19.8 C
Chania
Sunday, June 2, 2024

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ν. Χανίων: Την Τετάρτη 4 Μαϊου ξανά ανοικτά τα μαγαζιά

Ημερομηνία:

Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες όπως ορίζεται στο ΒΔ 748/66.

Σύμφωνα όμως με τον ΑΝ 380/68, ο Υπουργός Εργασίας έχει τη δυνατότητα, με απόφασή του κάθε χρόνο, να καθορίζει την Πρωτομαγιά ως μέρα υποχρεωτικής αργίας. Βάσει του νόμου αυτού η 1η Μαΐου, καθορίζεται κάθε χρόνο ως υποχρεωτική αργία.

Συνεπώς κατά την ημέρα αυτή απαγορεύεται γενικά η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός αυτών που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες (επιχειρήσεις τομέα υγείας, συγκοινωνίες, επισιτιστικά, ξενοδοχεία κλπ).

Όταν η Πρωτομαγιά συμπέσει με ημέρα Κυριακής, δεν μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη μέρα, αφού από το 1983 (Ν.1400/83) καταργήθηκαν οι διατάξεις για μετάθεση αργιών σε άλλη μέρα όταν συμπίπτουν με Κυριακές.

Δυνατότητα μεταφοράς υπάρχει, μόνο σε περίπτωση σύμπτωσης της Πρωτομαγιάς με ημέρα Μεγάλης Εβδομάδας ή την Κυριακή του Πάσχα, οπότε ο Υπουργός Εργασίας έχει δικαίωμα με απόφασή του να μεταφέρει την αργία σε άλλη εργάσιμη ημέρα (άρθρο 7 του Ν. 74/1975) όπως συμβαίνει φέτος, αφού με κοινή υπουργική απόφαση το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε την μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς άλλη ημέρα, αφού φέτος συμπίπτει με την Κυριακή του Πάσχα .

Έτσι λοιπόν με την υπ. αριθμ. 12618/288 (ΦΕΚ Β’ 826/28-3-2016), ΑΔΑ:ΨΞΖ0465Θ1Ω-Β9Γ, απόφαση του Υπουργού Εργασίας, μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς 2016, για την Τρίτη 3 Μαΐου.

Αυτό σημαίνει πως και την Τρίτη μετά το Πάσχα τα καταστήματα θα είναι κλειστά και θα ξανανοίξουν την Τετάρτη 4 Μαΐου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιορτή Περιβάλλοντος στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου γεμάτο… αμάξια!

Γιορτή Περιβάλλοντος σήμερα Σάββατο στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκόπουλου, όμως...

«Ποδηλατούμε με Ασφάλεια» στο Μεγάλο ΣΥΝ.ΚΑ στα Λιβάδια!

Μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη δράση και διασκέδαση έχει ετοιμάσει...

Γιατί εξετάζεται η απαγόρευση των κηδειών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες

Ζήτημα έχει προκύψει με την τέλεση των κηδειών τα Σαββατοκύριακα και...