21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ερευνητές του ΜΙΤ δημιούργησαν «δεύτερο δέρμα» που μειώνει τις ρυτίδες | Βίντεο

Ημερομηνία:

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν τεχνητό δέρμα, το οποίο προσδίδει ξανά νεανική και υγιή εμφάνιση – τουλάχιστον για λίγες ώρες.

Το φιλμ-δέρμα αποτελείται από ένα πολυμερές υλικό (πολυσιλοξάνη) με βάση τη σιλικόνη, είναι ελαστικό, ανθεκτικό, αόρατο και ενυδατικό. Εφαρμόζει πάνω στο κανονικό δέρμα, το προστατεύει και το κάνει πιο σφιχτό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης και της εταιρείας καλλυντικών Olivo Labs, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Materials».

Το τεχνητό δέρμα ενυδατώνει καλύτερα και από τις καλύτερες ενυδατικές κρέμες στο εμπόριο, χωρίς να ερεθίζει το κανονικό δέρμα.

Οι δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν ότι το νέο υλικό (με την ονομασία XPL) ωφελεί ιδίως τα άτομα με πολύ ξηρό δέρμα, ενώ αποκαθιστά γενικότερα από αισθητική άποψη την εμφάνιση του γερασμένου δέρματος.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεχνητό δέρμα μπορεί να αξιοποιηθεί – πέρα από αισθητικούς λόγους- στην ιατρική, για την χορήγηση φαρμάκων στο φυσικό δέρμα και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η δερματίτιδα και η ψωρίαση, αλλά και τραυμάτων. Ενώ δεν αποκλείουν την πιθανότητα να να αξιοποιηθεί και ως αντηλιακό στο μέλλον, προστατεύοντας από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Προς το παρόν, το δεύτερο δέρμα, που χρειάσθηκε περίπου μια δεκαετία για να αναπτυχθεί, εφαρμόζεται με μια διαδικασία δύο σταδίων, καθώς δύο διαδοχικά στρώματα του νέου υλικού (σε μορφή κρέμας ή αλοιφής) απλώνονται πάνω στο κανονικό δέρμα, δημιουργώντας ένα αόρατο φιλμ.

«Δεν καταλαβαίνεις καν ότι το φοράς», δήλωσε ο Λάνγκερ και πρόσθεσε ότι, όπως έδειξαν τα τεστ έως τώρα, μπορεί να εφαρμοσθεί για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς να προκαλεί κάποια αίσθηση δυσφορίας.

Ορισμένοι δερματολόγοι πάντως εμφανίσθηκαν σκεπτικοί για το νέο δέρμα και δήλωσαν επιφυλακτικοί, έως ότου δουν στην πράξη την αποτελεσματικότητά του. Επεσήμαναν επίσης ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο οι καταναλωτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σωστά το δεύτερο δέρμα μόνοι, στο σπίτι τους ή, θα έπρεπε να απευθυνθούν για την εφαρμογή σε ειδικό.

Επίσης, οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και η αντίστοιχη της Ευρώπης, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το δεύτερο δέρμα δεν επιφέρει κάποια δερματική βλάβη, προτού δώσουν άδεια για την εμπορική κυκλοφορία του.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=AkpT5BihMio”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...