18.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Ερώτηση Κ.Βιρβιδάκη για το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης και τα φράγματα λεκάνης απορροής Ταυρωνίτη

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη με θέμα «Σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης και φράγματα λεκάνης απορροής Ταυρωνίτη», κατέθεσε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Στις 25/4/14 κατέθεσα προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την 7834/25-4-14 Ερώτηση με θέμα «Διαχείριση Υδατικών Πόρων στο Νομό Χανίων» και στις 12-5-14 κατέθεσα προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την 8166/12-5-14 Ερώτηση με θέμα «Διαχείριση Υδατικών Πόρων στο Νομό Χανίων και μείωση βροχοπτώσεων».

Στη με αριθμό πρωτοκόλλου 2989 β’/15-5-2014 απάντησή του στις παραπάνω ερωτήσεις ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαος Ταγαράς διαβιβάζει το με αριθμό πρωτοκόλλου 145817/5-5-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος/ ΥΠΕΚΑ. Στο παραπάνω έγγραφο μεταξύ άλλων αναφέρεται..

«…’Ήδη έχει καταρτιστεί Προσχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος (ΥΔ) Κρήτης, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Παράλληλα έχει διαμορφωθεί και βρίσκεται επίσης σε διαβούλευση ξεχωριστό τεύχος με τον κατάλογο προγραμματιζόμενων και νέων έργων/ δραστηριοτήτων/τροποποιήσεων αξιοποίησης υδατικών πόρων στο ΥΔ Κρήτης στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των σχετικών έργων.

Το οριστικό Σχέδιο Διαχείρισης που θα προκύψει μετά από την περίοδο διαβούλευσης θα αντιμετωπίζει συνολικά και συστηματικά το συνολικό πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων των λεκανών απορροής ποταμών του ΥΔ Κρήτης. Θα περιέχει όλα τα στοιχεία, πληροφορίες και εκτιμήσεις που είναι απαραίτητα για την προστασία και διαχείριση των επιφανειακών και υπογείων υδατικών συστημάτων, όπως π.χ. τον σχεδιασμό υλοποίησης των απαραίτητων υποδομών για την εξασφάλιση της επάρκειας νερού.

2. Στο υπό διαμόρφωση Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του ΥΔ Κρήτης, θα προταθούν και οι βέλτιστες λύσεις για τη συνολική και συστηματική αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της Δυτικής Κρήτης για την κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Θα προβλεφθούν τα απαιτούμενα έργα/ υποδομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις υφιστάμενες υποδομές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ώστε να διασφαλιστεί: α) η απαιτούμενη διασύνδεση όλων των έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων που έχουν κατασκευαστεί ή πρέπει να υλοποιηθούν, και β) η ολοκλήρωση των απαιτούμενων συμπληρωματικών έργων (π.χ. αγωγών μεταφοράς νερού) για την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών. …»

Στην με αριθμό πρωτοκόλλου 774/4-6-2014 Απάντησή του στις παραπάνω ερωτήσεις ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριος Αθανάσιος Τσαυτάρης μεταξύ άλλων αναφέρει..

«…Δ) Μελέτη φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών

Έχει ολοκληρωθεί από το έτος 2005 για την Π.Ε. Χανίων σε αναγνωριστικό στάδιο η «Μελέτη φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στο Ν. Χανίων». Από τις προταθείσες θέσεις της παραπάνω μελέτης έχουν εκπονηθεί οι οριστικές μελέτες για:

Α) Λιμνοδεξαμενές (2) Κουντούρα Ά και ΄Β με χωρητικότητα 1.300.000m3.

B) Φράγματα (3) στον ποταμό Ταυρωνίτη με χωρητικότητα

  • Σεμπρωνιώτης 5.000.000m3,
  • Παπαδιανών 40.000.000m3 και
  • Ρουματιανού 15.000.000m3.

Με την ανωτέρω μελέτη κατασκευής φράγματος Ταυρωνίτη (τρία φράγματα με σήραγγα διασύνδεσης μεταξύ τους), ο προϋπολογισμός του έργου διαμορφώθηκε στα 100 εκατ. ευρώ (με τιμές 1992).

Μέχρι σήμερα, δεν έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη.

Σημειώνεται ότι δεν έχει υποβληθεί κάποια πρόταση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για ένταξη ή για βελτίωση και ολοκλήρωση των δικτύων των φραγμάτων Ταυρωνίτη.

Επίσης, ότι δεν έχει υποβληθεί κάποια πρόταση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για ένταξη νέας μελέτης.

Όταν υποβληθούν και επανασυλλεχθούν αιτήματα από ολόκληρη την επικράτεια, θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν εκ νέου, στο πλαίσιο των αξόνων που θα κινηθεί η νέα Προγραμματική Περίοδος (σε Κεντρικό ή Περιφερειακό επίπεδο), ώστε όσα αιτήματα τελικώς επιλεγούν να ενταχθούν σε αντίστοιχα Προγράμματα χρηματοδότησης. …»

Στην με αριθμό πρωτοκόλλου 654/2014 Απάντησή του στην πρώτη ερώτηση ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης διαβιβάζει τα εξής :

α) Το με αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 1516/8-5-2014 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, β) Το με αριθμό πρωτοκόλλου 1170/30-4-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων της Οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και γ) Το με αριθμό πρωτοκόλλου 57784/8-5-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Κοινότητας Χανίων, με τους επισυναπτόμενους πίνακες προτεινόμενων έργων για το διαχειριστικό των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης.

Το δεύτερο έγγραφο μεταξύ άλλων αναφέρει : «…Όσον αφορά τα φράγματα Ταυρωνίτη αυτά βρίσκονται σε αρχικό στάδιο μελετών, απαιτείται η επικαιροποίηση/εκπόνηση των μελετών κατασκευής των καθώς και η έκδοση περιβαλλοντικών όρων. Οι μελέτες αυτές έχουν προταθεί να ολοκληρωθούν στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Διαχείρισης του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης. …». Ενώ το τρίτο έγγραφο μεταξύ άλλων αναφέρει: «… 5) Κρίνεται απόλυτα άμεσης προτεραιότητας η κατασκευή των φραγμάτων Ταυρωνίτη (Σεμπρωνιώτη και Ντεριανού) και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να επικαιροποιηθούν άμεσα οι μελέτες των δύο φραγμάτων που θα ενισχύσουν καθοριστικά το Βόρειο Τμήμα του Νομού, όπως εξάλλου προτάθηκε και στο Διαχειριστικό Σχέδιο των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος (Υ.Δ.) της Κρήτης (συν. 1)…».

Σε νεότερη ερώτηση Βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος ΚΚΕ (1688/5-8-2014) προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών με θέμα «Για τη λειψυδρία στο Νομό Χανίων που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες» και στην οποία κ.κ. Βουλευτές μεταξύ άλλων ρωτούσαν «… Πότε θα δημοπρατηθούν τα φράγματα της Λεκάνης του Ταυρωνίτη (Σεμπρωνιώτη, Παπαδιανών) που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας συνολικά στο

Νομό Χανίων με χαμηλό κόστος λόγω υψομέτρου, δεδομένου ότι η μελέτη τους έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. …».

Στη με αριθμό πρωτοκόλλου 192/24-9-2014 απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης μεταξύ άλλων αναφέρει..

«… Με μέριμνα της Δ/νσης Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ, το έτος 1992, έχει εκπονηθεί μελέτη κατασκευής φράγματος Ταυρωνίτη (τρία φράγματα με σήραγγα διασύνδεσης μεταξύ τους).

Βάσει της μελέτης αυτής, προβλέπεται συνολική αποθήκευση νερού 65 εκατ. m3 περίπου. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ήταν περίπου 100 εκατ. ευρώ (με τιμές 1992). Η μελέτη έχει αποσταλεί, το έτος 2005, στον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης για επικαιροποίηση και αναζήτηση χρηματοδοτικού προγράμματος προς ένταξη.

Διευκρινίζεται ότι δεν κατατέθηκε από τους αρμόδιους φορείς πρόταση στο ΥΠΑΑΤ για ένταξη του εν λόγω έργου στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα της Δ’ Προγραμματικής περιόδου. …».

Ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαος Ταγαράς στη με αριθμό πρωτοκόλλου 3319 β’/9-10-2014 απάντησή του διαβιβάζει το με αριθμό πρωτοκόλλου 146490/7-8-2014 έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει..

«…Τα οριστικοποιημένα Σχέδια διαχείρισης θα αντιμετωπίσουν συστηματικά το συνολικό πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση Προγραμμάτων Μέτρων για την προστασία, αποκατάσταση και αναβάθμιση των επιφανειακών (εσωτερικών, μεταβατικών, παράκτιων) και υπόγειων υδατικών συστημάτων με διακριτοποίηση σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού. Επομένως τα Σχέδια Διαχείρισης αποτυπώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση και μέσω της κατάρτισης Προγραμμάτων Μέτρων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως αυτό της λειψυδρίας και της μη ικανοποιητικής ενδεχομένως κατάστασης στην ύδρευση οικισμών και στην άρδευση καλλιεργειών.

Ειδικότερα, τα Σχέδια Διαχείρισης που θα εγκριθούν, θα περιέχουν, ανά Υδατικό Διαμέρισμα, σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων ξηρασίας και λειψυδρίας.

Η εκτέλεση και λειτουργία οποιωνδήποτε έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων, σε κάθε περιοχή, πρέπει να είναι, συνεπώς, συμβατή με το Σχέδιο Διαχείρισης του συγκεκριμένου Υδατικού Διαμερίσματος που θα καταρτιστεί.

Όσον αφορά στα αναφερόμενα στην ερώτηση των Βουλευτών, έργα και στη δημοπράτησή τους, σας γνωρίζουμε ότι δεν αποτελούν αρμοδιότητα της ΕΓΥ. Αρμόδιοι είναι οι φορείς υλοποίησης αυτών, δηλαδή η Περιφέρεια ή ο Δήμος που έχει αναλάβει το έργο. …».

Καταλήγοντας ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

«1. Σε ποια φάση βρίσκεται η κατάρτιση του σχεδίου διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης αναλυτικά. Δηλαδή τι έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και τι προβλέπεται μέχρι την κατάρτιση του οριστικού σχεδίου διαχείρισης και πότε αυτό θα καταρτιστεί;

2.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιος είναι ο προγραμματισμός των ενεργειών για την κατασκευή του φράγματος λεκάνης απορροής του ποταμού Ταυρωνίτη, για το οποίο οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από το 1992;»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ