Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη θα έπρεπε να επιστρέφουν στην πατρίδα τους έχοντας αγοράσει τουλάχιστον ένα λίτρο ελαιόλαδο. Ετσι, οι εξαγωγές του κρητικού ελαιολάδου θα έφταναν τους 3.500 τόνους και όχι τους 1.300 που είναι σήμερα.
Τα τελευταία δέκα χρόνια η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών έχει αυξηθεί από τους 90.000 τόνους σε 140.000 τόνους και πλέον το 75% της παραγωγής έχει εξαγωγικό προσανατολισμό. Η αντικατάσταση μάλιστα των καλλιεργειών κονσερβολιάς με ελιές Καλαμών εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει τις εξαγωγές. Η στροφή σε εξαγώγιμα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα αποτελεί μία από τις βασικές λύσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να οδηγήσει ώστε από τα 4 δισ. ευρώ που είναι περίπου η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.
Μια άλλη λύση είναι η στροφή σε νέες καλλιέργειες, οι οποίες έχουν ζήτηση και αφήνουν ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κίνηση 56 παραγωγών στο Αγρίνιο, οι οποίοι αντικατέστησαν τις καλλιέργειες καπνού με καλλιέργειες στέβιας. Οι παραγωγοί έχουν κλείσει συμφωνία με κορυφαία πολυεθνική του κλάδου των μη αλκοολούχων ποτών και εκτιμάται ότι θα κερδίσουν περί τα 800 ευρώ ανά στρέμμα.
Τα δύο αυτά παραδείγματα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Στέλιος Δρυς, διευθύνων σύμβουλος της Foodstandard, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών πιστοποίησης, οργάνωσης, μάρκετινγκ, ανάπτυξης εφαρμογών σε επιχειρήσεις, ιδιώτες και συνεταιρισμούς του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Αν και όπως ο ίδιος ανέφερε, η νοοτροπία των Ελλήνων αγροτών έχει αρχίσει να αλλάζει από τη λογική των επιδοτήσεων σε αυτή της εφαρμογής καινοτομιών και της πιστοποίησης της παραγωγής μέσα από συνεχείς ελέγχους, είναι πολλά που πρέπει να γίνουν κυρίως στο επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας.
«Θα πρέπει να αναπτυχθεί αυτό που λέμε εσωτερική εξωστρέφεια. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη θα έπρεπε να επιστρέφουν στην πατρίδα τους έχοντας αγοράσει τουλάχιστον ένα λίτρο ελαιόλαδο. Ετσι, οι εξαγωγές του κρητικού ελαιολάδου θα έφταναν τους 3.500 τόνους και όχι τους 1.300 που είναι σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρυς. Προς αυτή την κατεύθυνση πάντως έχουν γίνει ήδη αγροτοδιατροφικές συμπράξεις με τη συμμετοχή ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις Περιφέρειες Κρήτης και Βορείου Αιγαίου. Το μέλλον του αγροτοδιατροφικού τομέα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αρκετοί ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε αυτόν.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Food standard έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ΑΚΕΣ (αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών) με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών, καθώς και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.