21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Εταιρείες Παραπλάνησης της Λαϊκής Βάσης”: Σκληρή ανακοίνωση του Παγκρήτιο δικτύου κατά των ΒΑΠΕ με αφορμή το σχέδια για ΑΠΕ και σχετικό συνέδριο στην ΟΑΚ

Ημερομηνία:

Με μία σκληρή ανακοίνωση το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ κάνει ξεκάθαρο ότι τάσσεται απέναντι στους σχεδιασμούς για ίδρυση εταιρείας λαϊκής βάσης για τη δημιουργία ΑΠΕ στην Κρήτη.

Στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο αφού αμφισβητεί το κατά πόσο είναι περιβαλλοντικά φιλική η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αρνείται ότι θα υπάρξουν οφέλη και τονίζει ότι αντιθέτως θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος.

Μιλούν για έμμεση ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων της Κρήτης και σημειώνουν ότι “οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εταιρείες που παράγουν τις βΑΠΕ και εκείνοι που στα χέρια τους περνάνε σαν ώριμο φρούτο οι «εταιρείες λαϊκής βάσης».”

Καταλήγουν λέγοντας ότι “το «πράσινο» λόμπι των βΑΠΕ, με όποιο ελκυστικό περιτύλιγμα, κάποτε θα είναι παρελθόν. Όμως οι πληγές στον τόπο μας θα μείνουν”.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

Τους τελευταίους μήνες εμφανίσθηκε στο προσκήνιο μια νέα πρόταση για δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης ΑΠΕ.

Παρά το γεγονός ότι το κίνημα αντι βΑΠΕ στη χώρα μας εξαπλώνεται συνεχώς (όπως άλλωστε σε ολόκληρο τον πλανήτη με περισσότερες από 3000 οργανώσεις παγκοσμίως), η προπαγάνδα των εταιρειών ΑΠΕ επιχειρεί να πείσει ότι τα μειονεκτήματα των βΑΠΕ και τα προβλήματα που προκαλούν μετατρέπονται σε πλεονεκτήματα και οφέλη όταν αυτές εγκαθίστανται ως δημοτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες λαϊκής βάσης.

Μετά το αλήστου μνήμης επενδυτικό σχέδιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Περιφέρειας Κρήτης, για ένα τοπικό πρόγραμμα «Ήλιος» στην Κρήτη ισχύος 1000 MW, που έχει παγώσει, η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης ανήγγειλε επενδυτικά σχέδια στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μαζί με την Περιφέρεια, την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης, την ΟΑΚ Α.Ε κι άλλους φορείς των Χανίων, ανάμεσά τους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το εγχείρημα αυτό, προβάλλεται ως αποτέλεσμα «περιβαλλοντικής ευαισθησίας», που ενισχύθηκε από τα επιστημονικά συμπεράσματα ημερίδων που διοργάνωσε η ΟΑΚ ενόψει της επένδυσης και δηλώνεται ότι θα συμβάλλει στην «μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» και στην «ενεργειακή αυτονομία της Κρήτης».

Αυτά λέγονται από πλευράς ΟΑΚ ενώ γνωρίζουν, αν όχι όλοι τουλάχιστον οι πιο ειδικοί, ότι:

1. Σύμφωνα με τις στατιστικές, πουθενά στον κόσμο δεν έχει αποδειχθεί ότι οι βΑΠΕ συνετέλεσαν στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή συνέβαλαν στη μείωση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα.
2. Η ενέργεια που παράγεται από ήλιο και αέρα, υποστηρίζεται σε μόνιμη βάση από μονάδες συμβατικών καυσίμων, αφού τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο σε ισορροπία παραγωγής – ζήτησης, αλλιώς καταρρέουν (black out), με αποτέλεσμα οι μονάδες συμβατικών καυσίμων να μην κλείνουν.
3. «Πράσινα νησιά» δεν υπάρχουν, αλλά μόνο μετάθεση της εξάρτησης (μέσω διασυνδέσεων) από ορυκτά καύσιμα που θα καίγονται αλλού ή μέσω τροφοδότησης από ενεργειακές μονάδες που παράγουν επί 24ώρης βάσης, όπως εκτεταμένα υδροηλεκτρικά και γεωθερμία που αποτελούν πηγές άλλων χωρών (Σκανδιναβία, Ισλανδία κλπ.) και όχι της δικής μας.
4. Δεν υπάρχουν ακίνδυνες για το περιβάλλον εγκαταστάσεις βΑΠΕ. Κατακερματίζουν δάση και οικοτόπους, σκοτώνουν σπάνια αρπακτικά, απειλούν την ανθρώπινη υγεία, καταστρέφουν φυσικά – πολιτιστικά τοπία που διατηρήθηκαν στους αιώνες και τα μετατρέπουν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής .
Ενώ επίσης είναι γνωστό ότι :
1. Έχουν δοθεί από την ΡΑΕ άδειες για ΑΠΕ περίπου 6000 MW, έχοντας έτσι “καπαρώσει” οι εταιρείες όλες σχεδόν τις βουνοκορφές από άκρη σε άκρη στην Κρήτη.
2. Το ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης θεωρείται κορεσμένο και δεν “σηκώνει” περισσότερες βΑΠΕ αν δεν γίνει διασύνδεση.
3. Εδώ και πολλά χρόνια νέες αδειοδοτήσεις στην Κρήτη δίδονται μόνο για υβριδικά συστήματα και ηλιοθερμικές μονάδες ή με προϋπόθεση τη διασύνδεση, και επομένως οι όποιες εταιρείες λαϊκής βάσης εξαρτώνται αυστηρά από τις ίδιες προϋποθέσεις.
4. Τέτοια έργα, ανεξάρτητα από το αν θα βαφτιστούν ή όχι αυτοδιοικητικά ή λαϊκής βάσης, προϋποθέτουν τη «συνεργασία», δηλαδή την πλήρη εξάρτηση από εισαγωγές εξοπλισμού και την κυριαρχία εταιρειών ιδιωτικών ή δημόσιων άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η συνολική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος -κυρίως λόγω των υψηλών επιδοτήσεων στις βΑΠΕ- μαζί με τέλη και φόρους ανήλθε μεταξύ 2009 και 2013 σε 64,5% και μεταξύ του 2009 – α ‘εξάμηνο 2014 σε 71,22%_ και όποιες νέες επενδύσεις θα συνεχίσουν να την αυξάνουν, όταν όλες οι μονάδες, κάθε τεχνολογίας, υπολειτουργούν και όλες αποζημιώνονται.

Αυτά θα περίμενε κανείς να πουν οι επιστήμονες, η εκκλησία και οι πολιτικοί στους Κρητικούς, κι όχι να κυνηγούν χίμαιρες ή στην πραγματικότητα, πολιτικές που εντείνουν την εξάρτηση μέσω του χρέους και συμφέρουν άλλους.

Αν ήθελαν να τους προτρέψουν πραγματικά να ασχοληθούν με τις παραγωγικές δραστηριότητες και την προστασία του περιβάλλοντος..

"google ad"

Αν ήθελαν να τους προστατέψουν από την αρπαγή γης και φυσικών πόρων που συντελείται σήμερα με πιο βάναυσο τρόπο από ποτέ.

Αν ήθελαν όντως να αντιταχθούν στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας θεωρώντας την κοινωνικό αγαθό. Η ιδιωτικοποίηση δεν γίνεται μόνο απευθείας από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και από τη διασπορά της ευθύνης σε φορείς και συλλογικότητες, που θα εξαρτηθούν ευκολότερα πάλι από τον κεντρικό σχεδιασμό των ισχυρών.

Αντι γι αυτό, προκειμένου να μεταστραφούν οι τοπικές κοινωνίες που αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια ενάντια στην πιο βίαιη αλλαγή της ταυτότητας της Κρήτης που έχουμε ποτέ βιώσει, την επέλαση των βΑΠΕ:

• Βαφτίζουν τις βΑΠΕ «φιλικές και οικολογικές» επειδή θα είναι δημοτικές ή λαϊκής βάσης.
• Υπόσχονται «ενεργειακή αυτονομία και αποκέντρωση». Χωρίς να διευκρινίζουν πόσα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με «βρώμικα» καύσιμα θα χρειαστούν για να στηρίξουν την «αποκεντρωμένη» παραγωγή ενέργειας από βΑΠΕ ώστε να υπάρχει πραγματική και όχι πλασματική ηλεκτροδότηση.
• Υπόσχονται φτηνό ρεύμα από μια πανάκριβη «επένδυση» που κανέναν δεν θα συνέφερε χωρίς τις υπέρογκες κρατικές επιδοτήσεις (με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών), χωρίς τον νόμο που υποχρεώνει την ΔΕΗ  να αγοράζει πανάκριβα το τυχαίο και διαλείπον ρεύμα που εγχέουν οι βΑΠΕ στο δίκτυο  δημιουργώντας προβλήματα στα εργοστάσια, χωρίς το χαράτσι υπέρ βΑΠΕ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (ΕΤΜΕΑΡ),
• Υπόσχονται οφέλη για την κοινωνία ενώ οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εταιρείες που παράγουν τις βΑΠΕ και εκείνοι που στα χέρια τους περνάνε σαν ώριμο φρούτο οι «εταιρείες λαϊκής βάσης». ‘Οπως έγινε με την ΑΝΕΚ, τις Μινωϊκές και άλλες εταιρείες στις οποίες τόσοι άνθρωποι επένδυσαν το υστέρημα και ελπίδες τους.

Η πρόσφατη επιχειρηματική πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης για δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης ΑΠΕ, ήρθε σαν φυσική συνέπεια μιας πολύμηνης προετοιμασίας της κοινής γνώμης με δημοσιεύματα, ημερίδες, επιστημονικές αναλύσεις και εξαγγελίες πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων και πρόσκληση στους πιστούς να συμμετάσχουν σε μια «επένδυση» που μπορεί να αποδειχθεί «φούσκα».

Στο όνομα του Θεού, των τοπικών κοινωνιών και του οικολόγου Οικουμενικού Πατριάρχη, θα «πουλάνε» ρεύμα από ΑΠΕ που θα έχουμε πληρώσει με τους φόρους μας και θα επιδοτούμε αδρά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ας μην ξεχνάμε: Όσο πιο πολλές βΑΠΕ εγκαθίστανται τόσο πιο πολύ θα ακριβαίνει το ρεύμα.

Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για τους «επενδυτές» να μαδήσουν κι άλλο τον ταλαίπωρο λαό.

Το «πράσινο» λόμπι των βΑΠΕ, με όποιο ελκυστικό περιτύλιγμα, κάποτε θα είναι παρελθόν. Όμως οι πληγές στον τόπο μας θα μείνουν.

Έχουμε χρέος, στις επόμενες γενιές, να προστατέψουμε τον τόπο μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...