17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ευρωβαρόμετρο: Η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων λέει «τίποτα δεν μπορεί να τους πείσει να εμβολιαστούν»

Ημερομηνία:

Η πλειονότητα των ανεμβολίαστων ατόμων δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να τους πείσει να κάνουν το εμβόλιο COVID, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σε ολόκληρη την ΕΕ. Συνολικά, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού και οι μισοί από τους ερωτηθέντες είναι ικανοποιημένοι με τη στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ.

«Η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια αποτελεί ιστορική επιτυχία. Με πάνω από το 70% πλήρως εμβολιασμένο και πάνω από το 50% της ΕΕ να έχει κάνει και την ενισχυτική δόση, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο», έγραψε στο Twitter η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, κοινοποιώντας τα αποτελέσματα της έκθεσης του Ευρωβαρόμετρου.

Η έκθεση του Ευρωβαρομέτρου «Στάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19» που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (1 Απριλίου) αποκάλυψε συνολικά θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό και τη στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό.

Από περισσότερους από 26.000 ανθρώπους που συμμετείχαν σε έρευνα στην ΕΕ τον Φεβρουάριο, το 82% δήλωσε ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εμβολιαστεί και έχει λάβει την αναμνηστική δόση ή τουλάχιστον θα ήθελε να τη λάβει.

Όμως  τα ποσοστά εμβολιασμού COVID-19 διέφεραν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις απαντήσεις των ερωτηθέντων της έρευνας. Οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί κυμαίνονται από 45% στη Βουλγαρία έως 97% στην Ισπανία.

Οι ερωτηθέντες που δήλωσαν διστακτικοί προς τον εμβολιασμό, δηλαδή εκείνοι που μπορεί να εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν ή έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν επιθυμούν να κάνουν την ενισχυτική δόση, αποτελούν τη μικρότερη ομάδα στην Ένωση με μόλις 5% συνολικά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά, που φτάνουν πάνω από 10%, παρατηρήθηκαν στη Λετονία, τη Βουλγαρία και την Εσθονία.

Η ομάδα όμως που αντιτίθεται στον εμβολιασμό COVID-19 φτάνει συνολικά το 8% σε όλη την ΕΕ. Εξετάζοντας όμως τις επιμέρους χώρες, η μεγαλύτερη ομάδα αντιεμβολιαστών εντοπίζεται στη Βουλγαρία, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Και στις τρεις αυτές χώρες το ποσοστό των αντιεμβολιαστών ανέρχεται στο 20%.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η θέση των ερωτηθέντων απέναντι στον εμβολιασμό συνδέεται με την ηλικία τους. Όσοι είναι ηλικίας 55 ετών και άνω είναι πολύ πιο πιθανό να είναι υπέρ του εμβολιασμού.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν εμβολιάζονται

Οι ερωτηθέντες που θέλουν να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 «αργότερα» ή  δε θέλουν να εμβολιαστούν «ποτέ» ρωτήθηκαν για τους λόγους της απροθυμίας ή της άρνησής τους να εμβολιαστούν.

«Το γεγονός ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς» αναφέρεται στην έκθεση ως ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν εμβολιάζονται.

Ένας άλλος λόγος άρνησης εμβολιασμού είναι «η ανησυχία για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων COVID-19». Ο τελευταίος λόγος ανησυχίας είναι η άποψη ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν είναι αποτελεσματικά.

Όλοι οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν τι θα τους έκανε να γίνουν πιο δεκτικοί στον εμβολιασμό, ανεξάρτητα από το αν είναι ήδη εμβολιασμένοι ή όχι ή αν θα ήταν διατεθειμένοι να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

Στην ερώτηση αυτή, το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν εάν «έβλεπαν ότι υπάρχουν πιο σοβαρές μορφές του COVID-19 μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί».

"google ad"

Περίπου τρεις στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ενθαρρύνονταν να κάνουν το εμβόλιο εάν έβλεπαν ότι «περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί και βλέπουμε ότι λειτουργεί και ότι δεν υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες» ή εάν «υπάρχει πλήρης σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται, δοκιμάζονται και εγκρίνονται τα εμβόλια».

Υπήρχαν επίσης λιγότερο συνηθισμένοι λόγοι για να γίνει κάποιος πιο πρόθυμος να εμβολιαστεί, όπως η σύσταση του γιατρού του, το να δει ότι οι άνθρωποι που συστήνουν τα εμβόλια έχουν εμβολιαστεί οι ίδιοι και αν τα εμβόλια αναπτύσσονται στην ΕΕ.

Όμως, μεταξύ εκείνων που είναι κατά του εμβολιασμού, το 65% απάντησε ότι τίποτα δεν μπορεί να τους πείσει να εμβολιαστούν.

Όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί δήλωσαν ότι η προστασία του εαυτού τους και των συγγενών τους από σοβαρές μορφές ασθενειών, νοσηλεία και θάνατο ήταν σημαντικά κίνητρα για να κάνουν το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...