14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Λιθουανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που σταματά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Ημερομηνία:

Η Λιθουανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που σταμάτησε εντελώς τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας το Σάββατο.

Η κίνηση να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο έρχεται ως απάντηση στον ενεργειακό εκβιασμό της Ευρώπης από τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών προμηθειών της Gazprom που αποκτά ανεξαρτησία από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Dainius Kreivys.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του διαχειριστή του λιθουανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου «Amber Grid», τα οποία έδειξαν ότι το Σάββατο (2 Απριλίου) η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Λιθουανίας μέσω της λιθουανο-λευκορωσικής διασύνδεσης ήταν ίση με 0 MWh.

Η εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι η εισαγωγή φυσικού αερίου από πολλές διαφορετικές χώρες μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Klaipėda, ο οποίος συμβολικά ονομάζεται «Ανεξαρτησία».   

Ο τερματικός σταθμός δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία. «Πριν από χρόνια η χώρα μου έλαβε αποφάσεις που σήμερα μας επιτρέπουν χωρίς πόνο να διακόψουμε τους ενεργειακούς δεσμούς με τον επιτιθέμενο. Αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, μπορεί να το κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη!», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Gitanas Nausėda. 

Ο διαχειριστής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, Klaipedos Nafta, αναφέρει ότι τρία μεγάλα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φθάνουν στον τερματικό σταθμό κάθε μήνα και προβλέπεται ότι θα επαρκούν για όλους τους πελάτες.

Πρόσθετο αέριο μπορεί επίσης να παραδοθεί στη Λιθουανία μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου με τη Λετονία, και από την 1η Μαΐου – μέσω της σύνδεσης φυσικού αερίου με την Πολωνία. 

«Το 2015 η Λιθουανία λάμβανε το 100% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ενώ το 2020 περισσότερο από το 60% εξακολουθούσε να λαμβάνεται από τους Ρώσους παραγωγούς ενέργειας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας Arvydas Anušauskas. 

Η Λετονία και η Εσθονία έκαναν επίσης την ίδια επιλογή σύμφωνα με ανακοινώσει που έκαναν το Σάββατο, ανέφερε το LRT.lt.

Giedre Peseckyte | EURACTIV.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ