23.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Ευρύτατη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά: Ζητούμενο η ταχύτητα υλοποίησης των εξαγγελιών | Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Στα Χανιά βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για σειρά συναντήσεων με όλους τους τοπικούς φορείς του νομού.

Στην Αντιπεριφέρεια Χανίων τον υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ενώ πριν την μεγάλη σύσκεψη που γίνεται τώρα, προηγήθηκε ενημερωτική συνάντηση για τα μεγάλα έργα της Κρήτης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

 

 

Να σημειώσουμε ότι κάποιοι πολίτες που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν απομακρύνθηκαν από το σημείο ενώ έγιναν και δύο συλλήψεις. Όμως στο σημείο υπήρχαν και άλλοι πολίτες που ήρθαν για να καλωσορίσουν τον πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη έδωσαν το “παρών” οι Υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και οι Δήμαρχοι όλων των Δήμων του Νομού Χανίων με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι θα εξετασθούν έργα σε περιοχές όπως η Παλιόχωρα, ο Αποκόρωνας και η Κάντανος.

Αναφερόμενος δε, στο δήμαρχο Χανίων, ο κ. Τσίπρας πρότεινε να συζητήσουν το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου «Μαρκοπούλου»

Α. Τσίπρας: Ζητούμενο η ταχύτητα υλοποίησης

Πιο αναλυτικά, στην εισήγησή του ο κ. Τσίπρας είπε τα εξής:

«Θα αναρωτιέστε γιατί ήρθα πριν τη Θεσσαλονίκη στην Κρήτη.  Ο λόγος δεν είναι ότι διπλώνει ο χάρτης και συμπίπτουν. Ο λόγος είναι γιατί έχω αποφασίσει να ξεκινήσω από σήμερα και όλο το φθινόπωρο, μια σειρά από περιοδείες και συναντήσεις με τους φορείς σε κάθε Περιφέρεια, για να ελέγξουμε μαζί το πώς προχωρά η υλοποίηση των εξαγγελιών που από κοινού καταλήξαμε στα Περιφερειακά Συνέδρια. Που κατά την άποψή μου ήταν μια πολύ σημαντική τομή, ένας θεσμός, που μας δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει συλλογικά να κουβεντιάζουμε, να συνθέτουμε και να καταλήγουμε σε αποφάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική του κάθε τόπου ξεχωριστά, για να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.

Για εμένα, λοιπόν, αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να δούμε την ταχύτητα υλοποίησης, πού υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Διότι εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα από κοινού σχεδιάσαμε, πιστεύω ότι θα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά.

Γνωρίζω ότι για την Περιφέρεια Κρήτης έχουν τα τρία αυτά χρόνια δρομολογηθεί πιστώσεις ικανοποιητικές, μεγαλύτερες σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σημασία όμως δεν έχει μόνο η δρομολόγηση των πιστώσεων, αλλά και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και εκδηλώσεις-ξέρεις εσύ από αυτές αγαπητέ Περιφερειάρχη- για να ξεκινήσει η υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων για την περιοχή. Συνολικά για την Περιφέρεια της Κρήτης.

Και βεβαίως, για τα Χανιά και για το νομό, εκτός από σημαντικά έργα σαν αυτά που είπαμε πιο πριν, την Παλαιόχωρα,  Κάνδανο, Αποκόρωνα, εμείς θέλουμε να τρέξουν πιο γρήγορα και έργα ιδιαίτερης σημασίας, αγαπητέ Δήμαρχε, για την πόλη των Χανίων. Όπως η μεταφορά του στρατοπέδου και μια σειρά από άλλα, τα οποία θα τα κουβεντιάσουμε και θα μας πείτε και καινούρια. Ποτέ δεν θα μείνουμε χωρίς στόχους, καινούριες ανάγκες και καινούρια αιτήματα.

Και θα ήθελα βέβαια, να δούμε και με τον Περιφερειάρχη, ειδικότερα το ζήτημα του ΒΟΑΚ, την εξέλιξη και δρομολόγηση των διαδικασιών, αλλά και του αεροδρομίου στο Καστέλι. Προσπάθησα να κάνω μία πρώτη καταγραφή, αλλά φαντάζομαι ότι εδώ θα καταγράψω πολλά περισσότερα με τις δικές σας παρεμβάσεις».

Τ. Βάμβουκας: Το πρώην πολεμικό μουσείο θα πρέπει να αποτελέσει το νέο Δημαρχείο

Από την πλευρά του Δήμαρχος Χανίων είπε μετά το τέλος της σύσκεψης:

“Έθεσα θέματα στον Πρωθυπουργό που του είχα θέσει και πριν από έναν χρόνο. Τον ευχαρίστησα για την υπόθεση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, η οποία προχωράει. Έθεσα ωστόσο στον κ. Τσίπρα και ένα νέο ζήτημα, το πρώην πολεμικό μουσείο Χανίων το οποίο κάηκε πρόσφατα και το οποίο αφού ανακατασκευαστεί θα πρέπει να αποτελέσει το νέο Δημαρχείο Χανίων. Θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός θα δει με θετικό “μάτι”, όπως συνέβη και πέρυσι με το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, έτσι και φέτος, το καθολικό αίτημα του χανιώτικου λαού να ανακατασκευαστεί το πρώην Πολεμικό Μουσείο Χανίων και να γίνει το νέο Δημαρχείο της πόλης μας”.

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανέλυσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της σύσκεψης, τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο, ενώ αμέσως μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης, τού παρέδωσε το σχετικό αναλυτικό υπόμνημα του Δήμου Χανίων με τα ζητήματα που απασχολούν τους Δημότες και χρήζουν επίλυσης.

Μάλιστα, μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς, το συλλεκτικό φωτογραφικό λεύκωμα του Δήμου Χανίων, “Χανιά: Ταξίδι στο Όνειρο”.

Όπως δήλωσε ο κ. Τάσος Βάμβουκας:

“Έθεσα επίσης στον Πρωθυπουργό το ζήτημα της σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο Χανίων, το οποίο θα αποτελέσει μέρος του ευρύτερου έργου, της κατασκευής δηλαδή του σύγχρονου ΒΟΑΚ. Τέθηκε τέλος το ζήτημα του Περιφερειακού δρόμου νοτίως των Χανίων που θα λύσει πολλά προβλήματα των πολιτών”.

Α. Τσίπρας: 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας πλέον έχουν πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας

Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς την ΤΟΜΥ Χανίων όπου περιηγήθηκε στους χώρους της ενώ έκανε και σύντομες δηλώσεις:

“Εκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο, τον Οκτώβρη του ’19 και οι Ευρωεκλογές βέβαια λίγο νωρίτερα. Νομίζω όμως ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι τώρα που ανασαίνουμε, γιατί μετά τη λήξη των μνημονίων αρχίζουμε να παίρνουμε ανάσες, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για εμάς να επιβλέψουμε κι εγώ προσωπικά, να επιβλέψουμε όμως την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Είχα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τους Δημάρχους του Νομού Χανίων και τον Περιφερειάρχη. Η Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε εξαγγείλει μεγαλόπνοους σχεδιασμούς, είναι στοίχημά μας, αυτοί να προχωρήσουν γρήγορα”

Για τους λόγους της επίσκεψης σε Τοπική Μονάδα Υγείας είπε:

“Επισκέφτηκα εδώ μια Τοπική Μονάδα Υγείας, δυο γιατί συστεγάζονται, που είναι μια πολύ σημαντική θεσμική τομή για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που αν θέλετε είναι επίσης ένα στοίχημα για εμάς, αξιακού χαρακτήρα στοίχημα, διότι εδώ προσέρχονται κυρίως πολίτες οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά ιατρεία, μεγάλη μάζα πληθυσμού που πριν εγκαινιάσουμε αυτόν τον θεσμό ήταν σε κοινωνικά ιατρεία ή χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας πλέον έχουν πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για εμάς. Είναι ένα έργο σημαντικό και έχει ιδιαίτερα σημασία να βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να καλύψουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών».

Στ. Αρναουτάκης: Οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια και δε θα πληρώνουν

Δηλώσεις έκανε και ο Σταύρος Αρναουτάκης δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατασκευή του ΒΟΑΚ:

“Τέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα της κοινωνίας. Από τον ΒΟΑΚ που θα ξεκινά από την Κισσαμο μέχρι τη Σητεία, το μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο είναι ένα θέμα για το οποίο και η Κρήτη πρέπει να επωφεληθεί, το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Σε όλα τα θέματα πήραμε απαντήσεις, χρειάζεται όμως να γίνει ένας συνολικός συντονισμός των φορέων και έδωσε εντολή ο κ. πρωθυπουργός ο κ. Πολάκης να συντονίσει όλο αυτό το έργο μεταξύ των υπηρεσιών, των δήμων και της Περιφέρειας.

Για τον ΒΟΑΚ πρέπει οι διαδικασίες να είναι ακόμα γρηγορότερες. Είναι σε θετική κατεύθυνση αυτή η πρόταση του Υπουργείου αλλά πρέπει να δημοπρατηθούν τα 25 εκατομμύρια που αφορούν την οδική ασφάλεια για τον ΒΟΑΚ και τα οποία χρήματα τα έχει το Υπουργείο Υποδομών. Η θέση η δική μας είναι πάλι τα ίδια ότι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ή η Περιφέρεια μπορεί να κάνει αυτό το έργο και δε χρειάζεται να έχει το Υπουργείο το συντονισμό και τη δημοπράτηση του έργου”.

Σχετικά με την πιθανότητα να τοποθετηθούν διόδια στο νέο ΒΟΑΚ ο κ. Αρναουτάκης είπε:

“Η δέσμευση του Υπουργείου είναι ότι για τους Κρητικούς δε θα υπάρχουν διόδια αλλά για εμάς είναι να ξεκινήσει το έργο πιο σημαντικό. Ο στόχος ο δικός μας είναι να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν γιατί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ειναι αρκετά χρονοβόρες. Η Περιφέρεια υποστηρίζει την πρόταση που έχει καταθέσει ότι οι Κρητικοί δεν πρέπει να πληρώνουν διόδια και δε θα πληρώνουν”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...