13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Εφορία: Εν μέσω πρωτόγνωρου κύματος ακρίβειας και πανδημίας, ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη

Ημερομηνία:

Αγριεύει και πάλι η Εφορία. Έπειτα από περίπου δύο χρόνια ξαναβγαίνουν στο «σφυρί» ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου.

Η κρίση του κορωνοϊού είχε ουσιαστικά παγώσει τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις και όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν ξανά

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν σταδιακή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η ενεργοποίηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων ενδεχομένως να κινητοποιήσει και τους οφειλέτες της πανδημίας προκειμένου να εντάξουν τα χρέη τους στην ειδική ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

Δυνητικά στη νέα ρύθμιση που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν περί τους 820.000 φορολογουμένους (πρόκειται για φορολογουμένους που επλήγησαν και δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και πληγέντες των οποίων οι υποχρεώσεις ανεστάλησαν).

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου 43.000, ενώ αρχικά στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι θα έκαναν χρήση της ευεργετικής ρύθμισης περισσότεροι από 150.000 υπόχρεοι.

Το θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, και σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι έχουν γίνει πολλές εκπτώσεις στο μέτρο, και το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας με νόημα «ώς εκεί μπορούμε να πάμε».

Αυτό σημαίνει, με βάση και τις τελευταίες δηλώσεις, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα περικοπή στο επιστρεπτέο τμήμα και όσοι επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί θα πρέπει να το πράξουν έως τις 31 Μαρτίου, κερδίζοντας και την επιπλέον έκπτωση 15%, ή σε 60 άτοκες δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η ΑΑΔΕ να προσδιορίσει το οφειλόμενο ποσό για κάθε επιχείρηση και επιτηδευματία που συμμετείχε στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οσοι δεν αποπληρώσουν το επιστρεπτέο τμήμα του κρατικού δανείου θα ενταχθούν στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλετών, με τη φορολογική διοίκηση να λαμβάνει μέτρα εναντίον τους.

Θα ειδοποιούν πρώτα…

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ στο Δημόσιο θα λάβουν μέσω του auto reminder system e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης ειδοποίηση προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Στην περίπτωση που το αγνοήσουν θα λάβουν ειδοποίηση για τη λήψη μέτρων σε βάρος τους (αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων) και εν συνεχεία η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων, που γίνονται και απροειδοποίητα.

"google ad"

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...