27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ακρίβεια: Η κυβέρνηση σε περιδίνηση – Πόσο και για ποιους θα είναι το έκτακτο επίδομα του Πάσχα

Ημερομηνία:

Πανικό προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο τα στοιχεία που δείχνουν ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες, όπως στην πληρωμή των λογαριασμών της ενέργειας ή την αγορά των ειδών πρώτης ανάγκης.

Επιβαρυντικό του κλίματος είναι τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η κοινωνία αγωνιά μπροστά στο σφοδρό κύμα των ανατιμήσεων. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Marc για τον ΑΝΤ1 επιβάρυναν ωστόσο το κλίμα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανέδειξαν την διάσταση του προβλήματος πολύ πιο συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η ακρίβεια εμφανίζεται στην πρώτη θέση με 47% μεταξύ των θεμάτων που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και ακολουθεί η πανδημία με 24,2%, η εγκληματικότητα (18%), τα εθνικά θέματα (4,5%), το μεταναστευτικό (2,6%) και οι φυσικές καταστροφές (2,5%).

Ένα 60% έχει περιορίσει τις αγορές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών λόγω ανατιμήσεων. Το 83% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι και το 61% χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Για την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο, το 36% ρίχνει την ευθύνη στη Ρωσία, το 26% στην ελληνική κυβέρνηση, και το 24% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εκπλήσσονται για αυτά τα ποσοστά αφού καθημερινά πλέον οι πολίτες και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες εμφανίζονται όλο και πιο απελπισμένοι από τα προβλήματα που αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα. Άλλωστε πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μεταφέρουν στο κυβερνητικό επιτελείο την δυσφορία πολλών επαγγελματιών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ακούνε την κυβέρνηση να μιλάει για ανάπτυξη και ανάπτυξη δεν βλέπουνε.

Το γεγονός ακόμα ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έφτασε το 6,2% -αποτελεί ρεκόρ εικοσιπενταετίας, αφού η Ελλάδα από το 1977 είχε να αντιμετωπίσει παρ όμοια κατάσταση- επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, δεδομένου όπως δείχνουν όλα οι λύσεις είναι λίγες και περιορισμένες…

Το περιβόητο δώρο του Πάσχα το οποίο διαφημίζει η κυβέρνηση θα αφορά λίγους ενώ πρόκειται να καθοριστεί με βάση το μέγεθος της ανάπτυξης του 2021.

Οι πληροφορίες λένε ότι ενδεχομένως να είναι πιο αυξημένο από το αντίστοιχο των Χριστουγέννων που ήταν 250 ευρώ και θα φτάσει τα 300 ευρώ. Το επίδομα αυτό θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άνεργοι. Η διαφορά από το προηγούμενο είναι ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, γεγονός που θα περιορίσει τους δικαιούχους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε συνεχώς όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία».

«Προφανώς το επόμενο διάστημα, ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος», πρόσθεσε. «Μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης. Θα έχουν τη δική τους περίμετρο και στόχευση. Όταν έχουμε κάτι να το πούμε θα το πούμε. Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να είναι κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα, πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρατσισμός στην Ελλάδα: Βιασμός, κλοπές και παρακράτος στα σύνορα

Έντονη και συνεχής φαίνεται να είναι η ρατσιστική βία στην Ελλάδα, σύμφωνα με Ετήσια Έκθεση...