20.8 C
Chania
Monday, May 13, 2024

Ζείτε εσείς με 38 Ευρώ τον μήνα;

Ημερομηνία:

Του Αντ. Χαρχαλάκη

Πράγματι, ανατριχιαστικό το νούμερο! Μιλάμε για την μηνιαία αμοιβή των εργατών του Μπαγκλαντές, αυτών των τραγικών ψυχών του… εργασιακού παραδείσου, για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές ειδών καθημερινής χρήσεως.

Βεβαίως η εισβολή καπιταλιστών, όχι μόνο στο Μπαγκλαντές, είναι στη φύση του καπιταλισμού. Μήπως στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο; Έλληνες επιχειρηματίες, μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στην γεωγραφική περίμετρο της χώρας, κυρίως στα Βαλκάνια, όπου υπάρχει πολύ «ψωμί», μετά την κατακρήμνιση των σοσιαλιστικών καθεστώτων.

Όσο για το εργατικό δυναμικό της χώρας μας, που απασχολούσαν όταν δραστηριοποιούνταν εδώ… σκασίλα τους! Ιδού ένας επιπλέον λόγος, έκρηξης της ανεργίας! Και φοβούμαι πως όσο περνάει ο καιρός, θα έχει ο λαός μας όλο και πιο πολλά κοινά με τους δυστυχείς και τραγικούς Μπαγκλαντέζους…

Να ξέρουμε πως στο κυνήγι του μεγάλου κέρδους – και του κέρδους γενικά – δεν υπάρχει έλεος! Για να παραφράσω την παροιμία «Ανδρών επιφανών πάσα Γη τάφος» μπορώ να πω: Ληστών επιφανών πάσα γη (δυστυχών), παράδεισος! Ένας αφελής, θα μπορούσε να ρωτήσει: Πώς φεύγουν αυτοί που «μεταναστεύουν» κι αφήνουν πίσω τους καμένη εργασιακή Γην; Βλέπετε… αφέλεια;

Και οι άνεργοι που μένουν πίσω, ή θα τρώνε στα φιλόπτωχα συσσίτια, ή δεν θα απαλλάσσονται από τα διάφορα δοσίματα όπως εφορία, ΔΕΗ, δαπάνες υγείας και άλλα, ων ουκ έστι αριθμός!!!

Δηλαδή μια τραγωδία, της οποίας η τελευταία πράξη δεν παίχτηκε ακόμη. Ταυτοχρόνως φυσικά, έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, λουκέτα στα μαγαζιά, ελλείμματα στα οικονομικά του κράτους, λειψές ή καθόλου παροχές και δημοσιονομικό χάος με λίγα λόγια!

Όμως οι …Αξιότιμοι «μετανάστες» είναι αμφίβολο αν καταβάλουν το φόρο επιτηδεύματος, πέρα από το ότι φοροδιαφεύγουν παγίως, όπως και οι όμοιοί τους. Που έχουν τις καταθέσεις τους σε φορολογικούς παραδείσους… Άρα λοιπόν ο… ψευτοθόδωρος Σαμαράς και οι συνομιλητές του – έτεροι δύο – καθώς και τα οικονομικά επιτελεία, όπως και οι παπαγάλοι των ΜΜΕ, έχουν το θράσος και την αναισχυντία να μιλάνε για… ανάκαμψη και ανάταξη της οικονομίας.

Δίνοντας κι όλας νούμερα που κανείς εξ ημών δεν μπορεί να ελέγξει και να διασταυρώσει! Κι όσο για τους «μισθούς» των 38 ευρώ στο Μπαγκλαντές, ας μην θεωρήσει κανείς μας πως εμείς ή κάποιοι από μας  είμεθα προνομιούχοι… Στο εγγύς μέλλον, μπορεί να μην τους φτάσουμε όμως φοβάμαι πως θα τους πλησιάσουμε…

Νομίζετε πως υπερβάλλω; Άλλοι υπερβάλουν, εκτιμώντες πως  μπορούμε ν’ αντέξουμε περισσότερο απ’ όσο αντέχουμε τώρα και χρόνια… Το γελοίο πέρα από τα  τραγικά που βιώνουμε – είναι πως ο πάπας, στο πρωτομαγιάτικο διάγγελμά του καλεί «τους πολιτικούς ηγέτες, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, μια που η Ανεργία είναι    το αποτέλεσμα του οικονομικού οράματος έξω από τους κανόνες της κοινωνικής δικαιοσύνης»

Ασφαλώς γνωρίζει η αγιότης τους, τις αντοχές της ανθρώπινης ύπαρξης… Που όταν πλέον εξαντληθούν… τίποτε δεν αποκλείεται…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηλεκτρονική δηµοπρασία για παραλίες στα Χανιά

Με ηλεκτρονική δηµοπρασία θα γίνει η παραχώρηση του δικαιώµατος...

Περιβαλλοντική δράση από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων

Δράση με θέμα “Αυτόματη Δασοπροστασία – Χρήστος Μουλας” διοργανώνει...

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών

Τη στήριξή του στα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών και...

Κ. Κυρανάκης από Ρέθυμνο: Χαμηλό το ποσοστό δήλωσης περιουσιών στο Κτηματολόγιο

Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και φορείς...