17.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Aνάρτηση σε ψευδή λογαριασμό στο twitter με το όνομα της νέας Υπουργού Πολιτισμού “πέθανε” τον Κώστα Γαβρά

Ημερομηνία:

Ψευδή είδηση περί θανάτου του Κώστα Γαβρά δημοσιοποιήθηκε μέσω λογαριασμού στο twitter με το όνομα της νέας υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Από εκεί ανακυκλώθηκε σε όλα τα ενημερωτικά πόρταλ της Ελλάδας αλλά και σε πολλά του εξωτερικού, μεταξύ αυτου΄και από τη Washington Post.

Στην ανάρτησή αναφερόταν τα εξής:

«Επείγον. Μόλις ενημερώθηκα από το Παρίσι την είδηση του θανάτου του Ελληνα σκηνοθέτη και παραγωγού Κώστα Γαβρά. Οι επίσημες ανακοινώσεις σε λίγο.

 

Η ανάρτηση έγινε από ψευδή λογαριασμό. Ο λογαριασμός με το όνομα της Υπουργού Πολιτισμού από το οποίο διαδόθηκε η είδηση δημιουργήθηκε μόλις χθες ενώ σε νεότερη ανάρτηση την ευθύνη για τη δημιουργία του ανέλαβε ο Ιταλός δημοσιογράφος Tommaso De Benedetti γνωστός για τη συγγραφή ψευδών ειδήσεων.

Από το 2011 o De Benedetti δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς διάσημων προσωπικοτήτων για να διαδίδει ψεύτικες ειδήσεων. Το 2012 μία φάρσα του για τον θάνατο του προέδρου της Συρίας Ασάντ οδήγηση σε μία παγκόσμια αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Οι ψευδείς ειδήσεις του έχουν δημοσιευθεί σε μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times, The Guardian, USA Today.

Την είδηση περί θανάτου του Κώστα Γαβρά διέψευσε ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς που ζει στο Παρίσι.

Η συγκεκριμένη ψευδής είδηση διακινείται εδώ και μέρες όταν δημιουργήθηκε μία ψεύτικη σελίδα στο facebook την Τρίτη 28 Αυγούστου με την επωνυμία “RIP Costa-Gavras” που συγκέντρωση μέσα σε λίγες ώρες περίπου 1.000.000 likes. Σε σχετικό μήνυμα στη σελίδα αναφερόταν:

“Περίπου στις 11 το πρωί την Τρίτη (28 Aυγούστου 2018) ο αγαπημένος μας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς έφυγε από τη ζωή. Ο Κώστας Γαβράς γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1933 στα Λουτρά. Θα μας λείψει αλλά δε θα ξεχαστεί. Δείξτε τη συμπάθειά σας σχολιάζοντας ή πατώντας like στη σελίδα.

Την επόμενη ημέρα, 29 Αυγούστου, η είδηση διαψεύστηκε και από την επίσημη σελίδα του σκηνοθέτη. Σήμερα, επανήλθε στη δημοσιότητα μέσω της ανάρτησης σε λογαριασμό με το όνομα της νέας Υπουργού.

"google ad"

Ο Κώστας Γαβράς θα κάνει ταινία το βιβλίο του Βαρουφάκη

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς όχι μόνο δεν έχει πεθάνει αλλά θα μεταφέρει στον κινηματογράφο και το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι» (μεταφορά στα ελληνικά του αγγλόφωνου«Adults in the room») στο οποίο παρουσιάζονται, μέσα από την προσωπική ματιά του πρώην υπουργού Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους και τα γεγονότα μέχρι την αποχώρησή του από το υπουργείο.

Μυρσίνη Ζορμπά: Από το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη στη θέση της Κονιόρδου

Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα (1949) και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών (1972). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Ρώμης με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης (1973-75), και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1990).

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μεταφράστρια βιβλίων. Δίδαξε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (1992-1995 και 2005-2007).

Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

Στη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετείχε σε ευρωπαϊκές επιτροπές και δίκτυα, ίδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του οποίου είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος.

Το 2008-9 ήταν διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου. Είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής.

Βιβλία της: Η κρατική πολιτική για το βιβλίο, Οδυσσέας, 1995, Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες, Οδυσσέας, 2004.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ