17.8 C
Chania
Friday, November 29, 2024

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Να δράσετε άμεσα για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία – Ρώσος πρεσβευτής: Απομακρύναμε 600.000 ανθρώπους, δεν έφυγαν «καταναγκαστικά» ούτε «απήχθησαν»

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα βίντεο με πολύ σκληρά πλάνα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προεδρεύουσας του οργάνου αυτού.

Αυτές οι εικόνες είναι «φοβερές», είπε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δηλώνοντας «σκανδαλισμένη» από τα πλάνα που έδειχναν πτώματα ή μέλη των θυμάτων.

Στο σύντομο βίντεο εικονίζονταν απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμη και παιδιών, από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα.

Στην ομιλία του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο».

ΡΩΣΙΑ

«Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να (προκαλεί) τον θάνατο (…) Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους», τόνισε.

«Τώρα χρειαζόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτήν την απόφαση, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: είτε να αποπέμψετε τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη, ώστε να μην μπλοκάρει αποφάσεις που αφορούν τη δική της επίθεση. Κατόπιν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη», είπε στην ομιλία του, παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είτε, η άλλη επιλογή είναι να δείξετε, σας παρακαλώ, ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε ή να αλλάξουμε», συνέχισε. «Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε».

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί (πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού) έχουν εκτοπιστεί. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα. Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά. Σημείωσε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.

Γκουτέρες: Τουλάχιστον 1 δισ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, «κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας 1,2 δισ. ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η ανάλυσή μας δείχνει πως 74 αναπτυσσόμενες χώρες, με έναν συνολικό πληθυσμό 1,2 δισ. ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να απευθυνθεί αργότερα στη συνεδρίαση μέσω βιντεοσύνδεσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κράτους που υφίσταται πόλεμο θα εκφωνήσει λόγο με αυτό τον τρόπο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει – τώρα. Χρειαζόμαστε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Όπως είπε, είναι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη διεθνή τάξη και στην αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ειρήνης, που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του».

«Έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωτική εισβολή, σε πολλά μέτωπα, ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ουκρανίας, από ένα άλλο, τη Ρωσική Ομοσπονδία -μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε για μία ακόμη φορά.

Η οποία έχει, για τη Μόσχα «πολλούς σκοπούς μεταξύ των οποίων η επαναχάραξη διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μεταξύ δύο χωρών», επέμεινε, αναφερόμενος στο Κρεμλίνο.

«Η ρωσική επίθεση οδήγησε επίσης στον εκτοπισμό τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα μήνα μόνο – η πιο ραγδαία αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Γκουτέρες.

Ο ΟΗΕ ερευνά καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς και σεξουαλικά εγκλήματα

Την «έντονη ανησυχία» του ΟΗΕ για τη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες της Ουκρανίας εξέφρασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

Ο ΟΗΕ «έχει λάβει αξιόπιστες καταγγελίες» σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια πυρομαχικά σε κατοικημένες ζώνες «τουλάχιστον 24 φορές» μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Οι ισχυρισμοί με βάση τους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα αποτελούν επίσης αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε η ΝτιΚάρλο.

Ερευνώνται εξάλλου καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις, συνέχισε. Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί ομαδικοί βιασμοί ή βιασμοί μπροστά στα μάτια παιδιών. «Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων», είπε.

Η ΝτιΚάρλο είπε ότι η Αποστολή Επιτήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να επαληθεύσει όλους τους ισχυρισμούς.

Ρώσος πρεσβευτής: Απομακρύναμε 600.000 ανθρώπους, δεν έφυγαν «καταναγκαστικά» ούτε «απήχθησαν»

Η Ρωσία απομάκρυνε «600.000 ανθρώπους» από την Ουκρανία, οι οποίοι δεν έφυγαν «καταναγκαστικά ούτε απήχθησαν» όπως ισχυρίζεται η Δύση, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια.

«Δεν ήρθαμε στην Ουκρανία για να κατακτήσουμε εδάφη», είπε επίσης, αμφισβητώντας και πάλι τις κατηγορίες για φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού.

«Ακούσαμε για άλλη μια φορά ένα τεράστιο αριθμό ψεμάτων για Ρώσους στρατιώτες και στρατιωτικούς», πρόσθεσε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ