14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ζημιές 322 εκατ. δολ. εμφάνισε η Airbnb στο 9μηνο 2019

Ημερομηνία:

Η Airbnb ανακοίνωσε ζημίες 322 εκατ. δολαρίων για το εννεάμηνο της χρήσης 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ), ποσό δραματικά μειωμένο σε σύγκριση με τα κέρδη ύψους 200 εκατ. δολαρίων που εμφάνισε το αντίστοιχο περσινό διάστημα, γεγονός που ενδεχομένως αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη για τη startup εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων τη στιγμή που ετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της (IPO).

Όπως ανέφερε η WSJ, επικαλούμενη ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία, οι ζημίες οφείλονται στην αύξηση του κόστους λειτουργίας της.

Η εταιρεία δαπανά περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια ετησίως για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής της, ενώ και το διοικητικό της κόστος -για νομικά έξοδα, λογιστικές δαπάνες και ανθρώπινο δυναμικό- υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα πάντα με τη WSJ.

Επιπλέον, σύμφωνα με περσινό δημοσίευμα του Information, η Airbnb αύξησε τις δαπάνες της για μάρκετινγκ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2019, υπερδιπλασιάζοντας τις λειτουργικές της ζημίες στα 306 εκατ. δολάρια.

Οι ζημίες προκαλούν ανησυχία στους κόλπους της Airbnb, δεδομένου ότι εταιρεία ετοιμάζεται για μια εντυπωσιακή αρχική δημόσια προσφορά μέσα στο έτος. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέφρασε αμφιβολίες τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά τις κινήσεις της διοίκησης που οδήγησαν σε αύξηση του κόστους λειτουργίας, σύμφωνα με τη WSJ.

Ωστόσο, η Airbnb δεν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες. Εξακολουθεί να διαθέτει, όπως έχει ανακοινώσει, διαθέσιμη ρευστότητα ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Εξάλλου, αποτελεί μία από τις πολυτιμότερες startup εταιρείες στις ΗΠΑ, αφού κατά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησή της τον Σεπτέμβριο του 2017 συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Pitchbook, γεγονός που ανέβασε την αποτίμηση της εταιρείας στα 31 δισ. δολάρια.

Ο εκπρόσωπος της Airbnb πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει το όλο θέμα.

Όσον αφορά την επικείμενη αρχική δημόσια προσφορά της Airbnb μέσα στο έτος, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια από τις πιο πολυαναμενόμενες IPO του 2020. Παρότι η εταιρεία, ούσα ιδιωτική, δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομερείς οικονομικές καταστάσεις, η ίδια έχει δηλώσει ότι ήταν κερδοφόρα σε επίπεδο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) τόσο το 2017 όσο και το 2018, γεγονός που την τοποθετεί σε καλύτερη θέση -ή έστω αυτό ελπίζουν οι επενδυτές- από άλλες υποσχόμενες startup εταιρείες, όπως η Uber, η Lyft και η Casper, που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εμφανίσουν κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Airbnb μπήκε πρόσφατα στο μικροσκόπιο όσον αφορά το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει, ιδίως μετά το περιστατικό με πυροβολισμούς που έλαβε χώρα σε σπίτι στην Καλιφόρνια, το οποίο είχε μισθωθεί μέσω της πλατφόρμας, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Η εταιρεία έχει δεσμεύσει το ποσό των 150 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τη WSJ, με στόχο να αναβαθμίσει τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει και να επαληθεύσει τις πληροφορίες για τα 7 εκατ. ακίνητα που “φιλοξενεί” στην πλατφόρμα της, γεγονός που πιθανότατα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κόστη της.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών και για περιπτώσεις ακινήτων που μισθώνονται μέσω της πλατφόρμα κατά παράβαση της τοπικής νομοθεσίας περί χρήσης ακινήτων.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι τρεις συνιδρυτές της Airbnb, μεταξύ αυτών και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπράιν Τσέσκι, περιλαμβάνονται στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Ο Τσέσκι, ο Τζο Γκέμπια και ο Νέιθαν Μπλεκάρτζικ έχουν έκαστος περιουσία ύψους 4,2 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ