22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Stephan McNeal, o γερμανός πεζοπόρος των 3.000 χιλιομέτρων του αντιφασισμού και της Ειρήνης συνεχίζει ως την Κρήτη και ζητά τη στήριξή μας | Φωτός – Βίντεο

Ημερομηνία:

Ο Γερμανός, ιστορικός, αγωνιστής της ζωής και αντιφασίστας Στέφαν Μακνίλ θέλει να φτάσει στην Κρήτη για να αποτίσει φόρο τιμής στα 114 χωριά που έζησαν τον ναζιστικό εφιάλτη. Αρχικά, το ταξίδι του θα τελείωνε στο Δίστομο. Όμως ο Στέφαν Μακνίλ εξοργίστηκε από την τιμή που έγινε στον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Γράφει σε σχετικό μήνυμά του:

«Τώρα, 70 χρόνια μετά, κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν τους αλεξιπτωτιστές ως γενναίους στρατιώτες. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος που πρέπει να πάω στην Κρήτη. Οι πιο πολλοί γνωρίζουμε για το Ολοκαύτωμα, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι συνέβη σε αυτό το νησί;».

Ο Στέφαν Μακνίλ γεννήθηκε στις ΗΠΑ όμως μεγάλωσε στο Άουγκσμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας.  Ήταν καθηγητής ιστορίας. Απολύθηκε από το πανεπιστήμιο όταν τον διέγνωσαν με καρκίνο. Αυτός όμως δεν τα παράτησε, πολέμησε και νίκησε την αρρώστια. Και από τότε έβαλε σκοπό της ζωής του να πραγματοποιήσει έναν ιδιότυπο υπερ-μαραθώνιο μνήμης περνώντας από όλα τα μέρη που κατέστρεψε ο ναζισμός.

gor1-1024x576

Ο Στέφαν Μακνίλ, ένας σύγχρονος πεζοπόρος του αντιφασισμού και της ειρήνης ξεκίνησε από τη Δρέσδη της Γερμανίας. Το ταξίδι του δεν ήταν εύκολο μέχρι τώρα.

Γνώρισε σπουδαίους ανθρώπους που του συμπαραστάθηκαν και τον στήριξαν στο ταξίδι του. Όμως ήρθε αντιμέτωπους και με άλλους που του φέρθηκαν σκληρά. Αρρώστησε και νοσηλευτηκε σε νοσοκομείο στη Λιβαδειά. Κάποιες στιγμές ένοιωσε απογοητευμένος. Όμως δεν το έβαλε κάτω. Ξεπέρασε όλες τις κακουχίες και συνεχίζει την πορεία του. Όλα τα καταγράφει σε ένα ημερολόγιο το οποίο σκοπεύει να εκδόσει σε βιβλίο στη Γερμανία.

Πρώτος σταθμός ήταν το Λέντιτσε, στην Τσεχία. Από εκεί πήρε λίγο χώμα έξω από την εκκλησία το οποίο μετέφερε στην εκκλησία του Διστόμου. Τα δύο χωριά συνδέονται με μια τραγική σύμπτωση: η σφαγή από τους Ναζί έγινε την ίδια ημερομηνία: στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1942 στο Λέντιτσε.

1010206_10151944084232684_1380418279_n

Ο 57χρονος ιστορικός ονόμασε αυτή την πορεία “Hike of Shame from Lidice down to Distomo”. «Η πεζοπορία της ντροπής, από το Λέντιτσε στο Δίστομο», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά έχει ολοκληρωθεί. Όμως το ταξίδι του συνεχίζεται.

Πλέον, ξεκίνησε από το Δίστομο για την Κρήτη. Σε μία πορεία μνήμης για το «Σφαγείο της Κρήτης», τον «βρώμικο πόλεμο 1941-1945».

Η πεζοπορία του, αποτελεί μία συμβολική ενέργεια ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού και να υπενθυμίσει σε όσους παραπάνω γίνεται τα μέρη όπου εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν επειδή ήθελαν να ζήσουν ελεύθεροι.

Κάθε μέρα καταγράφει τις λεπτομέρειες του ταξιδιού του. Το ημερολόγιο αυτό κάποια στιγμή θα μετατραπεί σε βιβλίο. Καθένας που θα υποστηρίξει το εγχείρημά του θα λάβει ένα αντίτυπο.

download

"google ad"

Έχει όμως και έναν άλλο σκοπό:

«Το κάνω για να μαζέψω χρήματα και αντικείμενα για την κατασκευή ενός μνημείου στη Δρέσδη», εξηγεί στη σελίδα που έχει φτιάξει στο facebook.

Ο Στέφαν Μακνήλ συνεχίζει. Έτσι έμαθε στη ζωή του. Και το ταξίδι του δε θα ολοκληρωθεί αν δε διασχίσει όλα τα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης. Οργίστηκε από την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να τιμήσει τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ που θεωρεί γενναίους και ιππότες τους ναζί αλεξιπτωτιστές και βάρβαρους όσους αντιστάθηκαν.

«Πρέπει να ολοκληρώσω αυτή τη σημαντική πεζοπορία», γράφει, «αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σας».

Όσοι το επιθυμούν μπορεί να στηρίξουν την προσπάθειά του προσφέρωντας χρήματα στον εξής λογαριασμό τράπεζας:

FidorBank:
IBAN: DE49700222000072050088
BIC: FDDODEMMXXX

Έχει φτάσει έως εδώ. Η Κρήτη θα είναι το σημείο που θα ολοκληρώσει το ταξίδι των 3.000 χιλιομέτρων ενάντια στον φασισμό. Πρέπει να τον στηρίξουμε

Το δρομολόγιο που ακολούθησε έως το Δίστομο ήταν το εξής:

Památník Lidice – KP Lety – Mauthausen-Gusen concentration camp – Mauthausen KZ-Gedenkstätte – Loibelpass – Permanshof – Triest – Venedig – Mestre – Padua – Villamarzana – Ferrara – Sabbcino – Bologna – Zocca – Marzabotto – Gaggio Montano – Valluccione – Case dell Eccidio – Meleto – Castelnuovo dei Sabbioni – Cavrigilia – Bucine – Civitella Val di Chiana – Cortona – Stazione die Camper – Gubbio – Arcevia – Cessapalombo -Pietransieri – Baletta – Igoumenitsa – Ioannina – Ligkiades – Komeno – Kalávrita – Athen – Distomo.

Για όσους επιθυμούν να ακολουθούν την πορεία του, υπάρχει η προσωπική του σελίδα στο facebook που ανανεώνεται συχνά, αλλά και οι σελίδες που έχει δημιουργήσει για το ταξίδι στο Δίστομο και για το ταξίδι στην Κρήτη.

Στο παρακάτω βίντεο, από τον τηλεοπτικό σταθμό Star Λαμίας, ο Γερμανός πεζοπόρος της Ειρήνης μιλά για το ταξίδι του. Ο Στέφαν Μακνήλ εμφανίζεται στο 53.03 λεπτό:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ