16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ηγούμενος Μονής Οδηγητρίας: Κτηνοτρόφοι χωρίς ζώα νοίκιαζαν βοσκοτόπια για να παίρνουν επιδοτήσεις

Ημερομηνία:

Την δική του απάντηση για το ζήτημα των κτηνοτρόφων που διαμαρτυρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης με αφορμή την απομάκρυνση τους από τα αγροτεμάχια που ενοικίαζαν και τα οποία ανήκουν στην Μονή Οδηγητρίας, έδωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, ο ηγούμενος της Μονής, πάτερ Παρθένιος.

Σύμφωνα με τον Ηγούμενο, η Μόνη έχει ενημερώσει εδώ και περίπου 10 χρόνια τους κτηνοτρόφους που ενοικίαζαν εκτάσεις ότι πρόκειται να γίνουν έργα από εταιρείες με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όπως διευκρινίζει ο πατήρ Παρθένιος, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που αμέσως συμφώνησαν με τη λήξη των συμβολαίων και την μη ανανέωση τους ενώ άλλοι αποφάσισαν να επιλέξουν τη δικαστική οδό και όπως λέει ο ηγούμενος εδώ και δύο χρόνια περίπου, κατέχουν παράνομα τα βοσκοτόπια καθώς δεν έχουν στα χέρια τους κάποιο χαρτί που να αποδεικνύει ανανέωση του συμβολαίου.

Από την διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Τα συγκεκριμένα βοσκοτόπια έχουν δημοπρατηθεί και θα πρέπει να παραδοθούν στις εταιρείες που θα προχωρήσουν στα έργα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχολιάζει ο Ηγούμενος και συμπληρώνει πώς περίπου δέκα με δώδεκα οικογένειες κτηνοτρόφων που ενοικίαζαν βοσκοτόπια το έκαναν εικονικά για να παίρνουν επιδοτήσεις καθώς δεν είχαν ζώα.

Μάλιστα όπως υποστήριξε ο πάτερ Παρθένιος, κάποιοι από τους κτηνοτρόφους που διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα γραφεία της ιεράς αρχιεπισκοπής Κρήτης δεν έχουν καμία σχέση με τη Μονή.

Τι υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τους, στο πλαίσιο της οποίας οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ζητούν την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ώστε να μην μεταβληθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή, επιμένοντας ότι είναι ενοικιαστές και όχι καταπατητές, και ότι σε ετήσια βάση ανανεώνουν το συμφωνητικό τους.

Μάλιστα, σημειώνουν ακόμη ότι είναι απολύτως εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και δεν μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους έχει πυροδοτηθεί η διαμάχη αυτή.

Μεταξύ άλλων, οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι η έκταση είναι τόσο μεγάλη, άνω των 25.000 στρεμμάτων και “με καλή θέληση” όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, και οι οικογένειες των κτηνοτρόφων μπορούν να αξιοποιήσουν τα βοσκοτόπια όπως έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες τους, και χώρος αρκετός υπάρχει για τις επενδύσεις που θέλει να κάνει η Ιερά Μονή Οδηγητρίας.

Η αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων κτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον π. Ευάγγελο Παπουτσάκη, υπεύθυνο του Γραφείου του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας νομού Ηρακλείου στον οποίο και επέδωσε το σχετικό ψήφισμα.

Η υπόθεση εκδικάζεται αύριο στο Ειρηνοδικείο Μοιρών.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ