15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

ΗΠΑ: “Αστικές” λύσεις

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας

Στο τέλος του ψυχρού πολέμου ένα σκάνδαλο ταρακούνησε τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Φήμες ανέφεραν ότι καθηγητές και ερευνητικά κέντρα χρηματοδοτήθηκαν κρυφά ως συνήθως από το Πεντάγωνο για έρευνες στρατιωτικών εφαρμογών.

Αυτή η εποχή είναι παρελθόν. Το Πεντάγωνο σήμερα είναι ο μεγαλύτερος χορηγός των κοινωνικών επιστημών στις ΗΠΑ. Έχοντας σκοπό να αναλύσουμε γιατί οι πολίτες συμμετέχουν σε ένα πολιτικό κίνημα ώστε να τους ελέγχουν.
Το πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων έχει σχεδιαστεί να αναπτύξει άμεσα και μακροπρόθεσμα «σχετικές ιδέες» για τους ανώτερους αξιωματικούς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008 με βασικό στόχο το Υπουργείο Άμυνας να κατανοήσει τις κοινωνικές, πολιτικές συμπεριφορές ώστε να διαμορφωθούν οι στρατηγικές συμπεριφορές σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπου οι ΗΠΑ ελέγχουν πολιτικά και στρατιωτικά.

Κατά την περίοδο 2014-2017 ανατέθηκε στο παν/μιο Cornell από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ επιστημονική έρευνα που έχει στόχο να αναπτύξει ένα μοντέλο «δυμαμικής κινητοποίησης» κοινωνικών κινημάτων και… «μεταδοτικές ασθένειες». Στις περιπτώσεις (2011 αιγυπτιακή επανάσταση, οι ρωσικές εκλογές του 2011, η κρίση του 2012 στην Νιγηρία για τα καύσιμα, και στο πάρκο το 2013 στην Τουρκία).

Μια άλλη ανάθεση έρευνας έγινε στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον με στόχο να αποκαλύψει τις προϋποθέσεις από τις οποίες τα πολιτικά κινήματα στοχεύουν σε μεγάλες κλίμακες πολιτικών-οικονομικών αλλαγών, και τις συνέπειες αυτών.

Πέρυσι το Υπουργείο Άμυνας χρηματοδότησε μια μελέτη που έχει στόχο να αναδείξει αλλά και να διαχωρήσει «ποιός δεν είναι τρομοκράτης και γιατί» αλλά συγχωνεύει και ειρηνικούς ακτιβιστές, υποστηρικτές της «πολιτικής βίας» που είναι διαφορετικοί από τους τρομοκράτες γιατί δεν ξεκίνησαν «ένοπλη δράση».

Το παραπάνω χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα δεν είναι τόσο για τους τρομοκράτες, αλλά για τους υποστηρικτές της πολιτικής βίας.

Το 2013 το Πεντάγωνο χρηματοδότησε με 17,8 εκατομμύρια δολάρια έρευνα με όριο τα 75 εκατομμύρια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ένα πρόγραμμα εκτίμησης των κινδύνων των πολιτικών αναταραχών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, το ερώτημα είναι τι θα μπορεί να συμβεί σε κοινωνίες από μια σειρά πιθανών σεναρίων από τις κλιματικές αλλαγές.

Πολλοί ανεξάρτητοι αναλυτές βλέπουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ για στρατικοποίηση της κοινωνικής επιστήμης στην υπηρεσία των στρατιωτικών. Το 2008 η αμερικάνικη ανθρωπολογική εταιρεία (ΑΑΑ) ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβουν τα πανεπιστήμια τις έρευνες των ανθρωπολογικών επιστημών, λόγω ότι το Πεντάγωνο δεν έχει την υποδομή για τις σχετικές έρευνες.

Τέλος το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα προγράμματα που αναφέραμε, σχετίζονται με την ασφάλεια των ΗΠΑ, των συμμάχων αλλά και των εταίρων τους.

Αλλά και για την κατανόηση των αιτιών που προκαλούν την αστάθεια και την ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο.
Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των ερευνών οι ΗΠΑ και το Πεντάγωνο προετοιμάζονται καλύτερα για μια νέα μελλοντική δυναμική επιβολής σε ένα περιβάλλον «ασφάλειας».

Σίγουρα οι στόχοι δεν είναι αυτοί που επικαλείται το Πεντάγωνο, αλλά οι παρεμβάσεις μέσα από κοινωνικά κινήματα των αστικών αναλύσεων για ένα σχέδιο καταστολής των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...