20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Παστιτσάκια με σοκολάτα
Ζύμη: 300 γραμμ. βούτυρο, 1 νεροπότηρο ζάχαρη, 2 αυγά, 2 κουταλάκια μπέικι, 2 βανίλιες , ανθότυρο, αλεύρι όσο σηκώσουν.
Ζύμη πολύ σφικτή: 280 γραμμ. ζαχαρούχο γάλα, 150 γραμμ. νερό, μισό κιλό κουβερτούρα.
Κάνετε την ζύμη ως συνήθως. Την βάζετε στα φορμάκια και προσπαθείτε να γίνει ένα μεγάλο λακκάκι στη μέση. Τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν. Μερικές ώρες πριν κάνετε το μίγμα με την σοκολάτα ως εξής: Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέστε στο γάλα που έχετε διαλύσει με το νερό και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει. Όταν παγώσει το βάζετε πάνω από τα παστιτσάκια με κουταλάκι ή κορνέ.

Παστιτσάκια με μαρέγκα
Ζύμη όπως η πάνω.
Μαρέγκα: 125 δράμια καρύδια, 100 δράμια ζάχαρη, πέντε ασπράδια, βανίλια και ανθόνερο.
Χτυπάτε τα ασπράδια με την ζάχαρη , σφιχτή μαρέγκα, εκεί προσθέτουμε τα καρύδια αλεσμένα την βανίλια και το ανθόνερο. Αυτά ψήνονται μαζί με την ζύμη σε μέτριο φούρνο.

Ρεβανί (1)
8 αυγά, 7 φλιτζάνια σιμιγδάλι ή φρυγανιά, 5 φλιτζάνια ζάχαρη, λίγο μπέικι, όψη λεμονιού.
Σιρόπι: Δυόμιση ποτήρια ζάχαρη, τέσσερα ποτήρια νερό.

Ρεβανί (2)
Τρία αυγά, 1 ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι βούτυρο ή ραφινέ, 1 ποτήρι πορτοκάλι, 2 ποτήρια σιμιγδάλι ψιλό, 1 μπέικι.
Σιρόπι: 2 ποτήρια ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό.
Ψήσιμο 1 ώρα περίπου.

Κρουασάν
Τρία τέταρτα κιλού αλεύρι , δύο κουταλιές μαγιά μπύρας, τέσσερα αυγά, τρία τέταρτα φλιτζανιού βιτάμ ή βούτυρο, τρία τέταρτα φλιτζανιού ζάχαρη, μισό φλιτζάνι τσαγιού γάλα , 1 κουταλάκι σούπας ξύσμα λεμονιού , μισό κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλιά ζάχαρη με κανέλλα σκόνη.
Για να ετοιμάσομε τη ζύμη εργαζόμαστε ακριβώς όπως και για τα πασχαλινά τσουρέκια. Αφού φουσκώνει η ζύμη την ανοίγομε επάνω σε αλευρωμένο μάρμαρο σε πολύ λεπτό φύλλο (λεπτότερο και από μισό πόντο). Κόβομε το φύλλο σε τρίγωνα πασπαλίζομε κάθε τρίγωνο με κανελοζάχαρη και το τυλίγομε από την πλατύτερη πλευρά προς τη μύτη του τριγώνου ώστε να γίνουν φουσκωτά σα ρολό και τους δίνομε με το χέρι μας μια κλίση να γίνουν σαν μισοφέγγαρα. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα να φουσκώσουν τα αλείφομε με αυγό τα πασπαλίζομε με ζάχαρη και ψήνομε όπως και τα τσουρέκια. Πριν διπλώσουμε τα κρουασάν αλείφομε κάθε ένα με λίγη μαρμελάδα χονδροκοπανισμένα καρύδια και κανελοζάχαρη.

Μπριάμ
Μισό κιλό κολοκύθια, μισό κιλό μελιτζάνες , ένα τέταρτο φασολάκια φρέσκα, δύο μεγάλες πατάτες, δύο μεγάλα καρότα, δύο μέτριες πιπεριές, μισό κιλό μανιτάρια φρέσκα , 1 κιλό ώριμες ντομάτες, μισό ποτήρι λάδι, δύο κρεμμύδια σε φετάκια, 3 σκελίδες σκόρδο , μισό ποτήρι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο, λάδι για τηγάνισμα.
Καθαρίστε μελιτζάνες και κολοκύθια και κόψτε τις σε χοντρά κομμάτια. Αλατίστε τα και αφήστε τα δύο ώρες. Στύψτε τα ελαφρά και τηγανίστε τα λίγο σε καυτό λάδι. Καθαρίστε φασολάκια πατάτες καρότα πιπεριές και κόψτε τα σε κομμάτια. Τηγανίστε τα ελαφρά καθώς και τα μανιτάρια ολόκληρα. Σοτάρετε στο μισό ποτήρι λάδι κρεμμύδια και σκόρδο και βάλτε την ντομάτα να βράσει δέκα λεπτά. Ρίξτε και ανακατέψτε τον μαϊντανό. Βάλτε τις μελιτζάνες κολοκύθια κ.λ.π. σε ταψάκι και περιχύστε τα με την σάλτσα. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισό ώρα. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο πασπαλίστε την επιφάνεια με το τυρί και ψήστε τα ακόμα 10 λεπτά.

Κοντοσούβλι
Δύο κιλά τρυφερό χοιρινό κρέας από την νεφραμιά, αλάτι , πιπέρι, ρίγανη, λίγο λάδι, λίγο χυμό λεμονιού, 2-3 πιπεριές γλυκές σε τέταρτα, 2-3 ντομάτες σκληρές σε τέταρτα, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και χωρισμένο σε φύλλα.
Κόψτε το κρέας σε κομμάτια,  6-7 εκατοστά. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι και λίγο χυμό λεμονιού. Σκεπάστε τα και αφήστε τα να σταθούν στο ψυγείο αρκετές ώρες. Περάστε τα κομμάτια του κρέατος σε σούβλες με την ντομάτα την πιπεριά και το κρεμμύδι ανάμεσα. Σιγοψήστε στα κάρβουνα αλείφοντας τα με λάδι, ανακατεμένο με χυμό λεμονιού.

Τοματοκεφτέδες
Τρεις ντοματούλες ξυσμένες, ένα κολοκύθι , μια πατάτα, ένα κρεμμύδι μεγάλο , ρίγανη, δυόσμο πιπέρι, αλάτι , αλεύρι περίπου μισή φλιτζάνα , 1 κουταλάκι μπέικι. Πλάθομε, τηγανίζομε σε πολύ και καυτό λάδι.

Σφολιάτα εύκολη
Δύο φλιτζάνες αλεύρι, ένα κουταλάκι αλάτι, 1 χαρτί μπέικι, έξι κουταλιές βούτυρο ή ραφινέ, 1 φλιτζάνα γιαούρτι, ένα αυγό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ