19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

ΗΠΑ: Drone με τεχνητή νοημοσύνη «σκότωσε» τον χειριστή του σε προσομοίωση για να πετύχει τον σκοπό του

Ημερομηνία:

Σε μια εικονική δοκιμή που οργάνωσε ο αμερικανικός στρατός, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας που ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη αποφάσισε να «σκοτώσει» τον χειριστή του, προκειμένου να τον αποτρέψει από το να παρεμβαίνει στις προσπάθειές του να επιτύχει την αποστολή του.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποίησε «εξαιρετικά απροσδόκητες στρατηγικές για να επιτύχει τον στόχο της» στην προσομοιωμένη δοκιμή, δήλωσε ο συνταγματάρχης Τάκερ Χάμιλτον, επικεφαλής δοκιμών και επιχειρήσεων Τεχνητής Νοημοσύνης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τις μελλοντικές πολεμικές αεροπορικές και διαστημικές ικανότητες στο Λονδίνο τον Μάιο.

Ο Χάμιλτον περιέγραψε μια προσομοιωμένη δοκιμή κατά την οποία ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με τεχνητή νοημοσύνη έλαβε την εντολή να καταστρέψει τα συστήματα αεράμυνας ενός εχθρού και τελικά επιτέθηκε σε όποιον παρενέβαινε στην εντολή αυτή.

«Το σύστημα άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ενώ αναγνώριζε την απειλή, κατά καιρούς ο ανθρώπινος χειριστής του έλεγε να μην σκοτώσει την απειλή, αλλά έπαιρνε τους πόντους του σκοτώνοντας την απειλή. Τι έκανε λοιπόν; Σκότωσε τον χειριστή. Σκότωσε τον χειριστή επειδή το άτομο αυτό το εμπόδιζε να επιτύχει τον στόχο του» δήλωσε ο Χάμιλτον.

Ο Χάμιλτον, ο οποίος είναι πειραματικός πιλότος δοκιμών μαχητικών αεροσκαφών, έχει προειδοποιήσει κατά της υπερβολικής εμπιστοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε ότι η δοκιμή δείχνει ότι «δεν μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, τη νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση, την αυτονομία, αν δεν πρόκειται να μιλήσετε για την ηθική και την τεχνητή νοημοσύνη».

Η Royal Aeronautical Society, η οποία φιλοξενεί το συνέδριο, και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού του Guardian.

Σε δήλωσή της στο Insider, η εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Ανν Στεφάνεκ, αρνήθηκε ότι έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε τέτοια προσομοίωση. «Φαίνεται ότι τα σχόλια του συνταγματάρχη λήφθηκαν εκτός πλαισίου και είχαν σκοπό να είναι ανεκδοτολογικά», ανέφερε.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αγκαλιάσει την τεχνητή νοημοσύνη και πρόσφατα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για τον έλεγχο ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16.

Σε συνέντευξή του πέρυσι στο Defense IQ, ο Χάμιλτον δήλωσε πως «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μια μόδα, η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει για πάντα την κοινωνία μας και τον στρατό μας».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ και μεταμορφώνει την κοινωνία μας», είπε. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης πολύ εύθραυστη, δηλαδή, είναι εύκολο να την ξεγελάσεις ή/και να τη χειραγωγήσεις. Πρέπει να αναπτύξουμε τρόπους για να κάνουμε την ΤΝ πιο εύρωστη και να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του γιατί ο κώδικας λογισμικού λαμβάνει ορισμένες αποφάσεις – αυτό που ονομάζουμε εξηγήσιμη ΤΝ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...