22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κόσοβο: Ευθεία επίθεση Μακρόν στην κυβέρνηση για την ανάφλεξη της βίας – Ζητούν μαζί με Σολτς επανάληψη των δημοτικών εκλογών

Ημερομηνία:

ΟΓάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησαν νέες δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο, εν μέσω εντάσεων με τον σερβικό πληθυσμό της περιοχής, σε μια μάλλον πρωτοφανή ένδειξη «ίσων αποστάσεων» εκ μέρους της Δύσης, έναντι της σερβικής και της αλβανικής πλευράς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι,  συναντήθηκαν με τους Σολτς και Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας* στη Μολδαβία.

Υπενθυμίζεται, ότι από τα τέλη Απριλίου, το Κοσσυφοπέδιο συγκλονίζεται από νέο κύμα βίας, όταν οι αρχές προσπάθησαν να εγκαταστήσουν Αλβανούς δημάρχους σε τέσσερις πόλεις στις βόρειες περιοχές, με σερβική εθνοτική πλειοψηφία.

Αυτοί οι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί με συμμετοχή κάτω του 4% των ψήφων, αφού οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν τις κάλπες.

«Υπήρξαν εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που οφείλονταν στην αξιολύπητη διεξαγωγή των εκλογών, παρόλο που δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η σωστή διαδικασία. Αυτό οδήγησε σε κλιμάκωση της βίας», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, σε μια ευθεία αιχμή εναντίον της κυβέρνησης του Κοσόβου.

«Είναι πολύ σαφές ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου φέρουν ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση και υπάρχει μη συμμόρφωση με μια συμφωνία που ήταν ωστόσο σημαντική και η οποία εξασφαλίστηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Οσμάνι και ο Βούτσιτς συμφώνησαν να εξετάσουν ένα σχέδιο που παρουσίασαν η Γαλλία και η Γερμανία για να κατευνάσουν τις εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου να διεξαγάγει νέες εκλογές στις συγκεκριμένες περιοχές και δέσμευση της Σερβίας να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του σερβικού στοιχείου στις εκλογές.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν διαβουλεύσεις και να απαντήσουν στην πρόταση την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Σολτς εν τω μεταξύ κάλεσε και τις δύο πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα. «Είναι πράγματι μια πολύ σοβαρή κατάσταση… Είχαμε μια έντονη συζήτηση… για τις προκλήσεις επί του πεδίου. Θέλει θάρρος. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δείξουν θάρρος. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ως υπεύθυνοι πολιτικοί ηγέτες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, την Πέμπτη, οι ηγεσίες του Κοσόβου και της Σερβίας δεν έδειχναν διάθεση εξομάλυνσης, με την Οσμάνι  να καλεί τη Σερβία να σταματήσει την «αποσταθεροποίηση» του Κοσσυφοπεδίου και τον Βούτσιτς να ζητά από το Κοσσυφοπέδιο να αποσύρει «τους παράνομους δημάρχους».

*Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα: Φόρουμ πολιτικών και στρατηγικών συζητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 2022 με την συμμετοχή 44 ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ