14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ηράκλειο – Κύκλωμα τοκογλυφίας: Έστελναν τα θύματα για δανεισμό… από τον έναν στον άλλον

Ημερομηνία:

Την προσεχή Τετάρτη απολογούνται ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου οι 8 συλληφθέντες, μέλη εγκληματικής ομάδας, σύμφωνα με την αστυνομία,  που δραστηριοπούνταν στην κατ’ επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, αποκομίζοντας απίστευτα χρήματα από τα θύματά τους.

Η ομάδα αποτελούνταν από 4 έλληνες και 4 αλβανούς, οι οποίοι είχαν δομήσει την οργάνωση με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην είναι εύκολη η εξιχνίασή της. Γι’ αυτό και η παρακολούθησή τους από την αστυνομία διήρκησε μήνες.

Οι “υποομάδες” λειτουργούσαν προς όφελος… όλων, καθώς ο δύσμοιρος δανειολήπτης έπαιρνε χρήματα από τον έναν, και όταν δε μπορούσε να αποπληρώσει το κεφάλαιο καθώς οι τόκοι ήταν εξοντωτικοί, αυτοί από τους οποίους είχε δανειστεί τα χρήματα, τον… “συμβούλευαν” να πάει και να δανειστεί από άλλον “γνωστό”.

Έτσι ο δανειολήπτης αναγκαζόταν να το κάνει, ξεχρέωνε τον έναν και δανειζόταν από τον άλλο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνεχώς με μία “θηλιά” στον λαιμό και τα χρήματα να μένουν πάντα στα μέλη της ομάδας.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερούσε, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας απειλούσαν και εκβίαζαν, προκαλώντας τον τρόμο. 

Ένας από τους τρεις Ηρακλείωτες που συνελήφθησαν είχε κατά το παρελθόν συλληφθεί για ομοειδείς πράξεις, δηλαδή για τοκογλυφία, σωματικές βλάβες, και απειλή.

Δεν έπεσαν… πολλοί επιχειρηματίες από τα σύννεφα

Για πολλούς επιχειρηματίες του Ηρακλείου, καμία “βόμβα” δεν έσκασε με την αποκάλυψη του κυκλώματος τοκογλυφίας κι εκβίασης και κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα!

Ήταν, εν ολίγοις, γνωστό ότι από τη στιγμή που πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν από που να κρατηθούν αναζητώντας εναγωνίως μία σανίδα σωτηρίας από την οικονομική καταστροφή, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την πελατεία τους, το επιχειρηματικό τους προφίλ αλλά και για τον κόσμο που απασχολούν, θα στρέφονταν και σε τέτοια κυκλώματα

Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, τα πράγματα λειτουργούσαν εντελώς διαφορετικά. Επιχειρηματίες χωρίς σπουδαία οικονομική επιφάνεια, που επιθυμούσαν όμως να ζουν πλουσιοπάροχα κυκλοφορώντας με πολυτελή αυτοκίνητα, διαμένοντας σε πανάκριβα διαμερίσματα και κάνοντας ταξίδια σε πολυτελείς προορισμούς, έπρεπε με κάποιον τρόπο να αποκτήσουν πόρους, χωρίς να υπολογίσουν όμως στη συνέχεια τον ληστρικό τρόπο αποπληρωμής αυτών των έντοκων δανείων!

Η απόγνωση έγινε “βούτυρο” στο ψωμί των επιτηδείων. Τα μέλη τους προσέγγιζαν προσεκτικά τα “θηράματά” τους και με την υπόσχεση της άρσης του αδιεξόδου, τους έστηναν την παγίδα…

Μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί 30 περιπτώσεις δανειοληπτών – θυμάτων, ενώ διαπιστώθηκαν εισροές –εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων. Τα χρήματα νομιμοποιούσαν με εξαργύρωση κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότηση νομιμοφανών επιχειρήσεων, ανέγερση πολυτελών κατοικιών, αγορά πάνω από 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυση εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και για τη διερεύνηση τέλεσης και άλλων αξιόποινων πράξεων

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...

Σουδιανός δρόμος: Από αψίδα του θριάμβου σε νεκροταφείο δέντρων | Φωτός

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την κατάντια στον...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί...