15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ηράκλειο: Με κινητοποιήσεις τον Απρίλιο προειδοποιούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι – Ζητούν λύσεις σε εργασιακά και θεσμικά προβλήματα

Ημερομηνία:

Με κινητοποιήσεις στην έναρξη της τουριστικής περιόδου προειδοποιούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου αν δεν δοθούν λύσεις σε μια σειρά από εργασιακά και θεσμικά θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ενώ εκκρεμεί η υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, για την οποία έχει ζητηθεί μεσολάβηση.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, ήδη έχει οριστεί από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας μεσολαβητής και αναμένεται η εκκίνηση της διαδικασίας με σκοπό να υπάρξει τελική συμφωνία ανάμεσα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και την τοπική Ένωση Ξενοδοχείων για την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αν και οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε μισθολογική αύξηση κατά 11,5%, διαφωνούν σε ό,τι αφορά την αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης κ.α.

Ηράκλειο: Με κινητοποιήσεις τον Απρίλιο προειδοποιούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι – Ζητούν λύσεις σε εργασιακά και θεσμικά προβλήματα

Η εκκρεμότητα της υπογραφής της τοπικής σύμβασης εργασίας, η ανάγκη της θεσμοθέτησης της υποχρεωτικότητας της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοδοχοϋπάλληλοι συζητήθηκαν εκτενώς στη διάρκεια της απολογιστικής γενικής συνέλευσης του σωματείου τους, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου την περασμένη Τρίτη. Στη διάρκειά της, σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, ελήφθη η απόφαση, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, για κινητοποιήσεις μέσα στον Απρίλιο, όταν τα ξενοδοχεία θα αρχίσουν να ανοίγουν μαζικά για την υποδοχή των τουριστών.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν:

•Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων εποχής.

•Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας με όρους αμοιβής και εργασίας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.

•Κήρυξη Γενικώς Υποχρεωτικών των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπογράφονται.

•Επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.

•Μέτρα κατά της ακρίβειας.

•Αναβάθμιση των σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.

•Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Όπως είναι γνωστό, η πανδημία και τα προβλήματα του κλάδου έχουν οδηγήσει σε άλλους εργασιακούς χώρους πολλούς ξενοδοχοϋπαλλήλους που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τα έσοδα που έχουν από την εποχική τους εργασία και τα επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξενοδόχων τα κενά στα ξενοδοχεία της Κρήτης είναι και φέτος πολλά και εκτιμάται ότι φτάνουν τις 6.000.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ