20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ηράκλειο: Το νήμα της ζωής του 36χρονου ερευνητή του ΙΤΕ κόπηκε απότομα

Ημερομηνία:

Ο 36χρονος Διονύσης Ξυδιάς έχασε τη ζωή του το πρωί της Παρασκευής (28/10) στα Σταυράκια, όταν η μηχανή που οδηγούσε, προσέκρουσε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πάνω σε ένα δέντρο.

Η είδηση θανάτου του Διονύση Ξυδιά, ο οποίος κατάγεται από την Αθήνα, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και προκάλεσε μεγάλη θλίψη στο ΙΤΕ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο 36χρονος ολοκλήρωνε το διδακτορικό του στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Δυστυχώς το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα στην Κρήτη…

Πιο αναλυτικά, ο Διονυσης Ξυδιάς ήταν υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών και ερευνητής του ΙΤΕ.

Ήταν ενεργός συνδικαλιστής ερευνητής και όπως όλοι λένε ο Διονύσης Ξυδιάς ήταν πολλά υποσχόμενος την περίοδο 2019 – 2022, είχε καταφέρει να διακριθεί και να λάβει διδακτορική υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Ήταν μέλος του Ultrafast Laser Micro and Nano Processing Laboratory του ΙΤΕ , υπό την επίβλεψη του Δρ Εμμανουήλ Στρατάκη. Είχε λάβει δύο υποτροφίες διδακτορικού στα πλαίσια του ΕΛΙΔΕΚ (2019-2022) και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – ΙΤΕ ΤΟΞΟΤΗΣ (2018). Έλαβε Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα το 2010, έχοντας λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2006-2009) και τιμητικές διακρίσεις πρώτης τάξης, για τον υψηλότερο ΜΔΣ στη Σχολή Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. και μεταπτυχιακό στη Φυσική, από το Freie Universität Berlin, Γερμανία το 2016.

Εργαζόταν στον προσδιορισμό της τοπολογικής επίδρασης της τοπογραφίας υποστρώματος σε δίκτυα νευρικών κυττάρων, διερευνώντας πώς η ηλεκτρική δραστηριότητα των δικτύων νευρικών κυτταρικών καλλιεργειών, που αναπτύσσονται σε προσχεδιασμένα υποστρώματα με κανονικά, πολύπλοκα και τυχαία σχήματα, εξαρτάται από την τοπογραφία και την διαστατικά χαρακτηριστικά του σχηματισμού καθώς και οι συνθήκες ανάπτυξης των κυτταρικών καλλιεργειών. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στον συνδυασμό πειραματικής απεικόνισης καλλιεργειών ζωντανών κυττάρων και στη χρήση θεωρητικών προσομοιώσεων μοντέλων νευρωνικών δικτύων νευρωνικής ηλεκτρικής δραστηριότητας για διαφορετικές γεωμετρίες δικτύου για τον προσδιορισμό της επίδρασής τους στην τοπολογία του δικτύου.

ekriti.gr, neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...