22.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα στη Μέρκελ: Τι θα ζητήσει ο Αμερικανός ηγέτης

Ημερομηνία:

Κάτι παραπάνω από βέβαιο είναι πλέον ότι το προσφυγικό και το ελληνικό πρόγραμμα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της  Άνγκελας Μέρκελ και του Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Δευτέρα 25 Απριλίου, με την γερμανική κυβέρνηση να εμφανίζεται ακόμη πιο εγκρατής σε σχέση με το ζήτημα, δηλώνοντας λακωνικά ότι ”είναι πιθανό ότι θα αποτελέσει θέμα συζήτησης”.

Η πρώτη συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα θα γίνει στο Ανόβερο της Γερμανίας, όπου την Κυριακή 24 Απριλίου ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άγγελα Μέρκελ θα εγκαινιάσουν από κοινού την Έκθεση Βιομηχανικής Τεχνολογίας της πόλης, καθώς οι ΗΠΑ είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.

Την ερχόμενη ημέρα θα υπάρξει εκ νέου συνομιλία των δύο τους, στο ”μενού” της οποίας θα είναι και τα ελληνικά ζητήματα, ενώ θα ακολουθήσει και κοινή συνέντευξη τύπου.

Η ελληνική παρουσία στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε χθες από τον ανώτερο διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων Charles Kypchan, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς ότι σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Kypchan δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελληνική οικονομία.

Όπως τόνισε ο κ. Κypchan:

Θα ήθελα να προσθέσω μόνο ότι νομίζω ότι εμείς πιστεύουμε ότι η καγκελάριος Μέρκελ επέδειξε τολμηρό ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, και ο Πρόεδρος θέλει να προσφέρει πολιτική στήριξη επειδή το έκανε αυτό, και στη συνέχεια να συνεργαστεί μαζί της για να βεβαιωθεί ότι το νέο σύστημα με την Τουρκία (για την αντιμετώπιση του προσφυγικού) είναι αποτελεσματικό. Και εκεί θα συζητήσουν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε συνεργασία με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών, που είναι υπεύθυνα για τη ροή προσφύγων (προς την Ευρώπη και την Ελλάδα).

Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πως θα εργαστούμε με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα επίσης έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το προσφυγικό. Και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Επίσης θα γίνει με την κ. Μέρκελ μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων σε μια ευρύτερη παγκόσμια βάση.

Ζάιμπερτ: Πιθανό να απασχολήσει το θέμα της Ελλάδας Μέρκελ και Ομπάμα

Το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στην επικείμενη συνάντηση Άνγκελας Μέρκελ και Μπαράκ Ομπάμα στις 24 Απριλίου  άφησε ανοιχτό σήμερα και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση, εάν κατά τη συνάντηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της επίσκεψης του τελευταίου στην Έκθεση του Ανόβερου στις 24 Απριλίου, θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας,ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Είναι ακόμη μια εβδομάδα μπροστά μας. Είναι αυτονόητο ότι στην επίσκεψη της Έκθεσης του Ανόβερου θα γίνει συζήτηση και για θέματα παγκόσμιας οικονομίας.

Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την ευρωπαϊκή κατάσταση και για την κατάσταση της Ευρωζώνης είναι πάντα μεγάλο, και για αυτό είναι πιθανό ότι και αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης -μαζί με τα θέματα που μας απασχολούν παγκοσμίως, στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Συρία, το μεγάλο θέμα παγκόσμιου εμπορίου ΤΤΙΡ. Δεν θέλω να το προκαταλάβω, αλλά αυτά είναι κάποια κεντρικά σημεία τα οποία μπορεί κανείς να φανταστεί.

newpost.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Τι καταγγέλλουν

Σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα προχώρησαν αστυνομικοί, το...

Το ΚΚΕ θέλει αλά Κολούμπια φοιτητικό κίνημα καταδίκης Ε.Ε. και κυβέρνησης για τη Γάζα

Το Παλαιστινιακό, που βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης κι ενώ...

Μενίδι: Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος – «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

«Μου έτρωγε λεφτά. Διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση εδώ και πολλά...