19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η Αγία Σοφία, η Ουνέσκο, ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν

Ημερομηνία:

Πριν 12 περίπου χρόνια είχαμε κάνει με γνωστό σύλλογο προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Και βέβαια επισκεφθήκαμε την Αγία Σοφία. Η οποία ανακαινιζόταν. Ήταν γεμάτη σκαλωσιές και πινακίδες που έγραφαν πως ανακαινίζεται υπό την επίβλεψη και με χρήματα της Ουνέσκο. Η οποία Ουνέσκο διαθέτει χρήματα για μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας και επισκεψιμότητας και όχι για αποκλειστική χρήση τους ως τζαμιά.

Τα περίφημα ψηφιδωτά οι Τούρκοι τα είχαν καλύψει με γαλάζια μπογιά και είχαν ζωγραφίσει χρυσαφιά αστέρια και χρυσαφιά μισοφέγγαρα. Η Ουνέσκο είχε αναλάβει την αποκατάσταση των ψηφιδωτών και όχι μόνο.

Έβλεπες την τεράστια διαφορά ανάμεσα στα ψηφιδωτά που είχαν καθαρισθεί, έβλεπες την εκθαμβωτική ομορφιά τους και την ευτέλεια της μπογιάς που τα ‘χαν πασαλείψει οι Τούρκοι.

Το μνημείο η Ουνέσκο το επανέφερε στην αίγλη του.

Για να είναι μνημείο να το επισκέπτονται με σεβασμό στην ομορφιά του όλοι.

Εμείς, οι Έλληνες δεν ζητήσαμε να ξαναγίνει εκκλησία χριστιανική. Ας έμενε μνημείο ουδέτερο να το θαυμάζουν όλοι. Όχι όμως τζαμί.

Ο Μπάιντν στην προεκλογική του εκστρατεία για να κερδίσει τις ψήφους των Ελλήνων της Αμερικής υποσχέθηκε πως η Αγία Σοφία θα πάψει να χρησιμοποιείται ως τζαμί, θα γίνει μνημείο ξανά όπως ήταν.

Όμως μετά τις εκλογές το ξέχασε. Και αφήνει τον Ερντογάν να το ποδοπατά.

Αλήθεια, τώρα πώς το ονομάζει ο Ερντογάν;

Τζαμί ή Αγία Σοφία;

Πώς το ονομάζει; Αυτό δεν είναι κλοπή;

Α.Κ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...