19.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Η Αθήνα θέλει να μην καταργηθούν οι 100 δόσεις – Οι δανειστές ζητούν κατασχέσεις αντί ρυθμίσεων

Ημερομηνία:

Τι σκέφτεται να ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών από τους ελεγκτές της Τρόικας, που επιστρέφουν σε περίπου δέκα μέρες

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα που κινδυνεύουν να μην εισπραχθούν, επειδή στους τελευταίους μήνες της χρονιάς (και στις αρχές της επόμενης) πέφτουν μαζεμένες δόσεις παλαιών και νέων φόρων, που ξεπερνούν αθροιστικά τα 6 δισ. ευρώ σε λιγότερους από 6 μήνες. Εξετάζουν μάλιστα και το ενδεχόμενο να ζητήσουν σε περίπου δέκα μέρες που επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικα των ελεγκτών στη χώρα μας, να τους ζητήσουν να μην αλλάξει το σύστημα των 100 δόσεων, με το επιχείρημα ότι αλλιώς το δημόσιο κινδυνεύει να μην εισπράξει ούτε τους παλαιούς φόρους, αλλά ούτε τους τρέχοντες χρόνους που έρχονται!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό συζητείται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών. Καθοριστική ίσως αποδειχθεί η επίσκεψη του αρμοδίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί τις επόνενες μέρες στην Αθήνα, αφού θα μπορούσε αυτός να δώσει ένα «σήμα» στους υπαλλήλους των Βρυξελών να φανούν πιο ελαστικοί, σε σχέση με το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης δεν έχει κρύψε την ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν πιέζονταν και άλλο οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις χρεών που έκαναν. Τόσο η μείωση των δόσεων, όσο και η αύξηση των επιτοκίων που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου, οδηγούν σε μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και νοιοκυριά, την ώρα όμως που έρχονται συνεχώς και δόσες φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και προσεχώς τα τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, και αν χάσουν κάποια πληρωμής φόρου από όλους αυτούς που επίκεινται, ο φορολογούμενος χάνει σχεδόν αυτομάτως τη ρύθμιση, με βάση το πολυνομοσχέδιο που πάει στη Βουλή προς ψήφιση αυτήν την εβδομάδα.

Η Τρόικα πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί τόσο αν «φρακάρουν» οι πληρωμές παλαιών και νέων φόρων. Ζητούν κατασχέσεις αντί ρυθμίσεις και θεωρούν πως το δημόσιο έχασε και δεν κέρδισε από τις ρυθμίσεις Βαλαμβάνη. Θα μπορούσαν ίσως όμως να συζητήσουν και να δεχτούν κάποιες αλλαγές που θα διευκολύνουν τους πολλούς, όπως ζητούν ήδη η ΕΣΕΕ και άλλοι φορείς της αγοράς, αν πειστούν (με τη βοήθεα των ανωτέρων τους ) ότι αυτό βοηθά για να βγει το πρόγραμμα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...