20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Σταθάκης: Τα κόκκινα δάνεια είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς

Ημερομηνία:

Ενδεχομένως τα «κόκκινα δάνεια» να πωληθούν σε επενδυτικούς οργανισμούς του εξωτερικού – Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταβάλλει προσπάθεια για να μη γίνει κάτι σχετικό στα στεγαστικά δάνεια, ουσιαστικά όμως παραδέχεται ότι αυτό θα συμβεί με τα επιχειρηματικά δάνεια

«Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές παραμένει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ουσιαστικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πουληθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ξένα distress funds.

Στη σχετική ερώτηση (για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι και το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Πότε θα καταθέσετε το νόμο και ποιος είναι ο σχεδιασμός; Και εάν θα πουληθούν τελικά σε ξένα funds;) ο υπουργός απάντησε: «Να διαψεύσω την πληροφορία ότι θα καταθέσω νόμο μέχρι τέλος Οκτώβρη. Τα κόκκινα δάνεια είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα υπάρξει σχετική κατάθεση φυσικά του νόμου».

Σε νέα ερώτηση (Να επανέλθω λίγο; Δεν μου απαντήσατε αν θα πωληθούν δάνεια σε ξένα stress funds και δεν μιλάω μόνο για τα στεγαστικά ή τα καταναλωτικά, αλλά και για τα επιχειρηματικά) προσέθεσε «Σας απάντησα ότι είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το σύνολο των κόκκινων δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ το 5% είναι καταναλωτικά, τα οποία όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αλλά και τραπεζικά στελέχη θεωρούνται ξεγραμμένα, το 60% μεγάλα επιχειρηματικά και το 35% στεγαστικά και δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -3,33% της Ελλάδος μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκιά τους και δη των δανείων το 50% των οποίων είναι μη εξυπηρετούμενα.

Σύμφωνα με την ίδια η διαχείριση των στεγαστικών και των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων “θα αφεθούν στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά να τα διαχειριστεί από μόνη της”, ενώ σημείωσε πως η κατεύθυνση πολιτικής είναι να παραμείνει η διαχείριση σε επίπεδο τράπεζας.

Η απάντηση του Γ. Σταθάκη

Σε ανακοίνωσή του αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο  Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αναφορά του αποδίδεται σχετικά με συμφωνία για τον χειρισμό των «κόκκινων δανείων».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, ο υπουργός διέψευσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός του μήνα και παρέπεμψε στην πάγια θέση ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Και δεύτερη ανακοίνωση του Υπουργού

Και με δεύτερη ανακοίνωσή του ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου άφησε οποιοδήποτε υπονοούμενο σχετικά με την τύχη των κόκκινων δανείων. Πρόκειται αποκλειστικά για  φαντασιώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφων. Ακολουθεί η ακριβής σχετική αναφορά από την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου:

«Α. ΓΚΙΤΣΗ («EURO2DAY – ΕΠΕΝΔΥΣΗ»): …Και το τρίτο είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι και το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Πότε θα καταθέσετε το νόμο και ποιος είναι ο σχεδιασμός; Και εάν θα πουληθούν τελικά σε ξένα funds;

"google ad"

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Να διαψεύσω την πληροφορία ότι θα καταθέσω νόμο μέχρι τέλος Οκτώβρη. Τα κόκκινα δάνεια είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα υπάρξει σχετική κατάθεση φυσικά του νόμου.

(…)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επανέλθω λίγο; Δεν μου απαντήσατε αν θα πωληθούν δάνεια σε ξένα stress funds και δεν μιλάω μόνο για τα στεγαστικά ή τα καταναλωτικά, αλλά και για τα επιχειρηματικά.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Σας απάντησα ότι είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.»

tvxs.gr, protothema.greuro2day.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...