15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Η ακτινοβολία με πρωτόνια θεραπεύει τον καρκίνο

Ημερομηνία:

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από καρκίνο. Πολλές ερευνητικές ομάδες αναζητούν να βρουν λύση γι’ αυτή τη μεγάλη μάστιγα. Μία από τις καινούργιες θεραπείες που εφαρμόζεται, χρησιμοποιεί πρωτόνια για να καταστρέψει τους καρκινικούς όγκους.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο: «Οι στατιστικές, δυστυχώς, αναφέρουν αύξηση του καρκίνου σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, θα παρουσιάσει καρκίνο, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η πρόληψη, άρα, είναι απαραίτητη, όπως και οι νέες μέθοδοι ίασης. Το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο στο Βέλγιο εστιάζει στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του καρκίνου».

Σ’ αυτό το κτίριο, στη Λουβέν Λα Νεβ, που βρίσκεται κοντά στις Βρυξέλλες και ανήκει στην εταιρία ΙΒΑ, αναπτύσσεται και δοκιμάζεται ένας αριθμός κυκλότρων. Μέσα στα κύκλοτρα, φορτισμένα σωματίδια επιταχύνονται μέχρι να φτάσουν την ταχύτητα του φωτός. Τα ηλεκτρόνια απομακρύνονται από τα άτομα του υδρογόνου και μένουν μόνα τα πρωτόνια.

Μέσα σ’ αυτούς τους πορτοκαλί μαγνήτες, εγκαθίσταται ένας ειδικός αγωγός, ώστε να οδηγήσει τα πρωτόνια προς τους διπλανούς θαλάμους δοκιμών, πριν στη συνέχεια εισέλθουν με ακτινοβολία στο σώμα των ασθενών, ώστε να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ο Βέλγος Ιβ Γιόνγκεν βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη θεραπεία με πρωτόνια. Ενώ οι ακτίνες Χ, που είναι η συμβατική ακτινοθεραπεία, μπορεί να καταστρέψουν και υγιείς ιστούς, οι ακτίνες πρωτονίων απελευθερώνουν τη μέγιστη ακτινοβολία με εξαιρετική ανατομική στόχευση, ακόμη και σε πολύ δύσκολες περιοχές. Αποτέλεσμα; Να υπάρχει ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών. Ο βέλγος ερευνητής έφτιαξε το πρωτότυπο του επιταχυντή σωματιδίων για ιατρικές εφαρμογές το 1986. Από τότε έχουν γίνει τεράστια βήματα. Τα σύγχρονα κύκλοτρα είναι μικρότερα και πολύ φθηνότερα.

«Ο καρκίνος είναι συχνά μια ασθένεια των ηλικιωμένων ανθρώπων. Αλλά δυστυχώς, περίπου το 7% των καρκίνων αφορά μικρά παιδιά. Όταν πρέπει να θεραπεύσουμε έναν παιδικό καρκίνο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην καταστρέψουμε με τις ακτινοβολίες τα γειτονικά όργανα που θα συντροφέψουν το παιδί στην υπόλοιπη ζωή του.

Αυτό προσφέρει η θεραπεία καρκινικών όγκων με ακτινοβολίες πρωτονίων. Όταν οδηγούμε τον ασθενή στο χώρο της θεραπείας, ακτινοβολούμε με δύο ακτίνες Χ, ορθογώνια, για να βρούμε τη θέση του καρκίνου στον ασθενή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...