17.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Η αλληλεγγύη των πολιτών προς τους πρόσφυγες πρέπει να έχει αίτημα την ελεύθερη κίνησή, όχι τον εγκλωβισμό τους

Ημερομηνία:

Του Γιάννη Αγγελάκη

Έχει εν μέρει δίκιο το ΚΚΕ όταν τάσσεται ενάντια στη δημιουργία hot spot. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι να δημιουργηθούν δομές παραμονής των προσφύγων υπό άθλιες συνθήκες στη χώρα αλλά να βοηθηθούν με κάθε μέσο ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.

Η κυβέρνηση από ότι φαίνεται έχει αποδεχτεί ως αναπόφευκτο το γεγονός ενός ξεκάθαρα τεχνητού εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα και ψάχνει για κάποια ανταλλάγματα.

Φαινομενικά μόνο, δημιουργείται η εντύπωση ότι στο προσφυγικό υπάρχουν χώρες που τηρούν σκληρή στάση (Αυστρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βαλκανικές χώρες) και άλλες που αναγνωρίζουν το δίκαιο της Ελλάδας και των προσφύγων (κυρίως Γερμανία). Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά περί προσπάθειας των Αυστριακών να ρίξουν την καλή Μέρκελ που αντιστέκεται στα σχέδια των κακών ευρωπαίων για εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα. Στην ουσία, παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι, με θύμα σε πρώτο βαθμό τους πρόσφυγες και σε δεύτερο βαθμό την Ελλάδα για μια de facto μετατροπή της χώρας σε φυλακή ψυχών. Οι Βαλκάνιοι κάνουν τη βρώμικη δουλειά των Γερμανών και οι χώρες δορυφόροι της Γερμανίας μπορούν να κάνουν φαινομενικά μόνο την επανάστασή τους απέναντι στη Μέρκελ. Όλα αυτά με τη χρήση μιας ακροδεξιάς λαϊκιστικής ρητορικής η οποία αποκτά θεσμικά χαρακτηριστικά σε όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και πολλές των Βαλκανίων.

Σε αντάλλαγμα για την κατάσταση που δημιουργούν, συζητιέται η χορήγηση ενός κονδυλίου περίπου 500 εκ. ευρώ για την παραμονή 100.000 προσφύγων. Πρόκειται για δίφραγκα, ένα φτηνό αντάλλαγμα, που θα μονιμοποιήσει και θα νομιμοποιήσει μια κατάσταση παράνομη και παράλογη.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες δεν έχουν άλλη δυνατότητα από το να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες. Όχι μόνο στη βάση κάποιου αόριστου ανθρωπισμού, αλλά γιατί οι πρόσφυγες είναι τα θύματα της ίδιας παράλογης και βάρβαρης πολιτικής που έχει ωθήσει το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού στην εξαθλίωση, και γιατί αυτό προστάζει το Διεθνές Δίκαιο. Για λόγους ουσίας, λοιπόν.

Αλλά δεν πρέπει επ’ ουδενί η Ελλάδα ούτε η αλληλέγγυα στάση των πολιτών να γίνει το σωσίβιο των αποτυχημένων πολιτικών της Μέρκελ. Και δεν πρέπει να επιτραπεί να νικήσει η ακροδεξιά λογική. Γιατί θα είναι μια πανευρωπαϊκή νίκη της ακροδεξιάς λογικής η μετατροπή της Ελλάδας σε μια αποθήκη προσφύγων για μια χούφτα ευρώ.

Ναι στη δημιουργία hot spot αλλά με ισχυρές δεσμεύσεις για άνοιγμα των συνόρων για μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους.

Η Ελλάδα δε μπορεί να επιτραπεί να γίνει η φυλακη των κυνηγημένων του πλανήτη και μάλιστα εις το όνομα της “αλληλεγγύης”.

Δε μπορεί ο εξαναγκασμός και ο εγκλεισμός των προσφύγων σε μια χώρα που δεν επιθυμούν να παραμείνουν να νομιμοποιείται με όπλο την “αλληλεγγύη”. Η αλληλεγγύη των πολιτών πρέπει να έχει αίτημα και να είναι προς την κατεύθυνση της ελεύθερης κίνησής τους, όχι του εγκλωβισμού τους. Αλλιώς, αυτή η αλληλεγγύη που δεν θα είναι προς την κατεύθυνση της ελευθερίας, Θα γίνει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο φυσικοποίησης μια εγκληματικής κατάστασης.

Αυτό, δεν πρέπει να επιτραπεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...