19.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Η αρχαία ελιά του Σαμωνά

Ημερομηνία:

Από την προσωπική σελίδα fb του Μιχάλη Ανδριανάκη, πρώην προϊστάμενου της Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτωνΤην είχα δει για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια. Μου την έδειξε, όπως και πολλά άλλα στην περιοχή, ο συνταξιούχος φύλακας αρχαιοτήτων Κωστής Γαβριλάκης, ένας άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε πολλά για την εύρεση, υπόδειξη και προστασία δεκάδων αρχαιολογικών θέσεων και άλλων στοιχείων της τοπικής κληρονομιάς στο Σαμωνά και αλλού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίμετρος της στη βάση είναι 20,5 μέτρα και ο όγκος της θύμιζε περισσότερο τετραώροφη οικοδομή. Δεν ξέρω από αυτά, αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, η περίμετρος και οι “ετήσιοι δακτύλιοι” δείχνουν πως το αρχαίο αυτό δένδρο “είδε πολλά στον καιρό του”. Το σημαντικό είναι πως βρίσκεται μέσα σε ένα πανάρχαιο ελαιώνα με πολλές μεγάλες ελιές και πενήντα μέτρα πιο πέρα σώζονται τα ερείπια της μινωϊκής έπαυλης, που είχε υποδείξει πριν από πολλά χρόνια ο κ.Γαβριλάκης και ανασκάψει ο αρχαιολόγος Γιάννης Τζεδάκις.
Δυστυχώς πριν από δυο χρόνια οι νοτιάδες, που ταλαιπωρούν σε ετήσια βάση την περιοχή του Αποκορώνου, είχαν κουρέψει “ριζικά” το θηριώδες αυτό δένδρο και ο Δήμος (δεν ξέρω αν καλά, ή κακά και σωστά) το κλάδεψε στη συνέχεια. Το ζωντανό πάντως και δυναμικό δένδρο άρχισε πάλι να φουντώνει. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που με πρόδωσε η φωτογραφική μηχανή μου πριν από μερικά χρόνια (μου το έκανε πάντα σχεδόν, όταν ήθελα πολύ να φωτογραφίσω κάτι) και έτσι να μπορέσω να σας δείξω το δένδρο στην πλήρη ακμή του. Και πάλι χθες “με πρόδωσε” (αφόρτιστη μπαταρία) και έτσι η φωτογραφία που βλέπετε, τραβήχτηκε από το φίλο καθηγητή της Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Δημήτρη Τσουγκαράκη.
Καμαρώστε το αρχαίο δένδρο, έστω στη φάση της (προσωρινής) ταπείνωσής του. Και σκεφτείτε πόσα αρχαία δένδρα χάνονται καθημερινά (ιδιαίτερα μάλιστα στην περίοδο της κρίσης) σαν ξύλα στα τζάκια μας….

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...