18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Τρίχρωμη τυρόπιτα:

Υλικά: Φύλλο μπακλαβά, μυζήθρα, ανθότυρο, τριμμένο τυρί κασέρι, σπανάκι, κιμά, μυρωδικά.Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε τον κιμά όπως τα μακαρόνια αλλά στεγνό και του βάζουμε τριμμένο τυρί Φτιάχνουμε το σπανάκι όπως τα ανάμεικτα καλιτσούνια Φτιάχνουμε τη μυζήθρα όπως των καλτσουνιών

Στρώνουμε 3-4 φύλλα λαδωμένα καλά. Πιο πέρα λαδώνουμε μισό φύλλο, το γυρίζουμε λίγο και βάζουμε την γέμιση κατά μήκος και σε πάχος ενός πούρου, το τυλίγουμε και το βάζουμε πάνω στα λαδωμένα φύλλα, το ίδιο κάνουμε και με τις άλλες δύο γεμίσεις.

Βάζουμε δυο μπαστουνάκια κάτω κολλητά και το τρίτο πάνω στα δύο. Τυλίγουμε και τα τρία μαζί ρολό με τα φύλλα τα λαδωμένα. Αλείφουμε αυγό και σισάμι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Σάμαλι:

2 κυπελάκια γιαούρτι, 1 ½ σιμιγδάλι ψιλό, 1κ. χόνδρο, 1 ¼ ζάχαρη, 1 κουτ. μπέικη, 1 κουταλάκι σόδα, 1 κουτ. μαστίχα, 1 κούπα αμύγδαλο ψιλοκομμένο και γαρνιτούρα.

Σιρόπι: 2 ½ ζάχαρη, 2 ½ νερό, λίγο λεμόνι φλούδα, 1 κουταλάκι χυμό.

Βάζω το γιαούρτι με την σόδα και τα ανακατώνω καλά, μετά ρίχνω το σιμιγδάλι, το μπέικη, το αμύγδαλο, την μαστίχα, τα ανακατεύω καλά και τα αφήνω 3-4 ώρες να ανέβουν.

Μετά τα βάζω σε χαρτάκια ή φορμάκι όχι πολύ γεμάτα, τους βάζω ένα ολόκληρο αμύγδαλο, τα ψήνω σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν τα σιροπιάζω και τα ξαναβάζω για λίγο στο φούρνο.

Νουά στο φούρνο:

Βράζουμε το κρέας σε κατσαρόλα. Το ξαφρίζουμε και ρίχνουμε ένα δόντι σκόρδο, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι και λάδι. Μετά το κόβουμε φέτες και το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Μια στρώση φέτες, μια σειρά μπέικη, μια στρώση κασέρι και ξανά τα ίδια. Ρίχνουμε λίγο ζωμό, καλύπτουμε με μπεσαμέλ και φουρνίζουμε.

Πικάντικες χοιρινές μπριτζόλες:

Βάζουμε τις μπριτζόλες σε κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι και ένα φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί για 45’ ψήσιμο.

"google ad"

Ανακατεύουμε ψιλοκομμένο κασέρι, 200 γραμμ. Ένταμ ή Γκούντα, μια ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και πέντε κουταλιές σούπας μαγιονέζα. Καθαρίζουμε ενάμιση κιλό πατάτες, τις χοντροκόβουμε και τις βάζουμε σε ταψί με δυόσμο, άνηθο και ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ενάμιση φλιτζάνι νερό. Πάνω στις πατάτες απλώνουμε τις μπριτζόλες και το σκεπάζουμε με το μίγμα (μαγιονέζα, σκόρδο, κασέρι) στους 200’ για περίπου μια ώρα.

Γιαούρτι:

Βράζουμε ένα λίτρο γάλα και το κλείνουμε ερμητικά σε καθαρή κατσαρόλα ώσπου να γίνει χλιαρό 40 – 45 λεπτά.

Το ανακατεύουμε με 3-5 κουταλιές σούπας γιαούρτι και το αδειάζουμε σε μικρά βαζάκια. Το βάζουμε στο φούρνο ή σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και το διατηρούμε σε 45 βαθμούς για τέσσερις ώρες.

Όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν και να πήξουν καλά.

Μπουγιουρντί:

Σε πήλινο σκεύος (γιουβέτσι), βάζουμε μια στρώση κασέρι, μια στρώση τυρί άσπρο, μια ζαμπόν, στη μέση ντομάτα, αλάτι, ρίγανη και καυτερή πιπεριά και ξανά ζαμπόν, τυρί, κασέρι και πολύ λίγο βούτυρο και λάδι και φουρνίζουμε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...