15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η Γαλλία στους δρόμους – Διαδηλώσεις για την ακρίβεια και αυξήσεις στους μισθούς

Ημερομηνία:

Ντόμινο διαδηλώσεων αναμένεται στη Γαλλία τις επόμενες μέρες, καθώς μετά από δύο εβδομάδες που απεργούν οι εργαζόμενοι στα καύσιμα, το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τα διυλιστήρια πετρελαίου θα εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Σήμερα, Κυριακή, ο συνασπισμός Nupes, η συμμαχία δηλαδή των αριστερών κομμάτων που ενώθηκαν υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν ενόψει των γαλλικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο, καλεί σε πορεία κατά του πληθωρισμύ και της κλιματικής αλλαγής, ενώ την Τρίτη τα σωματεία έχουν κκαλέσει σε γενική απεργία του δημοσίου τομέα, η οποία μπορεί να επιφέρει προβλήματα στις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα.

Ήδη, οι πρώτες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Γαλλία, έχουν προκαλέσει αναστάτωση με τις οι απεργίες των εργαζομένων στο πετρέλαιο να έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Παρισιού και στη βόρεια Γαλλία. Αν και ορισμένα συνδικάτα έχουν επέλθει σε συμφωνίες, η γενικότερη αναστάτωση που προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις, πλανάται ακόμα στον γαλλικό αέρα και τα καλέσματα σε απεργίες και σε άλλους τομείς είναι συνεχή.

Ο υψηλός πληθωρισμός ως αίτιο του πολέμου στην Ουκρανία, έχει αυξήσει ιδιαίτερα τη δυσαρέσκεια των πολιτών προς την κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία της χώρας φαίνεται πως φοβάται ότι οι συνεχιζόμενες απεργίες σε βιομηχανίες μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην επιστροφή του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Τα κόμματα της Αριστεράς, ελπίζουν να μπορέσουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια αυτή και έχοντας ήδη στη φαρέτρα τους τις ισχυρές επιδόσεις που σημείωσαν στις πρόσφατες κοινβουλευτικές εκλογές, ελπίζουν να πυροδοτήσουν την αντίδραση των πολιτών προς την κυβέρνηση σχετικά μ την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

gallia45415

«Μια επίδειξη δύναμης»

Σχολιάζοντας τη σημερινή πορεία που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε ότι ελπίζει «να είναι μια επίδειξη δύναμης». «Δεν είναι η πορεία του Μελανσόν», είπε επιπλέον και τόνισε ότι είναι «μια πορεία ανθρώπων που πεινούν, κρυώνουν και θέλουν να πληρώνονται καλύτερα».

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, όπως οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στην πυρηνική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αναμένεται επίσης να απεργήσουν την Τρίτη, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των γαλλικών συνδικάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι ιδιαίτερα ανήσυχη και προσπαθεί σκληρά να βρει μια λύση για τις απεργίες στα διυλιστήρια πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τα πράγματα στην κανονικότητα, ενώ την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Φόβοι ότι θα επιστρέψουν τα Κίτρινα Γιλέκα

Οι απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια, που οδήγησαν σε ελλείψεις καυσίμων σε έως και το ένα τρίτο των πρατηρίων καυσίμων σε όλη τη Γαλλία, έχουν εγείρει φόβους για επανάληψη των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων που συγκλόνισαν τη Γαλλία το 2018 και το 2019. Οι διαμαρτυρίες τότε πυροδοτήθηκαν από έναν νέο κυβερνητικό φόρο για τη βενζίνη και το ντίζελ αλλά εξελίχθηκαν σε μια γενικότερη διαμαρτυρία ενάντια στις γαλλικές ελίτ.

Μετά από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων που χαρακτηρίστηκαν και από μια σκληρή αστυνομική καταστολή, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει τον νέο φόρο.

Προς το παρόν, οι απεργίες έχουν… στριμώξεις τις διοικήσεις των TotalEnergies και Esso-Exxon Mobil, ωστόσο την Παρασκευή, άρχισαν να εμφανίζονται διασπάσεις στο κίνημα με ορισμένα συνδικάτα να συμφωνούν σε συμφωνία αύξησης των μισθών με την TotalEnergies.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είπε επίσης ότι είδε «ορισμένα σημάδια βελτιώσεων» με την επανεκκίνηση των παραδόσεων σε ορισμένες αποθήκες πετρελαίου. Ωστόσο, το συνδικάτο CGT, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γαλλία, λέει ότι θα συνεχίσει την απεργία.

"google ad"

Με πληροφορίες από Politico

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...