18.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Η Γερμανία οφείλει στην πράξη να αποπληρώσει το ιστορικό της χρέος

Ημερομηνία:

Άρθρο του Χαράλαμπου Δασκαλάκη
Προέδρου του Εθνικού Δικτύου Νέων
Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών Ελλάδας (περιόδου 1940-1945)

Το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων και οφειλών δεν έχει ξεκαθαρίσει όσο και αν θέλει ο κ. Ροτ. Μάλλον ο κ. Ροτ. Κάνει πως δεν ξέρει την ύπαρξη της απόφασης του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης που λέει οτι πλέον είναι θέμα επίλυσης μεταξύ των δυο κυβερνήσεων. Ο κ. Ροτ το γνωρίζει καλά αυτό και ως “καλός διπλωμάτης” θέλει να ξεμπερδεύει με το καυτό θέμα των αποζημιώσεων κάνοντας αντιπερισπασμό, τάζοντας “δωράκια” για να μην διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις.

Φυσικά περιμέναμε απο τον κ. Ροτ και την κυβέρνηση του αυτή την αντιμετώπιση, όπως περιμέναμε και την απέλπιδα προσπάθεια και αγωνία του να εξαγοράσει συνειδησιακά μέλη του δικτύου νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας που ήταν εκεί “ταζοντάς” τους δρόμους, πλατείες κ.α. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως το Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας έχει τέτοιες προθέσεις και απόψεις. Αντίθετα αυτοί που έχουν τέτοιους σκοπούς και η ύπαρξη αυτών στο δίκτυο στηρίζεται σε τέτοιες προθέσεις θα πρέπει κάποτε να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης τους και της καταγωγής τους. Πρέπει να λογοδοτήσουν στις τοπικές κοινωνίες τους και να μην διαπραγματεύονται χωρίς την εξουσιοδότηση τόσο των δημοτικών τους αρχών τόσο όμως και εν ονόματι του δικτύου.

Ξεκαθαρίζω ρητά και κατηγορηματικά πως το Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας λειτουργεί με γνώμονα τις συλλογικές αποφάσεις από τα νεα μέλη του από όλους τους Μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας, προασπίζοντας την ανάδειξη και διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης, της διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών και την προάσπιση και γεφύρωση των σχεσεών μας με την νέα γενιά της Γερμανιάς, αλλά μέχρι εκεί.

Για εμάς το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών, είναι ζήτημα εθνικής, ηθικής και ιστορικής σημασίας, για αυτό και δεν αντικατοπτρίζεται με απλούς οικονομικούς όρους. Σε κάθε περίπτωση οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα πρέπει να γίνουν πράξη, δηλαδή να επιστραφούν.

Πίσω από τους “λογιστικούς αριθμούς” κρύβεται η θυσία 90 μαρτυρικών πόλεων και χωριών της χώρας μας, που την περίοδο εκείνη με τον πιο βίαιο τρόπο οι ναζί κατακτητές εξώθησαν σε ομαδικές εκτελέσεις, σε μαζικές πυρπολήσεις οικισμών χωρίς να δείχνουν έλεος πολλές φορές ακόμα και σε παιδιά ηλικίας μέχρι 10 ετών.

Τα χρόνια πέρασαν, η Ελλάδα κατάφερε εν μέρη να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος, αλλά ως πρός το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών υπάρχει μια αδικαιολόγητη στασιμότητα 68 χρόνια τώρα.

Φυσικά η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ απο την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, ταυτόχρονα όμως καμία Κυβέρνηση της χώρας μας μέχρι σήμερα δεν το έθεσε ευθέως το ζήτημα στη Γερμανική κυβέρνηση.

Επομένως το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό.

Αν ο κ. Ροτ και οι όμοιοι του δηλώνουν πως δεν τίθεται θέμα Γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών τότε αμφισβητούν και την ιστορική μνήμη των δεκάδων μαρτυρικών πόλεων και χωριών μιας και είναι αλυσίδα.

Και αυτό φαίνεται καθαρά, όταν η τακτική τους, πηγαίνει στην ίδρυση Ελληνογερμανικού ταμείου και φυσικά στο ίδρυμα για την νεολαία.

Όσο αφορά το Ελληνογερμανικό ταμείο η θέση μας είναι απλή και ξεκάθαρη, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί απο τις χρηματοδοτήσεις αυτές θα αμφισβητηθεί η διαπραγματευτική μας δυνατότητα πάνω στο θέμα των αποζημιώσεων. Αντίθετα με το υπο σύσταση ίδρυμα για την νεολαία η συμμετοχή του δικτύου μας θα εξαρτηθεί απο δυο παράγοντες, την αναγνώριση της ιστορικής μνήμης των μαρτυρικών μας πόλεων και χωριών και επίσης την συζήτηση των Γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών στην Ελλάδα. Μόνο όταν δεσμευτούν για αυτά, τότε μόνο το Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας θα συμμετάσχει σε ημερίδες και επαφές με την Γερμανική πλευρά.

Και μιας και οι Γερμανοί ξέρουν να αμφισβητούν θα θέσω ένα παράδειγμα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ο τόπος καταγωγής μου, η μαρτυρική Κάντανος Χανίων, η μοναδική περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία που κατακτητής αφήνει γραπτός το έγκλημα του με τρεις πινακίδες που έγραφαν. ” ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΠΙΑ”.

Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι απλό.

"google ad"

Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Ροτ, αντιλαμβάνεται τα εγκλήματα που διέπραξαν πρίν 70 χρόνια;

Αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αποπληρώσει ηθικά την Ελλάδα;

Ας έρθει ο κ. Ροτ και η κυβέρνηση του στην Κάντανο, ας διαβάσει τις ταμπέλες που άφησαν και τότε να συζητήσουμε εάν τίθεται θέμα αποζημιώσεων η όχι.

Αυτό βέβαια δεν αρκεί. Χρέος της Ελληνικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου, είναι να πράξουν τα αυτονόητα, να το θέσουν ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής τους.

Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και δεν χρειάζεται να κρυφτούμε πίσω απο δαιδαλώδες νομικές-δικαστικές διαδικασίες που όφελος για την χώρα μας μπορεί να μην υπάρξει.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις πολιτικές παρεμβάσεις που ασκούνται στο συγκεκριμένο θέμα διαχρονικά απο την Γερμανία και γι’ αυτό δηλώνουμε ότι δεν σταματάμε εδώ, αλλά θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα τον αγώνα για να δικαιωθούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Εμείς ως Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, με όλες μας τις δυνάμεις, στηρίζουμε αυτό το δίκαιο αγώνα για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών.

Πιστεύουμαι οτι η Γερμανία πρέπει να πράξη το ιστορικό χρέος της απέναντι στον Ελληνικό λαό δίχως καθυστερήσεις, δίχως ενδοιασμούς.

Για να υπάρξει η ουσιαστική φιλία και συνεργασία των δυο λαών, απαιτείται η Γερμανία να πληρώσει το ηθικό χρέος της στον Ελληνικό λαό. Η ιστορία και οι μνήμες παραμένουν νωπές, καταδικάζοντας τις θηριωδίες των ναζί κατακτητών. Επομένως η Γερμανία οφείλει στην πράξη να αποπληρώσει το ιστορικό της χρέος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι...