19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η Γερμανίδα γλύπτρια Καρίνα Ρεκ ενώνει από τα Ανώγεια τη φωνή της με τους Έλληνες και φωνάζει “ΟΧΙ”!

Ημερομηνία:

Η Καρίνα Ρεκ, η διάσημη γερμανίδα γλύπτρια ήρθε από το Βερολίνο στα Ανώγεια για να ενώσει τη φωνή της με τους πολίτες που την Κυριακή θα πούνε “OXI”.

Η Καρίνα ήταν ο άνθρωπος που έφτιαξε στο βουνό με την βοήθεια των κτηνοτρόφων το περίφημο πέτρινο άγαλμα στο έδαφος τον “ΑΝΤΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ”, το οποίο είναι πλέον ένα από τα σύμβολα του κάμπου της Νίδας.

Αντιγράφουμε από την εφημερίδα “ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ” άρθρο του Μανόλη Δακανάλη:

Στα ηρωικά και αιματοβαμμένα χώματα του μαγευτικού κάμπου της Νίδας ήρθε η καλλιτέχνιδα Γερμανίδα Κaterina Ρaeck (Καρίνα Ρεκ) που γεννήθηκε στο Βερολίνο πριν από τον πόλεμο, ο πατέρας της οποίας σκοτώθηκε το 1945 στην Ανατολική Γερμανία, και έφτιαξε ένα ιδιόμορφο πέτρινο μνημείο ιστορίας, τον « Αντάρτη της ειρήνης».

Ο «Αντάρτης της ειρήνης» είναι ξαπλωμένος στο έδαφος στο ανατολικό μέρος του κάμπου της Νίδας, στη “Γριά Αλουτσά” απέναντι από τη σπηλιά του Δία.

Το μνημείο κατασκευάστηκε μόνο με τις πέτρες που είχαν κάνει σωρούς οι αντάρτες στον κάμπο της Νίδας για να εμποδίζουν την προσγείωση των αεροπλάνων. ‘

Εχει μήκος 30 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα. Το ένα του πόδι χώνεται στο χώμα της Νίδας και συμβολίζει το δέσιμο με τη γη. Το αριστερό του χέρι είναι χωσμένο μέσα στην κορυφή της Γριάς Αλουτσάς (θάμνος με αγκάθια, επιστημονική ονομασία Βερβερίς) και συμβολίζει το δέσιμο με τη φύση. Το φτερό έχει μήκος 13 μέτρα και συμβολίζει τα τραγούδια μας, τη σκέψη μας, την ψυχή μας, την αγάπη μας για τη λευτεριά, την ιστορία, το μύθο και βρίσκεται σε κοντινό διάλογο με τους θεούς.

Το μνημείο τελείωσε το 1990 και κόστισε 15.000 μάρκα.

Όλα τα έξοδα πληρώθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού της Γερμανίας. Η Καρίνα είχε πει, « ότι ούτε δραχμή δεν θα διαθέσει Έλληνας για το έργο αυτό, γιατί κάθε μάρκο από συμπατριώτες της θα είναι και μια πέτρα λήθης και συγγνώμης που θα επιτρέψει το μεγαλείο της συναδέλφωσης και της ειρήνης».

Από τότε και μέχρι σήμερα ο «Αντάρτης της ειρήνης» έχει παραδοθεί στο χάδι του ήλιου του κοσμογυρευτή και του ουρανού το κλάμα και θυμίζει σε όλους μας: ποτέ πια πόλεμος.

img777

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...