16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η δίκη των φοιτητών που συμμετείχαν στη συλλογική διαμαρτυρία

Ημερομηνία:

Της Νέλλης Ψαρρού | Την Πέμπτη 5/12 εκδικάζεται στο Εφετείο Χανίων η έφεση των εννέα φοιτητών του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο) ενάντια στην απόφαση του Πειθαρχικού του τμήματός τους με βάση την οποία  έχασαν ένα εξάμηνο αλλά και ενάντια στην πειθαρχική και ποινική δίωξή τους. Η ιστορία έχει ως εξής:

Στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του Σεπτεμβρίου του 2011 ενάντια στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και τον νόμο Διαμαντοπούλου τάχθηκε και το Φυσικό Κρήτης, πραγματοποιώντας κατάληψη της σχολής . Ένα μέρος αυτής της κατάληψης, πέντε μέρες, συνέπεσε με την περίοδο της εξεταστικής περιόδου.

Οι καθηγητές τους απείλησαν για χάσιμο των μαθημάτων τους, με αποκορύφωμα την πλήρη άρνηση για αναπλήρωση της εξεταστικής με το τέλος των καταλήψεων, παρόλο που υπήρχαν δύο κενές εβδομάδες διαθέσιμες για αυτό το σκοπό ενώ τα μαθήματα είχαν διδαχθεί κανονικά στην διάρκεια της προηγούμενης ακαδημαϊκής περιόδου. Αντιστεκόμενος στην αρνητική τους στάση, ο σύλλογος φοιτητών Φυσικού αποφάσισε να διεκδικήσει πιο πιεστικά την εξεταστική του. Τον Οκτώβρη λοιπόν του ίδιου έτους, φοιτητές από όλες τις σχολές παρευρέθηκαν στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φυσικής απαιτώντας να παρθεί άμεσα θετική απόφαση για το θέμα της εξεταστικής.

Οι φοιτητές, 300-400 στον αριθμό, παρέμειναν εκεί αποκλείοντας τους καθηγητές μέσα στην αίθουσα για κάμποσες ώρες, μέχρι που αποχώρησαν λόγω της άρνησης των καθηγητών να αναθεωρήσουν. Ως αντίποινα του ”αποκλεισμού” τους οι καθηγητές επιτέθηκαν με επιστολές-καταγγελίες σε εφημερίδα και στην εισαγγελία, με αποκλεισμό συγκεκριμένων φοιτητών από μαθήματα και εργαστήρια και με αποχή από τις παραδόσεις.

Η στοχοποίηση των συγκεκριμένων φοιτητών για μία συλλογική, στην πραγματικότητα, αγωνιστική κινητοποίηση είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται γενικά για την αποδυνάμωση των αγώνων: η εξατομίκευση της δράσης και η στοχοποίηση όσων δεν φοβούνται. Μάλλον όμως αυτά δεν αρκούσαν και μερικές βδομάδες αργότερα προχώρησαν στο επόμενο βήμα τους: 17 μέλη ΔΕΠ κίνησαν μία παράτυπη διαδικασία (που κρίθηκε έτσι ύστερα από νομικές, καθηγητικές και φοιτιτικές υποδείξεις), όπου μέλη του ΔΣ και κάποια ακόμα άτομα καλούνταν να καταθέσουν ως υπεύθυνοι για τα γεγονότα της ΓΣ, ενώ 4 απ’ αυτούς κατηγορούνταν και για άσκηση σωματικής βίας.

Από την άλλη, το σώμα του συλλόγου αποφάσισε ότι κανένας φοιτητής δε χρειάζεται να λογοδοτήσει σε κανέναν παρά μόνο στους συμφοιτητές του και την κοινωνία, ενώ παράλληλα οργάνωσε δράσεις παραπληροφόρησης. Αλληλέγγυοι στάθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες από το Ηράκλειο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Την Πέμτη στις 11πμ υπάρχει κάλεσμα συμπαράστασης από φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες για τους φοιτητές στα δικαστήρια στα Χανιά.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ του ΦΥΣΙΚΟΥ ΗΡ.ΚΡΗΤΗΣ, ΕΦΕΤΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 5/12/2013 ΣΤΙΣ 11.00πμ

[…] Θα ακούσεις  ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να κόψει εξάμηνο σε 9 συναδέλφους!

Η Αστική τάξη ,οι Ζάμπλουτοι δηλαδή, που θέλουν να συνεχίσουν να πλουτίζουν στις πλάτες μας έχουν πάρει θέση μάχης και θα δώσουν τα ρέστα τους στη  καταστολή μέχρι να παγιωθεί η νέα κοινωνική σύμβαση που θέλει την  πλειοψηφία της κοινωνίας σε ρόλο ραγιά και μια μικρή ολιγαρχία σε ρόλο του Κοτζαμπάση . Όποιο κεφάλι σηκώνεται πρέπει να κόβεται άμεσα πρώτου ξυπνήσουν τα αλλά.

Τα πιο πιστά ‘‘καλόπαιδα’’ ξεθαρρεύουν καθώς ο κρατικός μηχανισμός τα τοποθετεί στα καλά τα πόστα για να κρατάνε τα λουριά  το καρότο και το μαστίγιο.

Θα τους δεις μπροστά σου λοιπόν Διευθυντές, Κοσμήτορες και Πρόεδρους σε  σχολές όπως το Φυσικό Κρήτης, να κόπτονται για την δημοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστήμιου.  Και αν η δουλεία που κάνουν είναι καλή, θα έρχεται και ‘‘κοκαλάκι’’… Μια χρηματοδότηση για τη ερευνούλα. Μια καλή συνεργασία

με τις μεγάλες πολυεθνικές και άλλα πολλά. Αρκεί να είναι καλοί χωροφύλακες-δικαστές μες τις σχολές. Να αντιμετωπίζουν τα ανατρεπτικά στοιχειά .

"google ad"

[…] Όλο το πράγμα γύρω από την ερευνά είναι μια καλοστημένη μηχανή απορρόφησης πόρων για την ερευνά κάποιων λίγων πεφωτισμένων  ‘κυρίων’. Η οποία για να υπάρχει πρέπει να πληρούνται οι κατάλληλες προϋπόθεσης. Να μην κουνιέται φύλο!

Και άσε τον φοιτητή να τα βγάλει περά όπως μπορεί. Χωρίς λέσχη  για σίτιση

χωρίς εστίες χωρίς συγγράμματα και στο τέλος με ένα πτυχίο που

τον κατοχυρώνει στην πολυπόθητη θέση των χιλιάδων ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ.

Αποσπάσματα κειμένων εκ των 9 διωκόμενων του Φυσικού

Μετά τα γεγονότα του Σεπτέμβρη 2010, αυτό που ακολούθησε δεν το περίμενε κανείς. Τις επόμενες μέρες κάποιοι καθηγητές δεν έμπαιναν στα μαθήματα τους, δεν δέχονταν αναφορές σε εργαστήρια από φοιτητές, όταν μπαίναμε σε μαθήματα κάποιοι σταματούσαν το μάθημα κ αποχωρούσαν, μας απειλούσαν στους διαδρόμους, μίλαγαν στα μαθήματά τους για μας αναφέροντας τα ονοματεπώνυμα μας, πηγαίναμε να δώσουμε προόδους και είχαμε την αντιμετώπιση «ή δίνεις στην έδρα η φεύγεις, αλλιώς μηδενίζονται όλοι». Μετά από λίγες μέρες φτάνει στα χέρια μας ένα κείμενο υπογεγραμμένο από 17 καθηγητές(το οποίο διαβάζετε κ σε μάθημα) και μας οδηγεί σε πειθαρχικό. Παράλληλα με αυτό υπάρχει κ η ποινική δίωξη καθώς καθηγητής κάνει μήνυση εις βάρος των 12.

…..

Μα ποιοι είναι αυτοί που μας κατηγόρησαν για όλα αυτά?

* Είναι αυτοί που μας στέλνουν e-mail να τιμήσουμε τη μνήμη των ΄΄άξιων δασκάλων΄΄ Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού που δολοφονήθηκαν το 1990 από το φοιτητή του τμήματος, τον οποίο τρέλαναν κλέβοντας και δημοσιεύοντας την εργασία του σαν δικιά τους.

* Είναι αυτοί που πήγαν στο δικαστήριο να υπερασπιστούν και να μιλήσουν για το ήθος και την αξιοπρέπεια του “εξαίρετου επιστήμονα” και πρώην πρύτανη. Ενός πρύτανη που διωκόταν από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος για υπεξαίρεση χιλιάδων ευρώ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που θεωρούνταν ηθικός αυτουργός για το θάνατο του κ. Αλεξανδρόπουλου στην υπόθεση με τα στημένα πειθαρχικά, που έστησε ιδιωτική κλινική μέσα στο πανεπιστήμιο, που κυκλοφορούσε μέσα στο πανεπιστήμιο και στις συγκλήτους με μπράβο που οπλοφορούσε και πολλά άλλα μπορούμε να πούμε.

* Είναι αυτοί που υπογράφουν κείμενα με τίτλους «Γιατί δεν απεργώ» λέγοντας πως οι εργαζόμενοι καταστρέφουν τη χώρα κ την προσπάθεια της κυβέρνησης να μας σώσει. Υπογράφουν κείμενα στα οποία αποκαλούν τους συναδέλφους τους κ τους φοιτητές τους που αντιστέκονται «το τέρας που θα καταβροχθίσει τα παν/μια κ την κοινωνία ολόκληρη». Τολμούν να ξεστομιστούν μέσα σε όργανα πως κανονικά στην δημοκρατία δε θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να μιλούν, διότι ανήκουν στην ακροδεξιά.

ñ      Είναι αυτοί που δεν τους καίγεται καρφί για την οικονομική αδυναμία των φοιτητών τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους(στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν εστίες). Δεν είπαν λέξη για το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων και την αναστολή λειτουργίας του παν/μιου Κρήτης. Έκλεισαν τα μάτια και τα αυτιά τους στις απολύσεις των διοικητικών και στην αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος στην καλύτερη περίπτωση, γιατί υπήρξαν και αυτοί που έτρεξαν να πουν στα αμφιθέατρα «μπορούμε και χωρίς αυτούς».

……..

Ε λοιπόν ναι! Αυτή την επιβεβλημένη ειρήνη, τάξη και ασφάλεια

είμαστε πολλοί που δεν την ανεχτήκαμε και δε θα την ανεχτούμε ποτέ.

Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη για μια παιδεία που θα δίνει τη γνώση απλόχερα

σε όλους. … Χτες ήταν κάποιος άλλος. Σήμερα είμαι εγώ αυτός που κυνηγάνε. Αύριο εσύ(το υπουργείο ψάχνει υποψήφιους προς απόλυση καθημερινά).

Δεν έχει σημασία αν είσαι κάλος η κακός σε αυτό που κάνεις. Σημασία

για αυτούς που εξουσιάζουν έχει το αν και πως τους βγαίνεις στον λογαριασμό.

Στην εποχή αυτή λοιπόν τίποτα άλλο δε μας μένει παρά να κοιτάξουμε γύρω

μας να βρούμε τους συντρόφους μας να οργανωθούμε και να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό στη μάχη για όλα αυτά που θέλουμε.

Η Πειθαρχική Απόφαση θα μείνει στα χαρτιά!

Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις!

Ο αγώνας για παιδεία, ζωή και ελευθερία τώρα αρχίζει!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...