18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η δικαστική εξουσία βλέπει μια χαρά

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Μηλάκα

Η απεικόνιση της Θέμιδας με τη ζυγαριά, τη ρομφαία και το μαντήλι στα μάτια περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πεμπτουσία της Δικαιοσύνης σε έναν ιδανικό, «τέλειο» κόσμο.

Στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο, το «δίκαιο» δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη συστηματική προσπάθεια συντήρησης του δεδομένου συσχετισμού των δυνάμεων που δρουν και συγκρούονται μέσα σε μια κοινωνία.

Βασικός πυλώνας για την εξασφάλιση της συντήρησης και διαιώνισης της δεδομένης «τάξης» είναι η δικαστική εξουσία, συνεπικουρούμενη από λοιπούς μηχανισμούς καταστολής.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η δικαστική εξουσία δεν μπορεί να ταυτιστεί με την ιδανική έννοια της Δικαιοσύνης, όσο κι αν διαχέεται υποδόρια ότι λειτουργεί εξ ονόματός της.

Υπό αυτήν την έννοια, η δικαστική εξουσία δεν είναι τυφλή και δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη.

Και δεν είναι ανεξάρτητη επειδή πρώτιστο καθήκον της είναι η συντήρηση των δεδομένων κοινωνικών συσχετισμών και όχι η αναζήτηση αποφάσεων με γνώμονα το Δίκαιο, υπό την ευρεία και «ιδανική» έννοια του όρου.

Έχει αποδειχτεί άπειρες φορές ότι η δικαστική εξουσία βλέπει πεντακάθαρα αυτόν που έχει απέναντί της και αποφασίζει ανάλογα και κατά περίπτωση.

Η πλαστογραφία ενός απολυτηρίου δημοτικού, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε ποινές μεγαλύτερες από μια αποδεδειγμένη δωροδοκία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ενός δημόσιου λειτουργού.

Ή, ένα άλλο παράδειγμα, η απάτη σε βάρος του Δημοσίου, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να κρατήσει στη φυλακή κάποιον πολύ λιγότερο από κάποιους που έκαναν «κακές παρέες», έστω κι αν δεν αποδείχτηκε καμία παράνομη πράξη τους.

Επίσης, η δολοφονία ενός νέου άνδρα από μια «συμμορία» μεταναστών θα δώσει την ευκαιρία στη δικαστική εξουσία να εξαντλήσει τη «δίκαιη» αυστηρότητά της επιβάλλοντας ισόβια.

Από την άλλη πλευρά, η αναγνώριση των ελαφρυντικών του «πρότερου έντιμου βίου» για τον καταδικασμένο σε ισόβια αμετανόητο δολοφόνο του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου και η άμεση απελευθέρωσή του μπορεί να μας βοηθήσει ίσως να διακρίνουμε την απόσταση που χωρίζει το «αλάνθαστο» κοινό περί δικαίου αίσθημα από κάποιες ιδιαίτερης σημασίας αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, που λαμβάνονται εξ ονόματος της Δικαιοσύνης.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...