19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Η δύναμη ενός λαού

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας

Η νίκη ενός κόμματος της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) και η συντριβή των συντηρητικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και όσων άλλων διαχειρίστηκαν τα μνημόνια τα τελευταία 4 χρόνια, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη και αυτό είναι το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση κοινωνική και πολιτική. Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια σημαντική νίκη και σχημάτισε μια συμμαχική κυβέρνηση παρακάμπτοντας τα παραδοσιακά κόμματα. Και το μόνο κοινό τους γνώρισμα είναι η αντίδραση στη λιτότητα που επέβαλε στη χώρα μας η Ε.Ε.

Στην Ελλάδα τα κόμματα που υποστήριξαν τη λιτότητα ηττήθηκαν συντριπτικά, και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ένα σοβαρό μήνυμα στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα.

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και πράττουμε στο σήμερα κάνει πραγματικότητα τα γεγονότα του αύριο. Ποιοί ήταν αυτοί που μας μετέτρεψαν σε ανδρείκελα αφαιρώντας μας το πολύτιμο αγαθό όλων; Το αγαθό της ελεύθερης σκέψης και της ελεύθερης βούλησης. Με ψέμματα μας είχαν αποπροσανατολίσει από τα ουσιαστικά και αναλωνόμασταν στα εφήμερα γεγονότα που αυτοί μέσω των συστημικών ΜΜΕ τα κάναν να φαίνονται σημαντικά.

Μας ρίξανε στα πλοκάμια της εξαπάτησης. Ασφυκτιούσαμε σε ένα γυάλινο κόσμο έτοιμο να καταρρεύσει κάτω από το βάρος της πραγματικότητας και της αλήθειας που ζούσαμε (ανεργία, φτώχεια, ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, μείωση εισοδομητών κλπ)

Και όμως αυτός ο λαός ο ταπεινωμένος…έδειξε αντοχή, υπομονή και ήρθε η ώρα του να αποκτήσει ξανά την αξιοπρέπειά του συμπορευόμενος με ριζοσπάστες αριστερούς, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγους, ανέδειξε μια νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ικανή να νοικοκυρεύσει τη χώρα και να επανατοποθετήσει την Ελλάδα εκεί που αξίζει να είναι.

Οι δυνάμεις που έσπρωξαν στο οικονομικό αδιέξοδο αυτόν το λαό που τον ταπείνωσαν, τον λοιδώρησαν, δέχτηκαν ένα ισχυρό χτύπημα. Αλλά όχι τόσο ισχυρό για να τους τοποθετήσει η ιστορία στα χρονοντούλαπά της. Και θα παραμείνουν (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ο βασικός πολιτικός πόλος των συμφερόντων της αστικής τάξης και της συντήρησης.

Από τις εκλογές και μετά στον ελληνικό λαό φάνηκε η αλλαγή. Στα πρόσωπα των απλών ανθρώπων, παρατηρώντας στο δρόμο καθημερινά βλέπεις μια καινούργια λάμψη, φωτίστηκαν φήφισαν και έληξε μια παρατεταμένη δυσκολία.
Ήξεραν και ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ. Για το πρόγραμμά του; Ναι αλλά και για να φύγουν αυτοί. Καταψήφισαν ένα αδιέξοδο, βγάλανε το άγχος και το μίσος.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίσει και κινητοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας για την πραγματοποίηση του οράματος του τότε θα έχει πετύχει το ακατόρθωτο: Μέσα στην Ευρώπη. Όχι μόνο με τις πολιτικές λιτότητας που μαστίζουν την χώρα αλλά απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ιδέες, τους θεσμούς και τα συμφέροντα του κεφαλαίου που είναι η βάση τους.

Στο δρόμο για την αλλαγή απογοητευμένος ο λαός από τις αποτυχίες των κυβερνήσεων πολλών δεκαετιών για να αλλάξουν ένα διεφθαρμένο και δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα περιμένουν πολλά και μεγάλα πράγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να είναι σίγουροι ότι θα ανταμειφθούν, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικός.

Μια νέα μέρα ξημέρωσε και συνοδεύεται από τις προσδοκίες ολόκληρου του λαού, που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την πρωτοφανή νίκη, ξεπερνώντας τα φοβικά σύνδρομα που κατασκεύασαν οι δυνάμεις της ολιγαρχίας και της αντίδρασης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...