14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Ελλάδα αντιστέκεται: Τι γίνεται τώρα διερευνά το αμερικάνικο CNBC

Ημερομηνία:

Με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, καθώς διακόπηκαν χθες οι σχετικές διαπραγματεύσεις,το θέμα είναι ποιός θα υποχωρήσει πρώτος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

“Η Ευρώπη θα υποχωρήσει. Θα δώσουν περισσότερα στην Ελλάδα”, δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ Γιοσικάμι, διευθυντής της Destination Wealth. Στο τέλος, θα υπάρξει μια νέα συμφωνία, όχι παράταση αλλά επαναδιαπραγμάτευση”.

Κι ενώ η οικονομία της αποτελεί ένα μικρό μόλις ποσοστό του ΑΕΠ της ευρωζώνης, “η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να πέσει”, δήλωσε ο Γιοσικάμι, προσθέτοντας ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν υπήρξε αντίδραση των αγορών.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα “θα σταθεί στα δικά της πόδια” για μερικές εβδομάδες μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος, αναφέρει σήμερα η Societe Generale. “Μετά από αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση ή θα κηρύξει στάση πληρωμών”, αναφέρεται στην ίδια δήλωση.

Η χώρα έχει να αποπληρώσει 5,4 δισ ευρώ σε ομόλογα και τόκους στο ΔΝΤ, καθώς και 1 δισ ευρώ σε έντοκα γραμμάτια ώς τον Ιούνιο.

“Είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν η ελληνική κυβέρνηση θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, ωστόσο φαίνεται ολοένα και περισσότερο στριμωγμένη”,  αναφέρει η Societe Generale.

Η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της  ευρωζώνης έχουν εμπλακεί σε συνομιλίες καθώς η νέα κυβέρνηση κατά της λιτότητας, θέλει να απαλλαγεί από το πακέτο βοήθειας των 240 δισ ευρώ. Ωστόσο, οι συνομιλίες στο Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες διακόπηκαν απότομα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος διεθνούς βοήθειας. Η Ελλάδα θέλει ένα μεταβατικό πρόγραμμα δανειοδότησης όσο θα επαναδιαπραγματεύεται την ελάφρυνση του χρέους. “Θέλουμε μια έντιμη διευθέτηση”, δήλωσε στον τύπο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μετά τη διακοπή των συνομιλιών. “Δεν είναι μπλόφα, διότι είναι η μόνη επιλογή που έχουμε. Είναι το σχέδιο Α, δεν υπάρχει σχέδιο Β”.

Η απουσία κοινής βάσης μεταξύ των δύο πλευρών “σημαίνει ότι η μη επίτευξη βραχυπρόθεσμης συμφωνίας στο  χθεσινό Γιούρογκρουπ αυξάνει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη”, λέει η επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Τζένιφερ ΜαΚόουν. “Χωρίς ένα νέο πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει στάση πληρωμών ενω η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, προκαλώντας την κατάρρευσή τους, και θα αυξήσει τις στάσεις πληρωμών του ιδιωτικού τομέα, οδηγώντας τελικά σε Grexit”, αναφέρει η Societe Generale. “Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν λεπτό προς λεπτό”.

Η προθεσμία για την παράταση του προγράμματος είναι η Παρασκευή, αλλά πριν από αυτό, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την παροχή στήριξης από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας. Κάθε απόφαση για περικοπή της στήριξης  αυτής θα έχει μαζικό αρνητικό αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα”, αναφέρει σήμερα η DBS Group.

“Θα επιχειρήσουν το κάθε τι προκειμένου να σταματήσουν τις (αρνητικές) εξελίξεις καθώς θα υπάρξει φαινόμενο μετάδοσης”, αναφέρει ο Γιοσικάμι της Destination Wealth.

“Αν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, τι θα συμβεί στις ιταλικές τράπεζες, τι θα συμβεί στις ισπανικές τράπεζες, τι θα συμβεί στις τράπεζες της Πορτογαλίας” αναφέρει ο ειδικός. “Πιστεύω απλά ότι δεν θα επιλέξουν αυτόν τον δρόμο”.

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...