19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Η Ελλάδα στην 1η θέση σε δαπάνες στο ΝΑΤΟ: «Δίνουμε 8 δισ. ενώ ματώνουμε από πανδημία και φτώχεια»

Ημερομηνία:

Αντιδράσεις προκαλεί το υπέρογκο ποσό που έδωσε η χώρα μας στο ΝΑΤΟ για το 2021 την ώρα που η υγεία και η κοινωνία ματώνουν από τις συνέπειες του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης.

Στην πρώτη θέση εμφανίζεται η Ελλάδα αναφορικά με τις στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ αφού η χώρα πλήρωσε για το 2021 το ποσό των 8 δισ. δολαρίων κάτι που αντιστοιχεί στο 3,82% του ΑΕΠ της!

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ποσό που διέθεσε η χώρα μας, ξεπέρασε ακόμη και τις ΗΠΑ όσον αφορά το ποσοστό δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ της, και κατατάσσεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας μεταξύ των κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας.

Στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για το 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.01.2022

Στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για το 2021 © Sputnik

Την πρωτιά σε δαπάνες μεσούσης της ενεργειακής κρίσης σχολιάζει στο Sputnik o Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης Ειδικών Δυνάμεων εν αποστρατεία, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Ανατρέχοντας στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο οποίος είπε ότι εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας σύμφωνα με τα προτάγματα του ΝΑΤΟ, φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι η πολιτική ρότα της κυβέρνησης» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως αποκαλύπτει, το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έρχονται προς έγκριση στις επιτροπές της Βουλής «αναφέρεται ρητά ότι είναι συμβατό με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο κ. Παπαναστάσης τονίζει ότι μέσα σε μόλις 15 μέρες έφτασαν στις επιτροπές της Βουλής «υψηλά και ογκώδη εξοπλιστικά προγράμματα που ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ».

Όλα αυτά, συνεχίζει, «σημαίνουν πρακτικά ότι τα υπέρογκα ποσά, που δαπανώνται για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν προστατεύουν την Ελλάδα, αλλά προσπαθούν να ενισχύσουν το πλαίσιο των ανταγωνισμών απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Όλοι βλέπουμε τις πολεμικές προετοιμασίες στην Ουκρανία».

Το οξύμωρο των δαπανών και των προμηθειών

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, υπάρχει κάτι «οξύμωρο και σχιζοφρενικό» στην κυβερνητική πολιτική καθώς από τη μια μεριά γίνονται οι «φαραωνικές» προμήθειες με τα Rafale, τις φρεγάτες και άλλα συστήματα, δαπανώνται τα 8 δισ. για το ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη η εξωτερική πολιτική είναι εντελώς αντίθετη.

«Τι θα μπορούσαν να προσφέρουν τα Rafale και όλοι οι άλλοι εξοπλισμοί στην άμυνα της χώρας όταν την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να ρίξει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία της πρόταση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 10 και στα 12 μίλια; Τι θα μπορούσαν να προσφέρουν οι εξοπλισμοί όταν η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό διεξάγεται με τους κανόνες του ΝΑΤΟ; Η απάντηση σε όλα αυτά είναι απολύτως τίποτα».

Παράλληλα ο κ. Παπαναστάσης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να καλύψει τα σύνορα, αλλά κάνει πολεμικούς σχεδιασμούς.

«Μέσα από την τελευταία ελληνοαμερικανική συμφωνία, η κυβέρνηση δεν ανοίγει απλά μια πόρτα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο, όσο και να θέλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να υποστηρίζει ότι τα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που πέρασαν και θα περάσουν από εκεί και παρατάσσονται στα ευρωρωσικά σύνορα, δεν στοχεύουν τη Ρωσία» τονίζει χαρακτηριστικά.

"google ad"

Ποιοι κερδίζουν;

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία αρνείται το γεγονός ότι η χώρα μας προχωρά «σε μια κούρσα εξοπλιστικών απέναντι στην Τουρκία που επίσης ναυπηγεί φρεγάτες, πλοία, υποβρύχια, drones» αναφέρει ο κ. Παπαναστάσης.

«Κερδισμένο απ’ αυτό βγαίνει το βιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας κυρίως, αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ που φτιάχνει έναν στρατό που δεν διέθετε νωρίτερα. Το ΝΑΤΟ απαιτεί με ωμό τρόπο από τις χώρες-μέλη του όσα δεν έχει. Μόνος χαμένος η Ελλάδα που πληρώνει και τα κράτη που θα αιματοκυλιστούν» προσθέτει.

Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι χρήματα που δίνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ανακατανεμηθούν ανάμεσα στην Άμυνα, την Υγεία και την Παιδεία. «Δίνουμε 8 δισ. στο ΝΑΤΟ, ενώ η χώρα ματώνει από κορονοϊό και ακρίβεια. Μέσα σε όλο αυτό πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η φιέστα για τα Rafale στήθηκε πάνω στα ράντζα διασωληνωμένων, στην ακρίβεια, τη φτώχεια, την υπερφορολόγηση και την ενεργειακή κρίση» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Για ποιο λόγο καταψηφίζει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψηφίζει όλες αυτές τις προμήθειες και τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ «που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Ο λαός θέλει προστασία στα σύνορά του, αλλά δεν θέλει οπλικά συστήματα που θα αιματοκυλίσουν τους άλλους λαούς στην ευρύτερη περιοχή όπου αυτά κατευθύνονται» υπογραμμίζει ο κ. Παπαναστάσης.

«Υπάρχει η διαστρέβλωση ότι το ΚΚΕ δεν θέλει την υπεράσπιση των συνόρων, όμως η ιστορική αλήθεια είναι μία: Οι Κομμουνιστές ήταν οι πρώτοι που πολέμησαν για τα σύνορα και έδωσαν τη ζωή τους για αυτά απέναντι στους Ναζί όταν οι αστοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπιναν τα ποτά τους στο Κάιρο» καταλήγει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...