21.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Η «ενόχληση» της Αλ Σάλεχ, η τιμωρία της Κατερίνας Πολύζου και οι αντιδράσεις των πολιτών

Ημερομηνία:

Το ΠΑΣΟΚ – που εσχάτως έγινε Ελιά – από μεγάλη δημοκρατική παράταξη που ήταν, βρίσκεται σήμερα στο σημείο στελέχη του να πρωταγωνιστούν σε εξόφθαλμες περιπτώσεις λογοκρισίας και φίμωσης της ελευθερίας έκφρασης δημοσιογράφων. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο παραγκωνισμός της δημοσιογράφου Κατερίνας Πολύζου, εξαιτίας της «ενόχλησης» της υποψήφιας ευρωβουλευτού με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς, Αφροδίτης Αλ Σάλεχ.

Για όσους δε γνωρίζουν το ιστορικό, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ «δυσανασχέτησε» όταν η δημοσιογράφος έθεσε ερωτήσεις σχετικά με τη στάση του κ. Βενιζέλου, σε έναν πιθανό βομβαρδισμό της Συρίας. Η κ. Αλ Σάλεχ έχει καταγωγή κατά το ήμισυ μέσω του πατέρα της από τη Συρία και εξέφρασε τον εκνευρισμό της για την ερώτηση.

Η ενόχλησή της κορυφώθηκε σε ερώτηση για την επίσκεψη Βενιζέλου στην Ουκρανία κι αν αυτή η επίσκεψη νομιμοποιεί την εγκάθετη φασιστική κυβέρνηση της χώρας. Τότε, διατύπωσε την άποψη ότι δε θα πρέπει να τίθενται τέτοιες ερωτήσεις λίγο πριν τις εκλογές.

Η δημοσιογράφος δεν υποχώρησε και όταν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη, η κ. Πολύζου – που έχει στηρίξει τον τηλεοπτικό σταθμό από το ξεκίνημα του –  ενημερώθηκε από τον διευθυντή του σταθμού και υποψήφιο με το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς Γιώργο Παπακωνσταντή, ότι απομακρύνεται από τα παράθυρα της πρωινής ζώνης του σταθμού.

Αντιδράσεις σε πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης και social media

Από εκείνη τη μέρα και μετά το θέμα πήρε διαστάσεις, με διαρκείς δημοσιεύσεις και σε πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικά πρακτορεία και τη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα να είναι έντονη. Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος μέσω twitter για το θέμα μεταξύ της Αλ Σάλεχ και άλλων χρηστών, όπου αρνείται την οποιαδήποτε σχέση της με την υπόθεση. Δίχως πάντως να πείθει και πολλούς.

5

Untitled-1

Σε facebookgroup που πολίτες έχουν δημιουργήσει εκφράζουν τη στήριξή τους στην Κατερίνα Πολύζου και οι αντιδράσεις θα ενταθούν. Όπως δημοσιεύτηκε σε ειδησεογραφικό πόρταλ, ετοιμάζεται διαμαρτυρία για το Σάββατο έξω από τα γραφεία της Νέας Τηλεόρασης ενώ πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης και να δημοσιεύουν επιστολές που ασκούν κριτική προς τον διευθυντή του σταθμού Γ. Παπακωνσταντή.

Στο κλίμα είναι και οι  παρακάτω επιστολές συμπαράστασης που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες:

Επιστολή δημοσιογράφου Γιάννη Κρητικού

Γράμμα στη συνάδελφο Κατερίνα Πολύζου:

Αγαπητή Κατερίνα,

"google ad"

Έχεις κάνει ένα βασικό, έως τεράστιο λάθος(!) και τώρα το πληρώνεις…
Στη συγκεκριμένη συνέντευξή σου, οι ερωτήσεις έπρεπε να είναι:
1. Είχατε καλό ταξίδι; Ωραία η πτήση;
2. Προλάβατε να δοκιμάσετε την κρητική κουζίνα; Ποιο φαγητό σας άρεσε;
3. Πήγατε στην παλιά πόλη; Δεν είναι πολύ όμορφη, γραφική;
4. Και τώρα πείτε ότι θέλετε στους τηλεθεατές μας, που αγωνιούν να σας ακούσουν…
΄Ετσι γίνονται οι συνεντεύξεις Κατερίνα!
Τι θες και σκαλίζεις ιστορίες για την… πολεμοχαρή ηγεσία της ΕΕ, που θέλει σώνει και καλά να εμπλακούμε εμείς και όλη η Ευρώπη σε πολέμους στη Συρία και την Ουκρανία? ΄Αλλωστε, η συνομιλήτριά σου δεν έχει τέτοια πληροφόρηση, δεν είδε δεν άκουσε, ίσως έλειπε και λογικό ήταν να σου πετάξει και τη ρετσινιά της… προβοκατόρισσας! Όχι θα σου την χάριζε…
Και για να σοβαρευτούμε… Για μεν τη συνομιλήτριά σου, όσοι την άκουσαν έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Και παραφράζοντας το Ρίτσο, θα έλεγα «δεν χρειάζονται περσότερα»….
Κατανοητή ωστόσο, ως ένα βαθμό, η αντίδραση του ιδιοκτήτη του καναλιού, που μπορούσε να αρκεστεί σε μια παρατήρηση «Κατερίνα, πολύ τη ζόριζες την κυρία και μ΄έφερες σε δύσκολη θέση», κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Όμως, η απόφασή του να καταργήσει την εκπομπή, πιστεύω ότι πάρθηκε εν θερμώ, είναι υπερβολική, βασανιστική και ψυχοφθόρα καθώς σκέφτεσαι ότι ήταν άδικη και είμαι βέβαιος ότι και ο ίδιος, την επόμενη κιόλας ημέρα θα σκέφτηκε ότι «η Κατερίνα δεν είναι μια τυχαία συνεργάτιδα, είναι η ψυχή του σταθμού και δεν βρίσκεις κάθε μέρα τέτοια στελέχη».
Ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος, για κάτι που έγραψα τότε και δεν του άρεσε, με… τιμώρησε(!) ως υπουργός με αποκλεισμό επικοινωνίας δύο εβδομάδων και όταν τον κάλεσα αργότερα, μου είπε: «Να δω το ημερολόγιο, ναι, πέρασαν οι δύο βδομάδες που ήσουν τιμωρημένος… λέγε τι θέλεις». ΄Ηταν ένας έξυπνος άνθρωπος, δίκαιος και διέθετε χιούμορ…
Είμαι αισιόδοξος, ότι την επομένη των εκλογών ή κάποιες ημέρες μετά, που θα έχει εκλείψει και η εκλογική φόρτιση, ο ίδιος ο εργοδότης σου θα σε καλέσει να συνεχίσεις την εκπομπή. Θα του έχει περάσει ο όποιος αρχικός θυμός. Πιστεύω ότι είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, δίκαιος, διαθέτει χιούμορ, αλλά κυρίως ότι θα δει το δικό του συμφέρον και του καναλιού, που είναι να συνεχισθεί η εκπομπή. Το εύχομαι, από την ψυχή μου, έτσι να γίνει.
Να είσαι καλά

Γιάννης Κρητικός
Δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

Επιστολή μουσικού Περικλή Τζουγανάκη

Προς Νέα Τηλόραση:
Κίσαμος 22/05/2014

Οι ανθρώπινες αξίες που έμαθα να υπηρετώ στη ζωή μου,με υποχρεώνουν να πάρω τη θέση ευθύνης που μου αναλογεί ως ελεύθερος άνθρωπος.
Η φιλοξενούμενη πολιτικός κ.Αλ Σαλέχ της δημοσιογράφου κ.Κ.Πολύζου είναι η αιτία της επιστολής μου αυτής.
Η δημοσιογραφία έχει ελεύθερη φωνή και τη στηρίζω.Όπως στηρίζω και το δικαίωμα της κ.Αλ Σαλέχ να επιλέγει αν θα απαντήσει ή όχι σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.
Ερωτήσεις που τελικά ήταν η αφορμή για τη ”φίμωση” της κ.Πολύζου αμέσως μετά τον πολιτικό εκνευρισμό της φιλοξενούμενης της.
Εως ότου αποκατασταθεί η Δημοκρατία και η Ελεύθερη Δημοσιογραφική Φωνή στη Νέα Τηλεόραση,δεν σας επιτρέπω την προβολή των μουσικών εκπμομπών που έχουμε καταγράψει μαζί.
Μπορεί να σφάλατε λόγω του πολιτικού κλίματος της εποχής,όμως έχετε υποχρέωση σε όλους τους τηλεθεατές σας να επανορθώσετε.
Η ακραία συμπεριφορά σας,απομακρύνοντας την κ.Πολύζου από την εκπομπή της
θέλω να πιστεύω πως ήταν ένα λάθος που το αναγνωρίζετε.
Με εκτίμηση:
Περικλής Τζουγανάκης
Μουσικός

Επιστολή υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΕΛΙΑΣ

Τελευταία όμως, αντιδράσεις υπήρξαν και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με την Ελιά Δημήτρης Μπρίμης και Δημήτρης Καρέλας εξέφρασαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της NEA TV την αντίδρασή τους:

“Κύριε πρόεδρε
Με αφορμή τα δημοσιεύματα μέρους του τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ σχετικά με την υποβάθμιση και απομάκρυνση της κ Πολύζου Κατερίνας από τα καθήκοντα της, ως προέκταση μιας τηλεοπτικής εκπομπής, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε την άποψη μας για την εν λόγω δημοσιογράφο, μετά και από την πρόσφατη τηλεοπτική μας εμπειρία στο κανάλι σας.
Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία άριστη δημοσιογράφο, με δομημένη σκέψη και λόγο. Με ιδιαίτερη ευγένεια, που δίνει, όπως στην περίπτωση μας, την δυνατότητα στον συνομιλητή της, να αναπτύξει τις απόψεις του, χωρίς μεροληπτικές τάσεις, ή αμετροέπεια.

Με τιμή
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με την ¨Ελιά¨
Δημήτρης  Μπρίμης
Δημήτρης Καρέλας”

Να σημειώσουμε ότι από την αρχή της υπόθεσης είχαν αντιδράσει έντονα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Μία προηγούμενη περίπτωση «ενόχλησης» της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ενοχλείται η Αφροδίτη Αλ Σαλέχ. Και στις 31 Μαΐου του 2013 οι ερωτήσεις μίας άλλης δημοσιογράφου, της Θεοδώρας Αυγέρη στην ΕΤ3 και στην εκπομπή «Γεγονός» δεν «άρεσαν» και είχε ζητήσει να «έρθει κάποιος υπεύθυνος να την βάλει στη θέση της».

Ο «υπεύθυνος» της ΕΤ3 τότε προάσπισε τη δημοσιογράφο και η δημοσιογράφος είχε καταγγείλει δημόσια στις δημοσιογραφικές ενώσεις την Αλ Σάλεχ τις προσπάθειες «εκφοβισμού και φίμωσής της». Ο καιρός πέρασε και η ιστορία αυτή περίπου ξεχάστηκε εφόσον θεωρήθηκε μεμονωμένη περίπτωση.

Όμως, αυτό που δε συνέβη στην ΕΤ3, συνέβη στη ΝΕΑ TVστα Χανιά. Ο πρόθυμος «υπεύθυνος», αυτή τη φορά βρέθηκε.Και συνέτισε τη δημοσιογράφο.Ο διευθυντής της ΝΕΑ TVκαι συνυποψήφιος ευρωβουλευτήςτηςΑφροδίτης Αλ Σάλεχ  με τον συνδυασμό της Ελιάς, Γιώργος Παπακωνσταντής αποφάσισε την υποβάθμισή της. Και εδώ δημιουργείται θέμα.

Και είναι θέμα γιατί εφόσον αυτό επιτραπεί να συμβεί – δίχως κάποια επίπτωση – σε μία αναγνωρισμένη δημοσιογράφο όπως η Κατερίνα Πολύζου, τότε, τι θα σημάνει αυτό για δημοσιογράφους λιγότερο γνωστούς, για τις πιέσεις που τους ασκούνται και για τον τρόπο που αυτοί θα πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις πιέσεις; Θα πρέπει να υποχωρούν μπροστά σε αυτούς με εξουσία που «ενοχλούνται»; Μα αυτή δεν είναι η δουλειά του δημοσιογράφου; Δεν είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου να θέτει ερωτήσεις και να ερευνά και ως εκ τούτου να προκαλεί “ενόχληση” στην εξουσία; Ο παραγκωνισμός της Κατερίνας Πολύζου δεν είναι και ένα μήνυμα προς όλους τους δημοσιογράφους; Δε διαμηνεί σε όλους ότι ” καλό είναι να κοιτάτε τη δουλειά σας και να μη ρωτάτε πολλά για να μην έχετε την ίδια κατάληξη”; Άραγε, οι δημοσιογραφικές ενώσεις δε θα έπρεπε ήδη να έχουν πάρει θέση;

Όπως σημειώνει και η Κατερίνα Πολύζου: «Οι συνάδελφοι κάνουν τη δουλειά τους όπως οφείλουν. Τους εκτιμώ όλους. Εκτιμώ εξίσου τη μέχρι τώρα συνεργασία μου με τη Διοίκηση της Νέας Τηλεόρασης και των ΙΝΚΑ. Η δημοσίευση του θέματος έχει να κάνει με νοοτροπίες επικίνδυνες και προσωπικές επιλογές, που είναι ανήκουστες ακόμα και για τους όψιμους σοσιαλδημοκράτες».

Δείτε εδώ και το φωτογραφικό άλμπουμ της Αλ Σάλεχ από την επίσκεψή της στα Χανιά:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου,...

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας...

Π. Πολάκης: Κλίκα εντός ΕΚΠΑ επιμένει για Βραχνή

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, σοβαρό ζήτημα προκύπτει...