21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Η Ευρώπη των τειχών και της διχόνοιας – Το προσφυγικό κλονίζει την Ε.Ε.

Ημερομηνία:

Απροετοίμαστη, διχασμένη και εντελώς ανίκανη να αντιδράσει εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην προσφυγική κρίση, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι πνίγονται στο Αιγαίο και χιλιάδες ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε σύνορα χωρών της ανατολικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

«Δεν πρέπει να «υψώνουμε τείχη ή φράκτες στο εσωτερικό της Ευρώπης, αλλά να διασφαλίζουμε τα εξωτερικά μας σύνορα» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την Παρασκευή, έπειτα από την συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν στο Παρίσι, όμως αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολύ διαφορετική άποψη.

Την 15η Σεπτεμβρίου η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την κατασκευή φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και την Κροατία, μετατοπίζοντας το βάρος των ροών στις χώρες αυτές αλλά και στη Σλοβενία. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρωθυπυργός της χώρας,Βίκτορ Ορμπάν έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ επιθέσεων κατά της χώρας μας και των Βρυξελλών.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τις κοινές δεσμεύσεις της δεν επιτρέπει στην Ουγγαρία να εγκαταλείψει κι αυτή τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν» δήλωνε ο ούγγρος πρωθυπουργός, ενώ πριν από δύο ημέρες, παρέδωσε και μαθήματαδημοκρατίας (!) λέγοντας:

Ποιος εξουσιοδότησε τους ηγέτες της Ευρώπης ή κάποιους από τους ηγέτες της να ακολουθήσουν αυτού του είδους την πολιτική; Αυτή είναι μία δημοκρατική ήπειρος.

Η ουγγρική κυβέρνηση προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Ε.Ε. για την υποχρεωτική ανακατανομή προσφύγων στην Ε.Ε. «Δεν θέλουμε να δεχθούμε πρόσφυγες που απελαύνονται. Η άποψή μας είναι προς πρέπει να απελαθούν στην Ελλάδα» ανέφερε κυνικά και προκλητικά το γραφείο του ούγγρου συντηρητικού πρωθυπουργού.

Διχόνοια επικρατεί επίσης και στον ευρωπαϊκό Βορρά, με τους παραδοσιακούς συμμάχους και γείτονες Γερμανούς και Αυστριακούς να ανταλλάζουν ευθείες βολές. Το Βερολίνο κατηγόρησε τη Βιέννη ότι αφήνει τους πρόσφυγες να περνούν ανοργάνωτα, ενώ μάλιστα κατήγγειλε ότι τους προωθούσε και κρυφά.

«Το να θέλει κανείς να προωθήσει τους πρόσφυγες προς το γείτονά του δε συνιστά μια απάντηση στην Ευρώπη» ήταν η έμμεση απάντηση του κ. Φάιμαν, με τις δύο χώρες, τελικά, να αποφασίζουν να βάλουν πέντε συγκεκριμένα σημεία διέλευσης για να ελέγξουν (και να περιορίσουν τη ροή).

Αυστρία και Σλοβενία σκέφτονται τη δημιουργία φραχτών με τους φόβους για φαινόμενο ντόμινο και μια Ευρώπη-φρούριο να είναι υπαρκτοί. «Εάν είναι αναγκαίο, θα φτιάξουμε άμεσα τον φράχτη» έχει δηλώσει ο σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ, αποτυπώνοντας τις προθέσεις του.

Tην ίδια ώρα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία έχουν διαμηνύσει ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους εάν οι χώρες της Ε.Ε. κλείσουν την πόρτα στους πρόσφυγες, διαμηνύοντας ότι δεν θα αφήσουν τα Βαλκάνια να γίνουν «κέντρο αναμονής» για χιλιάδες ανθρώπους.

Παράλληλα, το σχέδιο της Κομισιόν για τη διαχείριση της κρίσης παραμένει ανεφάρμοστο.Μόλις 86 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε., που προβλέπει διαμοιρασμό 160.000 ανθρώπων στις χώρες της Ευρώπης, ενώ λειτουργούν μόλις δύο από τα 11 hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απέστειλαν επιστολή στα 28 κράτη-μέλη για να γνωστοποιήσουν την πρόοδο του σχεδίου της Κομισιόν, αλλά κυρίως για να πιέσουν τις εμπλεκόμενες χώρες να προχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους.

"google ad"

Φυσικά το ανείπωτο δράμα στο Αιγαίο, στα ελληνικά νησιά συνεχίζεται με τη θάλασσα να ξεβράζει πτώματα παιδιών και τις ανθρώπινες τραγωδίες να διαδραματίζονται σε πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ε.Ε. κινδυνεύει με διάλυση αν δεν ανταποκριθεί συλλογικά και με κοινοτικά εργαλεία στην προσφυγική κρίση» προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την ιστορική πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Ευρώπη υψώνει νέα τείχη σβήνοντας από το λεξικό της την «αλληλεγγύη»…

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...