20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Η κίνησης της Φώφης με την έξοδο Βενιζέλου δίνει μήνυμα ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι ψήφος για συγκυβέρνηση με ΝΔ – Υπάρχει όμως χρόνος για να ληφθεί;

Ημερομηνία:

Το ΠΑΣΟΚ μετά από χρόνια με την κίνηση της Φώφης Γεννηματά και την έξοδο Βενιζέλου έρχεται στο προσκήνιο της πολιτικής συζήτησης.

Γνώστες που συζητούν τις εξελίξεις σημειώνουν ότι αν αυτή η κίνηση είχε γίνει κάποιους μήνες νωρίτερα, η αποτελεσματικότητά της ίσως να ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Το βέβαιο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ είδαν ότι το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη είναι μία δύναμη που ήρθε από το πουθενά και θα μπορούσε να καρπωθεί μεγάλο τμήμα της φυγής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, υπήρχε μια αναγκαιότητα για να παρθούν αποφάσεις που θα στρέψουν τους ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση για να τεθεί επικεφαλής ο Γιώργος Καμίνης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν μία τέτοια κίνηση.

Η φυγή Βενιζέλου (είτε επειδή την επέλεξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είτε επειδή εξωθήθηκε προς την έξοδο) ήταν ένα δεύτερο αναγκαίο σκέλος που δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι την επόμενη μέρα των εκλογών, το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί όχι απλά κτυπημένο αλλά αποσαρθρωμένο.

Δίνει μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δε θα είναι ψήφος για μια συγκυβέρνηση με τη δεξιά, νεοφιλελεύθερη Νεά Δημοκρατία, αλλά μία ψήφος αγωνιστικής, σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Υπάρχει όμως χρόνος για να πειστούν οι ψηφοφόροι ότι πρόκειται για μια πραγματική αλλαγή και όχι για μια τυχοδιωκτική κίνηση που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την αρνητική συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ με τη φυγή ψηφοφόρων που αναμένεται να υπάρξει εφόσον το εκλογικό σώμα πειστεί ότι η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία δε μπορεί να καλυφθεί ;

Το θέμα επίσης είναι πώς θα αντιδράσουν όλα αυτά τα δεξιά στοιχεία μέσα στο ΠΑΣΟΚ (υπό την ηγεσία του Κώστα Σημίτη) που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση σοκ.

Με άλλα λόγια, υπάρχει και το υλικό εντός του ΠΑΣΟΚ για να δοθεί μία μάχη με ξεκάθαρη σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση ή οι νεοφιλελεύθερες λογικές έχουν αποσαρθρώσει σε τέτοιο βαθμό το κόμμα ώστε η κίνηση Φώφης Γεννηματά να πυροδοτήσει εξελίξεις διάλυσης εντός του ΠΑΣΟΚ; Αλλά και αν υπάρχει το υλικό, αρκεί η περιόδος ενός μήνα για να ολοκληρωθεί μία τέτοια μεταστροφή;

Πολλές φορές λένε ότι όταν ο ασθενής είναι βαριά άρρωστος χρειάζονται ριζικές αποφάσεις. Μια τέτοια απόφαση ήταν και αυτή που πήρε η Φώφη Γεννηματά. Τώρα μένει να φανεί αν ο ασθενής μπορεί να ανανήψει και να σηκωθεί ξανά στα πόδια του ή αν το πλήγμα που έχει δεχθεί από την επί χρόνια δεξιά στροφή του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για βελτίωση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...