17.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά μας εκεντρώσανε

Ημερομηνία:

Γράφει ο Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης

 

Έξω, μωρέ ‘σεις κοπέλια, ότι σασε λέω και ότι σασε γράφω, τσι πλια άλλες βολές, δεν είναι απου τ’ άκουσα γη απου μου το ‘πανε, μη είναι απού το ‘δα, το ‘ζησα και το απάλαιψα, και ανε σασε λέω ψόμματα να μη φτάξω ν’ ακούσω το σημαντήρι τση Λαμπρής. Είμαι ‘δα και παλιό κουκί και θυμούμαι το Λευτέρη το Βενιζέλο, τον Κωσταντίνο Τσαλδάρη, το Μεταξά, τον πόλεμο, την Κατοχή κ.α.

Σήμερο ήθελα να σασε πω για την πολιτική.

Κι ας μισό αιώνα, η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά «εκέντρωνε» και επνιγουριάζενε τον ελληνικό λαό και στην απογοήτεψή ντονε οι ψηφοφόροι το 2012 εσκευτήκανε να κάμουνε πείραμα να φέρουσηνε στην Κυβέρνηση για κουμουνιστή τον Αλέξη, μα το πείραμα απέτυχε γιατί ο Αλέξης ελέγενε ψόματα πως είναι κουμουνιστής γιατί αυτός αποδείχτηκενε καπιταλιστής. Από ότι ελεγενε προεκλογικά έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Έλεγενε πως με ένα νόμο, με ένα άρθρο θελα καταργήσει τα μνημόνια, μα αυτόνος, όι μόνο τα παλιά μνημόνια εφαρμόζει, μα και τρίτο μνημόνιο εψήφισενε και για άλλα μνημόνια πάει. Ελέγενε πως θα καταργήσει την τρόικα, μα αυτόνος είναι πλιά πιστός στην τρόικα απού τσοι προηγούμενους. Ελέγενε πως θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, μα εξέχασέν το. Εχάλανε τον κόσμο όντεν εσκέφτηκενε ο Σαμαράς να πουλήσει τα αεροδρόμια μα αυτός τα ξεπούλησενε. Ελέγενε πως θα ξαναδώσει τον δέκατο τρίτο μιστό και πως θα κάμει τον κατώτερο μιστό 750 ευρώ, μα εξέχασέν τα κι αυτάνα.

Ούλοι οι πολιτικοί με τα ψόματα βγαίνουνε, μα μπορεί να πούνε και μια ουλιά αλήθεια, ετούτος κάνει ακριβώς τα αντίθετα από όσα έλεγεν.

Μας αφαιρεί τα δικαιώματά μας και μασε πλεισταίνει τσοι φόρους. Ανε συνεχίσει μ’ αυτή την ταχτική, και αν αντέξει αυτός ακόμις καμπόσο καιρό, εμάς απόκαμενε η αντοχή μας.

Πονεί η καρδιά μου απού σκεφτομαι τα προβλήματα και τσοι υστέρησες απού θα κλερονομήσουνε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, γιατί οι πληγές απού μα ανοίξανε οι κυβέρνησές μας είναι αγιάτρευτες και θα τσι απαλεύουνε οι γι – ερχόμενες γενιές.

Μα από την απογοήτεψην του ο κόσμος, οι μόνο του Τσίπρα έφερενε, μα εφέρενε και τη «Χρυσή Αυγή» και ναχα τζη λείπουνε τα ναζιστικά στοιχεία, θελά ‘ναι υποφερτότερη απού τον Τσίπρα, μα εγώ χαντώ πως μολύνεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο όντες έχει μέσα και νεοναζίδες.

Ιδιωματικές Λέξεις:

Βολά: φορά
σημαντήρι: σήμαντρο
κιας : περίπου
πνιγουριάζω: καταπιέζω & κακοποιώ
όντε : όταν
ουλιά: μικρή δόση
ανε: εάν
Ναχα: εάν
χαντώ: νομίζω
Όσια πίσω: προς τα πίσω

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...