20.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Η Κορυφή: «Θα ήταν υπερβολή»

Ημερομηνία:

Tου Αντώνη Παπαγιαννίδη

Τελικά την «Ευρώπη»/τους Ευρωπαίους λίγα-ελάχιστα! – χωρίζουν από εμάς, από το μαύρο πρόβατο, από την Ελλάδα/τους Έλληνες. Τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή media, ομοίως λίγα χωρίζουν από τα δικά μας με την απύθμενη ελαφρότητα και προχειρότητά μας.
Θέμα: η Κορυφή όπου «θα παιχτεί και θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης». Εκεί όπου «θα βρεθεί απομονωμένη η μανταμ Μέρκελ, θα ενδώσει στο μέτωπο του ρεαλισμού και θα χαλαρώσει την μονομανία της λιτότητας με μια ένεση ανάπτυξης κλπ.κλπ.», ή πάλι όπου «άμα δεν υπάρξει λύση, θα είναι το τέλος του ευρώ και της Ευρωζώνης».

Σημειώστε λοιπόν την άποψή μας και τσεκάρετέ την με την έκβαση: θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι στην περιλάλητη Κορυφή δεν θα γίνει τίποτε – υπό την μεγάλη ευρωπαϊκή παράδοση του «Ωδινεν όρος και έτεκε μυν!». Όμως μόνο και μόνο μια τόσο ακραία έκφραση θα ήταν υπερβολή! Διότι στην Κορυφή τίποτε απ’ όλα τα μεγάλα και τα χιλιαστικά/σωτηριολογικά (ότι εκεί θα ξεκινήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ότι θα αχθούν οι «27», ή πάντως κάποιοι απ’ αυτούς σε πολιτική ενοποίηση, που είναι η προϋπόθεση δημοσιονομικής ενοποίησης, που είναι η προϋπόθεση του ευρωομολόγου, που είναι η προϋπόθεση να δεχθούν οι αγορές – οι διαβολικές αγορές! – ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υπάρχει…), τίποτε και από τα δαντικά/καταστροφολογικά (το λουτρό αίματος της Δευτέρας 2/6, το τέλος του ευρω, τέτοια πράγματα…) δεν θα συμβεί. Ασφαλώς οι ηγέτες, νέοι και παλαιοί, θα πουν τα δικά τους. Ειλικρινά ελπίζουμε ο δικός μας Κάρολος Παπούλιας να αφήσει πίσω – όχι στις κλειστές αίθουσες, στον διεθνή Τύπο – «κάτι από Ελλάδα», κάτι από την σφραγίδα μιας χώρας και ενός λαού που αποφασίστηκε να γίνει το πειραματόζωο των αρχών του 21ου αιώνα. Ασφαλώς τα media, έγκυρα και λαϊκά, θα αναλύσουν και θα εκδιεκτραγωδήσουν ή θα θριαμβολογήσουν ad naouseam.

Όμως ο ήλιος θα συνεχίσει να κοιτάζει την γη να γυρίζει γύρω του, το φθινόπωρο θα περιμένει να τελειώσει το καλοκαίρι, η ζωή να κυλάει. Ασφαλώς οι αλλαγές που δρομολόγησε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση θα συνεχίσουν να σιγοβράζουν στην «Ευρώπη», όπου ασφαλέστατα όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά ορισμένα είναι και θα παραμείνουν πιο ίσα από τα άλλα. Ασφαλώς νέες προσεγγίσεις όπως της πιο ενοποιημένης δημοσιονομικής διαχείρισης θα προωθηθούν (ελληνικά: δεν θα χρειάζεται Λοβέρδος να πει «δεν υπάρχει σάλιο» αντί για το Παπανδρεϊκό θριαμβικό «λεφτά υπάρχουν» θα το λένε οι κύριοι με τα γκρι κουστούμια), δομές σαν το ενιαίο Υπουργείο Οικονομικών θα συζητηθούν, τραπεζικές ενοποιήσεις και εγγυήσεις καταθέσεων δι-ευρωπαϊκές θα αντιμετωπισθούν – αλλά … εν καιρώ. Στον μακρύ, Μπρωντελιανό χρόνο. Και οι ηγέτες της «Ευρώπης» έστω και χωρίς Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Και εμείς θα ξαναπάρουμε τον δρόμο της ζωής μας και οι εξ ημών γραφιάδες, θα ξαναγράφουμε τα πρέποντα ευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο Νομό Λασιθίου

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου Υποψήφιος,...

Από το μηδέν ξανά η δίκη στο Μάτι μετά την έφεση της Εισαγγελίας

Από μηδενική βάση θα κριθεί η υπόθεση για τη...

Ακρίβεια: Έξι στους δέκα «μόλις τα βγάζουν πέρα» – Κλιμάκωση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών

Στοιχειώνει τα ελληνικά νοικοκυριά η ακρίβεια κάτι που αποτυπώνεται...

Πολάκης κατά πάντων μετά την απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca

Την οργισμένη αντίδραση του Παύλου Πολάκη προκάλεσε η ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας Astra...