24.8 C
Chania
Monday, July 1, 2024

Η Κρήτη τιμά τον Αλέξανδρο Κ. Παπαδερό

Ημερομηνία:

ΑΞΙΕΠΑΙΝΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Εκδοση Φιλολογικού Συλλόγου ‘Ο Χρυσόστόμος’

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ θεολόγος – τ. Λυκειάρχης
Φοιτώντας στην μητέρα και τροφόν μας Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, μέσα σε ένα όμορφο κοινοβιακό ιερό, τόπο, ζούσαμε και συζούσαμε όχι μόνο υπαρξιακά αλλά και συναισθηματικά, πάντα κάτω από τη φωτεινή σκέπη του καθηγητή μας αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, του μετά Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου.
Ανάμεσα σε εκείνους τους συσπουδαστές μας που διέβλεπα να ξεχωρίζουν και ήδη να διαγράφουν μια πετυχημένη πορεία και μετασχολική καταξίωση, ήταν και ο Αλέκος Παπαδερός από τον Λιβαδά του Ανατολικού Σελίνου, που προηγείτο μιας τάξεως από εμένα.
Φιλομαθής και ανήσυχος και επιβλητικός στις απόψεις του και στους προβληματισμούς του, κάτι το πολύ εξαιρετικό για την ηλικία του.
Και κάτι που τον ανέδειξε μεγάλον Θεολόγο στον δικό μας και διεθνή χώρο, να αναγνωρίζεται και να επιβάλλεται ως μεγάλη θεολογική προσωπικότητα και στενός συνεργάτης επιφανών θεολογικών κέντρων με πρώτιστον το οικουμενικόν μας Πατριαρχείο, του οποίου είναι και οφφικιάλιος.
Στενός συνεργάτης του Σεβασμιωτάτου κ. Ειρηναίου, συνοραματιστής και συνδημιουργός, με κορυφαίο δημιούργημα την Ορθόδοξον Ακαδημίαν Κρήτης στο Κολυμβάρι Κισάμου και της οποίας ήτο Γενικός Διευθυντής μέχρι την 31ην Δεκεμβρίου 2008.
Καταξιωμένος και με αγαθήν τη συνείδηση ότι έκαμε έργον και ετίμησε και έβγαλε ασπροπρόσωπους όσους του εμπιστεύθηκαν αυτό το διορθόδοξο και με πλατείς ορίζοντες έργον. Γι’ αυτό και έτυχε πολλών δικών μας και ξένων διακρίσεων και επιβραβεύσεων. Γι’ αυτό και υπήρξε μέλος σε Συμβούλια και Επιτροπές διεθνούς βεληνεκούς και επαξίας αντιπροσωπεύσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ. Αλέκος Παπαδερός έκανε έργο, άφησε έργο, έδωσε ορθόδοξη μαρτυρία και πράξη, κάτι διεθνώς αναγνωρισμένο.
Γι’ αυτό και χαιρόμαστε και επαινούμε τον φιλοπρόοδο Φιλολογικό Σύλλογο “Ο Χρυσόστομος” ο οποίος και ετίμησε με σχετικήν εκδήλωση τον κ. Παπαδερό και προέβη στην έκδοση τιμητικού τόμου με τον τίτλον που έχουμε στην αρχή του γραφτού μας. Εμείς ταπεινά θα προσθέταμε στον τίτλον “Η Κρήτη τιμά τον Αλέξανδρο Κ. Παπαδερό”, τον τίτλον “Ο Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός τιμά την Κρήτη”.
Στην έκδοση αυτή, αρκετά φροντισμένη, περιέχονται δυο τιμητικές εκδηλώσεις η πρώτη είναι εκείνη που, όπως προαναφέραμε διοργάνωσε ο φιλολογικός Σύλλογος Χανίων “Ο Χρυσόστομος” στις 24 Νοεμβρίου 2010 και η δεύτερη της Παγκρητίου Ενωσεως Αθηνών, το Πνευματικό Σωματείο Κρητική Εστία και του Παγκρήτιου Σωματείου Κρητική Μούσα, στις 6 Απριλίου 2011, στην Κρητική Εστία στο Παγκράτι.
Στο βιβλίο παρατίθενται ομιλίες και χαιρετισμοί των διοργανωτών και άλλων προσωπικοτήτων και η ευχαριστήρια προσλαλιά από τον επαξίως τιμώμενο κ. Αλέξανδρον Παπαδερό.
Καταθέσεις εγκάρδιες, ευγνώμονες, υπεύθυνες, κρυστάλλινες για τον άνθρωπον των Γραμμάτων και της προσφοράς, που δεν μας παίρνει ο χώρος να παραθέσουμε. Ωστόσο δεν μπορώ να αποσιωπήσω, γιατί και “οι λίθοι κεκράξονται” (Λουκ. 19,40) και να μην αναφέρω αυτά που καταγράφει στο Γράμμα του ο Παναγιώτατος και Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προς τον Φιλολογικό Σύλλογον “Ο Χρυσόστομος”, τον οποίον αφού επαινεί για την τιμητικήν εκδήλωση, προς τον κ. Παπαδερόν, θα αναφέρει σχετικά γι’ αυτόν: «Η προς τον κύριον Παπαδερόν εκ μέρους υμών προσγινομένη τιμή, αντανακλά, ως εικός και εις τον Πανίερον Οικουμενικόν Θρόνον, τον οποίον ούτος διηκόνησε παραδειγματικώς επί τεσσαρακονταετίαν όλην, με υπευθυνότητα, συνέπειαν, αφοσίωση και ζήλον. Επευχόμενοι τω υμετέρω Συλλόγω μακροζωΐαν και προκοπήν εις έργα αγαθά και θεάρεστα, δεόμεθα του Κυρίου όπως διαφυλάσση τον τιμώμενον σήμερον Αρχοντα Υπομνηματογράφον του Θρόνου εν ακλονήτω υγεία επί έτη πολλά, ίνα συνεχίση μετά του ιδίου πάντοτε σφρίγους το προς την Εκκλησίαν και το Γένος πολύτιμον αυτού διακόνημα». Λόγια επίσημα. Λόγια υπεύθυνα. Δίκαιη αναγνώριση και τιμή από την σεπτή κορυφή της Ορθοδοξίας. Προσθέτοντας και τις ταπεινές ευχές μας και τα εγκάρδια συγχαρητήριά μας στον αγαπητόν μας Αλέκο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά...

SOS Τροχαία εγκλήματα: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.

Θλίψη και οργή εκφράζει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία...

Συνέλευση για το Μαρκοπούλου από τον σύλλογο «Γειτονιά του ΑηΓιάννη»

Σε ανοιχτή συνέλευση για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί...

Με μεγάλη προσέλευση οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι...