20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Η Κρήτη χορεύει με την Παλαιστίνη, στο Μέγαρο Μουσικής

Ημερομηνία:

«Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη…» είχε δηλώσει ο Γιασέρ Αραφάτ το 1981.

Αυτή τη συγγενική σχέση ανάμεσα στους δυο λαούς επιχειρεί να αναδείξει η εκδήλωση με τίτλο «Κρήτες – Παλαιστίνοι – Λαοί της Θάλασσας», με κεντρικό ερμηνευτή τον Βασίλη Σκουλά, η οποία θα φιλοξενηθεί το βράδυ του Σαββάτου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούν στη σκηνή ρυθμοί, μελωδίες, στίχοι αλλά και παραδοσιακοί χοροί Κρητών και Παλαιστινίων με στόχο την ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών των δύο λαών που ιστορικά έχουν πολλά κοινά. Ετσι λοιπόν ο εθνικός ποιητής των Παλαιστινίων, ο Μαχμούντ Νταρουίς, θα συμπορευτεί με τον Γιάννη Ρίτσο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Μίκη Θεοδωράκη, τα κρητικά στιβάνια θα μπλεχτούν με τις παλαιστινιακές μπότες και τα κρητικά μαντίλια θα συναντηθούν με τα αραβικά κοφέια.

Βρακοφόροι

Ο Ανωγειανός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς θα τραγουδήσει έργα της κρητικής και της παλαιστινιακής παράδοσης αλλά και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Στους ρυθμούς των τραγουδιών θα χορέψουν ο Ομιλος Βρακοφόρων Κρήτης αλλά και η 25μελής χορευτική ομάδα από την Παλαιστίνη Sateyyet Ramallah Folklore Dance Group, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας.

Ο Ανωγειανός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς θα τραγουδήσει έργα της κρητικής και της παλαιστινιακής παράδοσης αλλά και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ο Βασίλης Σκουλάς θα εναλλάσσει την ένταση των κρητικών τραγουδιών με την εσωτερική μελωδικότητα των παλαιστινιακών. Την ίδια στιγμή οι δύο χορευτικές ομάδες θα συμπράττουν σε ρυθμούς προερχόμενους και από τις δύο περιοχές. Μάλιστα θα παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, τον «Ζορμπά» σε μια νέα χορευτική απόδοση, με βηματισμό κρητικής σούστας, ένας χορός που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Οι πρόβες για την παράσταση πραγματοποιούνται τόσο στην Κρήτη όσο και στην Παλαιστίνη, μέρη στα οποία ταξιδεύουν συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι συντελεστές της παράστασης. «Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου βεληνεκούς με σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών των Ελλήνων και των Παλαιστινίων και τους δεσμούς των λαών μας, που πηγάζουν από τις κοινές αρχές και αξίες του ανθρωπισμού, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Παλαιστίνης Maraw Toubassi.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr

ethnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ