Πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ ελέγχονται και για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αυτό μαρτυρά η πρώτη σάρωση των κωδικών που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τα 15 πρόσωπα που βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στις μίζες της Siemens, σύμφωνα με τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και τις κινήσεις λογαριασμών που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα πέντε πρόσωπα έχουν ονομαστική παρουσία και στη λίστα Λαγκάρντ.
Ποιοί είναι οι πέντε
Πρόκειται για τους επιχειρηματίες Μάριο Κάτσικα, Παναγιώτη Βοϊλή, Σοφοκλή Πρινιωτάκη, Δ. Σιαφάκα, Μαρία-Χριστίνα Μακροδήμου, ενώ ερευνάται και η χρηματιστηριακή εταιρεία «Πήγασος», της οποίας επικεφαλής ήταν το επίμαχο διάστημα ο Αθανάσιος Ράμμος, ο οποίος επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας για τις μίζες. Στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται επίσης και συγγενικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Λίστα Λαγκάρντ και Siemens
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η λίστα Λαγκάρντ δόθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010. Η δικαστική και κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens βρισκόταν την περίοδο εκείνη σε πλήρη εξέλιξη.
Για τα πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεση έκλεισε τον Αύγουστο του 2011 καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν ότι δεν συνέτρεχε περαιτέρω λόγος έρευνας ή παραπομπής. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, καταγράφηκαν εντούτοις από την εξεταστική επιτροπή 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές για την ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ η ζημία του Δημοσίου εκτιμήθηκε σε 2 δισ. ευρώ.
Τι φωτίζει η λίστα Λαγκάρντ
Το ερώτημα είναι αν η λίστα Λαγκάρντ φωτίζει μέσα από τους επίμαχους λογαριασμούς τις ζώνες του σκανδάλου Siemens που μένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Αυτό θα απαντηθεί με την έκθεση των στελεχών του ΣΔΟΕ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτός από τους ονομαστικούς λογαριασμούς που εγγίζουν την υπόθεση Siemens ανιχνεύουν και τις άλλες επίμαχες υποθέσεις της περιόδου αφού ορισμένοι από τους δικαιούχους στη λίστα Λαγκάρντ ήταν εμπλεκόμενοι και στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ενώ άλλοι ερευνώνται αν έχουν συμμετοχή ως παρένθετα πρόσωπα σε υποθέσεις όπως αυτή της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Ψάχνουν τις off shore της λίστας Λαγκάρντ
Στο μέρος των off shore εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ το ενδιαφέρον του ΣΔΟΕ εστιάζεται σε αυτές που έχουν λειτουργήσει σαν στάσεις στην κίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών προς άλλες εταιρείες και πρόσωπα.
Οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς των off shore είναι πλέον ανενεργοί, ωστόσο οι οικονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας έχουν δώσει τη λίστα με τους κωδικούς και τα ποσά αλλά και τα πλήρη στοιχεία των εκπροσώπων και των προσώπων που εμφανίζονται ως δικαιούχοι.
Οι εν λόγω λογαριασμοί είχαν θεωρηθεί πρώτη προτεραιότητας τη περίοδο της διερεύνησης του σκανδάλου Siemens, επειδή παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη κίνηση κεφαλαίων από τα μαύρα ταμεία των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Πρόδρομου Μαυρίδη και των offshore που διαχειρίζονταν οι Γ. Καλδής και Α. Λέτσας.
Ποιά είναι τα πέντε πρόσωπα
Ο Μάριος Κάτσικας, επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της Faran Α.Ε. βρέθηκε να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Siemens καθώς από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πέρασαν ποσά δεκάδων εκατομμυρίων που είχαν συνάφεια με τα μαύρα ταμεία της εταιρείας (Placid Blue και Fairways Estates).
Είχε απασχολήσει επί μήνες την Εξεταστική καθώς από τους λογαριασμούς του είχαν γίνει εμβάσματα ως τις ΗΠΑ.
Ο Παναγιώτης Βοϊλής ήταν πρόεδρος χρηματιστηριακής εκείνη την εποχή και πρώην πρόεδρος του συνδέσμου των χρηματιστηριακών εταιρειών. Βρέθηκε κατηγορούμενος στην υπόθεση με τις μίζες της Siemens καθώς από τους λογαριασμούς του γίνονταν κινήσεις εκατομμυρίων προς άλλες εταιρείες και πρόσωπα. Σε κωδικό της λίστας Λαγκάρντ υπάρχει πρόσωπο με το ίδιο επώνυμο και την ιδιότητα σύζυγος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Λογαριασμοί παντού
Ο ιδρυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» Σοφοκλής Πρινιωτάκης, ο οποίος πέθανε πέρυσι, ήταν επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση Siemens αλλά και στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Στα στοιχεία που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδας καταγράφονται 20 λογαριασμοί του Σοφοκλή Πρινιωτάκη με κινήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζονται και τα ονόματα της Καλλιόπης και του Θόδωρου Πρινιωτάκη.
Η Μαρία-Χριστίνα Μακροδήμου στο σκάνδαλο της Siemens εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμούς με κινήσεις εκατομμυρίων ενώ στη λίστα Λαγκάρντ παρουσιάζεται με δύο φακέλους.
Πηγή: iefimerida