Την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, προκάλεσε η κυβερνητική πρόθεση για προώθηση της παιδικής εργασίας σε ξενοδοχεία, ο οποίος δηλώνει πως «την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί είναι συμπιεσμένοι στο κατώτατο επίπεδο των χωρών της ευρωζώνης, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροφοδοτεί επιχειρήσεις με παιδική εργασία, και μάλιστα υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένων ελευθεριών που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία κοινωνικών δομών που φιλοξενούν τέτοιες ηλικίες. Και το βαφτίζει “πρόνοια”!»

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπέγραψε συμφωνία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ώστε να εργάζονται 16χρονα παιδιά από δομές φροντίδας ανηλίκων σε ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, προβλέπει:

  • Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
  • Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Συγκεκριμένα, κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση στο Kontra, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, εμφανώς αμήχανος, το χαρακτήρισε… «σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό» και «να γνωρίσει ο κόσμος την αγορά εργασίας».

Όπως τονίζει το μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ευρωβουλή και της Επιτροπής Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL),  «Ο πρωθυπουργός που ονειρεύεται «ψυκτικούς από το Περιστέρι», που υποστηρίζει δημόσια ότι «δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο  πανεπιστήμιο» και αποκλείει από την τριτοβάθμια 40.000 παιδιά, αναλαμβάνει τώρα ο ίδιος και η κυβέρνησή του αυτόκλητα να χωρίσει «την ήρα από το στάρι», με κριτήρια, φυσικά, ταξικά».

«Αυτή η πολιτική», προσθέτει, «συγκρούεται με την αρχή 11 του Ευρωπαϊκού Πυλώνα και πάντως βρίσκεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά, τη διασφάλιση της μόρφωσής τους και την εξουδετέρωση των κινδύνων κοινωνικού αποκλεισμού θέματα για τα οποία θα αναφερθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κύριος Μητσοτάκης μας επιστρέφει στα χρόνια του Ντίκενς, δημιουργώντας τους Όλιβερ Τουίστ της εποχής μας, ασκώντας την πιο αντικοινωνική πολιτική που στιγμάτισε ποτέ τη χώρα».

Ολόκληρη η δήλωση:

«Όχι και τα παιδιά, κύριε Μητσοτάκη!

Με την ανεργία να καλπάζει και τους μισθούς συμπιεσμένους στο κατώτατο επίπεδο των χωρών της ευρωζώνης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροφοδοτεί επιχειρήσεις με παιδική εργασία, και μάλιστα υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένων ελευθεριών που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία κοινωνικών δομών που φιλοξενούν τέτοιες ηλικίες.

Και το βαφτίζει «πρόνοια»!

Αυτά είναι τα φρικτά αποτελέσματα της ιδεοληπτικής εμμονής των «Αρίστων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εδραίωση μιας κοινωνίας δύο ταχυτήτων. Ρίχνουν τα παιδιά στη βιοπάλη, αντί να φροντίζουν για την προστασία και τη μόρφωσή τους. Τα εγκλωβίζουν σε έναν μονόδρομο χαμηλόμισθης απασχόλησης ή ανεργίας, αντί να τους παρέχουν εκπαίδευση μέχρι τα 18, εφόδια και ευκαιρίες ισότιμες με τους συνομηλίκους τους.

Ο πρωθυπουργός που ονειρεύεται «ψυκτικούς από το Περιστέρι», που υποστηρίζει δημόσια ότι «δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο  πανεπιστήμιο» και αποκλείει από την τριτοβάθμια 40.000 παιδιά, αναλαμβάνει τώρα ο ίδιος και η κυβέρνησή του αυτόκλητα να χωρίσει «την ήρα από το στάρι», με κριτήρια, φυσικά, ταξικά.

Αυτή η πολιτική συγκρούεται με την αρχή 11 του Ευρωπαϊκού Πυλώνα και πάντως βρίσκεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά, τη διασφάλιση της μόρφωσής τους και την εξουδετέρωση των κινδύνων κοινωνικού αποκλεισμού· θέματα για τα οποία θα αναφερθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κύριος Μητσοτάκης μας επιστρέφει στα χρόνια του Ντίκενς, δημιουργώντας τους Όλιβερ Τουίστ της εποχής μας, ασκώντας την πιο αντικοινωνική πολιτική που στιγμάτισε ποτέ τη χώρα».

Αντιδράσεις

"google ad"

Αξίζει να σημειωθεί πως σε απίστευτες τοποθετήσεις προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, για να δικαιολογήσει την πρόθεση της κυβέρνησης για παιδική εργασία εφήβων από δομές φροντίδας ανηλίκων, ισχυριζόμενος πως όλα τα παιδιά του κόσμου θα πρέπει να παίρνουν εργασιακή εμπειρία. Μιλώντας στο kontra24, τόνισε: «Θεωρώ ότι πρόκειται για παιδιά που βρέθηκαν σε δομές. Που πρέπει να βρουν ένα βήμα επανένταξης, Πρέπει αυτά τα παιδιά να πάρουν μία γεύση, μία μυρωδιά. Δεν είπαμε ούτε να δουλέψει ούτε να κοπιάσει».

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου, αντιτίθεται στην πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας, να προτείνει την εργασία σε παιδιά ανήλικα που διαβιούν σε δομές φροντίδας. Σύμφωνα με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αυτό καταστρατηγεί το νόμο που προβλέπει την συγκατάθεση των γονέων, τονίζοντας πως τα παιδιά χρειάζονται φροντίδα, μόρφωση και ασφαλές περιβάλλον, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

«Εντύπωση μας προκάλεσε το χθεσινό δελτίο τύπου του υπουργείου εργασίας μετά τη συνάντηση της αρμόδιας υφυπουργού εργασίας κ. Μιχαηλίδου με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συνεργαστούν είναι και αυτό της απασχόλησης σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών μεγαλύτερα από 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων!», τονίζει, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).