20.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Η μάχη του Σαββατοκύριακου για Τσακαλώτο και Σταθάκη

Ημερομηνία:

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές με την κυβέρνηση να δίνει πολυεπίπεδο αγώνα για να υπάρξει συμβιβασμός στα μεγάλα αγκάθια των συζητήσεων. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα είναι όλο το Σαββατοκύριακο σε ανοιχτή γραμμή με το κουαρτέτο προκειμένου να έρθουν πιο κοντά ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, άρχισε στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να καλύψει την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Πλειστηριασμοί, ισοδύναμα και φορολογικά μέτρα είναι το «τρίπτυχο της κολάσεως» για την ελληνική κυβέρνηση, γι’ αυτό και τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει μπαράζ τηλεδιασκέψεων του οικονομικού επιτελείου με τους πιστωτές, ώστε να σημειωθεί κάποια πρόοδος για τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ που θα δώσει το σύνθημα της αποδέσμευσης των 2 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι στο Eurogroupτης Δευτέρας να εγκριθεί πολιτικά η συμφωνία και τα χρήματα της δόσης να εκταμιευθούν σε δεύτερο χρόνο.

Πλειστηριασμοί και 100 δόσεις οι «χειροβομβίδες» της τρόικας

Οι δανειστές έριξαν μια ακόμη βόμβα στο τραπέζι, προκαλώντας εμπλοκή και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα, ζητούν να τίθεται αυτομάτως εκτός ρύθμισης όποιος οφειλέτης καθυστερεί τη δόση του έστω και μια ημέρα. Το οικονομικό επιτελείο αντιτείνει ότι η ανατροπή αυτή θα θέσει εκτός στόχου τα έσοδα, καθώς μεγάλο μέρος των οφειλετών θα χάσει τη δυνατότητα να αποπληρώνει σταδιακά τα χρέη του.

Το απόλυτο χάσμα, ωστόσο, παραμένει στα «κόκκινα» δάνεια. Αν και η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω στα κριτήρια κάτω από τα οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία, το κουαρτέτο εμμένει σε αντικειμενική αξία που θα είναι αισθητά κάτω από τις 180.000 ευρώ. Στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει μια μικρή υποχώρηση, «πέφτοντας» στα 32.000 ευρώ μικτό ετήσιο εισόδημα για τετραμελή οικογένεια.

Επιπλέον, οι εταίροι αρχικά ζητούσαν κάλυψη μόλις του 20% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μετακινήθηκαν μόλις στο 40%, ενώ η κυβέρνηση ζητά την κάλυψη του 65% των δανειοληπτών μέσω του νόμου Κατσέλη, από 72% που ήταν η αρχική πρόταση.

Πρόβλημα υπάρχει και με τα φάρμακα, ενώ όσον αφορά τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η Αθήνα πρότεινε ως ισοδύναμο την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη βρει και τη νομική φόρμουλα για να θεσμοθετήσει το μέτρο.

Όλα αυτά ενώ υπάρχουν ήδη κοινοτικές διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες για την επόμενηδιετία 2016-2017, θα απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ. Αυτά θα πρέπει να βρεθούν από τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που θα κλειδώσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί και στην Κρήτη

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαστηριακοί γιατροί της Κρήτης...

Εκτός κοινωνικού τιµολογίου της ΔΕΥΑΧ οι φοιτητές με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Ακυρώθηκε, τις προηγούμενες ημέρες, μετά από αυτεπάγγελτο έλεγχο της...

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

H Αντιπεριφέρεια Χανίων έδωσε στη δημοσιότητα το αναλυτικό πρόγραμμα...