12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Οι συντάξεις ταϊζουν ολόκληρες οικογένειες, έγιναν η… ατμομηχανή της οικονομίας

Ημερομηνία:

Του Τάκη Χατζή | Προσφάτως ο Γιώργος Κατρούγκαλος συζήτησε με την Πολιτική Γραμματεία τουΣΥΡΙΖΑ τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Λεπτομέρειες δεν αναφέρθηκαν και το ραντεβού ανανεώθηκε. ΟΙ αμφιβολίες όμως και οι επιφυλάξεις φώλιασαν στην Κουμουνδούρου.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για μειώσεις που αρχικά θα φτάνουν και τα 70 ευρώ μηνιαίως δηλαδή τα 850 ετησίως και αυτό στην καλή περίπτωση.

Ταυτοχρόνως άλλες πληροφορίες για επανυπολογισμό των αποδοχών περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων οι οποίοι θα κινδυνεύσουν με μειώσεις που θα αγγίξουν το 10% ή και το 12%. Και επιπροσθέτως ότι εξετάζεται ενδεχόμενο να κοπούν θεαματικά οι συντάξεις όσων αποχώρησαν από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, σε μικρή ηλικία, με πλήρη σύνταξη. Δηλαδή εκείνων, πολλοί από τους οποίους δεν επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά πιέστηκαν και πληρώθηκαν (με μπόνους) για να αποχωρήσουν. Αυτοί, τώρα, θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος των επιλογών άλλων: των διοικούντων τους οργανισμούς όπου εργαζόταν και των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Όπως και να έχει το πράγμα, στην Κουμουνδούρου, το ανώτερο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και γνωρίζει ότι ένα ψαλίδι θα πέσει, εκφράζει την άποψη πως το ύψος των μειώσεων θα πρέπει να είναι μικρό, καθώς και ότι είναι απαραίτητη η προστασία των ευπαθέστερων ομάδων.

Στην Κουμουνδούρου- βλέπετε, υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι δεν ασπάζονται την τεχνοκρατική αντίληψη που επιδεικνύει ο Γ. Κατρούγκαλος. Διαφωνούν μαζί του και δεν το κρύβουν.

Υποστηρίζουν (και δίκαια) ότι σήμερα, οι συντάξεις δεν είναι μόνο ο τρόπος βιοπορισμού των απόμαχων της δουλειάς. Είναι και η βοήθεια στα άνεργα παιδιά του συνταξιούχου, στα εγγόνια που προσπαθούν να σπουδάσουν δουλεύοντας. Αν λοιπόν περικοπούν οι συντάξεις, θα περικοπούν τα φάρμακα του παππού και της γιαγιάς, το φαγητό του γιού και της κόρης, οι σπουδές του εγγονού και της εγγονής. Υπό την έννοια αυτή, μια σύνταξη μεγαλύτερη των 1.000 ευρώ, μεγαλύτερη ακόμα και από τα 1.500 ευρώ, μια σύνταξη που φαντάζει πλουσιοπάροχη, στην Ελλάδα των Μνημονίων, είναι στην πραγματικότητα πενιχρή, γιατί μοιράζεται στα τρία και στα τέσσερα.

Οι συντάξεις σήμερα, έφτασαν να γίνουν η… ατμομηχανή της οικονομίας. Η περικοπή τους, θα επιφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα. Και αυτά θέλουν να αποφύγουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...